Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Top Stories

Τσίπρας: «Άτολμες» και «ανούσιες» οι αποφάσεις της Συνόδου Κορυφής (video)

Απογοητευμένος εμφανίστηκε ο Αλέξης Τσίπρας μετά το τέλος της Συνόδου Κορυφής. Μιλώντας στους δημοσιογράφους ο πρωθυπουργός έκανε λόγο για μια δύσκολη Σύνοδο, με άτολμες αποφάσεις που ρίχνουν νερό στον μύλο των ευρωσκεπτικιστών.

«Δυστυχώς σε όλα τα μεγάλα ζητήματα, ουσιαστικές αποφάσεις δεν ελήφθησαν», επεσήμανε ο πρωθυπουργός, λέγοντας πως «υπάρχει κίνδυνος οι αποφάσεις να παραπεμφθούν στις “καλένδες”».

Ο κ. Τσίπρας έκανε μάλιστα λόγο για αντιδράσεις από δυνάμεις που θέλουν λιγότερη Ευρώπη, επισημαίνοντας τον κίνδυνο της ανόδου της Ακροδεξιάς. Παράλληλα υπογράμμισε πως «δεν είναι δυνατό να μην βρούμε τρόπους για να εξασφαλίσουμε πόρους για την ανάπτυξη χωρίς να επιβαρύνουμε τους πολίτες μας».

Ειδικά για τους αγρότες σημείωσε ότι δεν μπορεί η πολιτική της Ευρώπης να τους ζητά περισσότερα και να τους δίνει λιγότερα.

Στις δηλώσεις του μετά το πέρας των εργασιών της Συνόδου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός επεσήμανε για την Ελλάδα ότι υπέστη αδικία στην κατανομή των πόρων, θυμίζοντας, όπως είπε, ότι η προηγούμενη κυβέρνηση δέχτηκε να γίνει ο υπολογισμός σύμφωνα με το ΑΕΠ προ κρίσης.

Με βάση τον επανυπολογισμό του μοντέλου, κινδυνεύει και η Ελλάδα να χάσει πόρους όπως και άλλες χώρες που χτυπήθηκαν από τη κρίση, “αυτήν την αδικία, εμείς δεν θα την δεχτούμε και φαντάζομαι και άλλες χώρες δεν θα τη δεχτούν” πρόσθεσε για την αγροτική πολιτική που σχεδιάζει η Ε.Ε.

Ο Αλέξης Τσίπρας είπε στη συνέχεια πως η Ελλάδα κινδυνεύει να λάβει λιγότερα κονδύλια συνοχής στο επόμενο ΠΔΠ εξαιτίας της μείωσης των πόρων που θέλουν ορισμένες χώρες, χαρακτηρίζοντας την ως μια δεύτερη αδικία έπειτα από τη μικρότερη κατανομή πόρων στο προηγούμενο ΠΔΠ. Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό τα κονδύλια προς τη Συνοχή ενδέχεται να μειωθούν κατά 10% και τα κονδύλια για την ΚΑΠ (Κοινή Αγροτική Πολιτική) κατά 15%.

Αναφερόμενος στο θέμα του Brexit, ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι «οι 27 δεν μπορούν να λύσουν στις Βρυξέλλες το πολιτικό αδιέξοδο που έχει δημιουργηθεί στο Λονδίνο. Εναπόκειται στο βρετανικό κοινοβούλιο να τοποθετηθεί στη συμφωνία που έχει επιτευχθεί. Ξεκαθαρίσαμε ότι δεν είμαστε διατεθειμένοι να αλλάξουμε το νομικό σκέλος της συμφωνίας».

Για το νέο σύστημα ασύλου, ο πρωθυπουργός σημείωσε ότι φαίνεται πως κάποιες δυνάμεις επιχειρούν να μεταθέσουν τη συζήτηση για τη Συνθήκη του Δουβλίνου, και αυτό για την ελληνική κυβέρνηση κρύβει σκοπιμότητες. Η Ελλάδα ζήτησε να μην καθυστερήσει η αναθεώρηση, συμπλήρωσε ο Αλέξης Τσίπρας, προσθέτοντας πως το ζήτημα θα το θέσει και στη Σύνοδο των χωρών του Νότου.

Δεν μπορεί κάθε χώρα να λύσει το πρόβλημα της μετανάστευσης μόνη της, η ευθύνη πρέπει να επιμεριστεί. Σε αυτή τη στάση θα επιμείνουμε, ξεκαθάρισε ο πρωθυπουργός.

Πυρά κατά Μητσοτάκη

Αναφερόμενος στη συζήτηση που είχε με τον Επίτροπο Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί για τις δηλώσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο Αλέξης Τσίπρας υποστήριξε πως όλοι οι ηγέτες ήταν “ενήμεροι” και πως δεν χρειάστηκε να κουραστεί πολύ για να τους πείσει, διότι “όλοι βλέπουν την υποκρισία ορισμένων πολιτικών κομμάτων και προσώπων στην Ελλάδα”.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Τσίπρας: Διαφωνούμε ριζικά με την αύξηση της συγχρηματοδότησης για την Κοινή Αγροτική Πολιτική

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Στον Μόσκοβισί «κάρφωσε» ο Τσίπρας τον Μητσοτάκη για την… συμπεριφορά του στη Βουλή!