• Top Stories

    Απογοήτευση: Την 88η θέση κατέλαβε η Ελλάδα στην ελευθερία του Τύπου

    Ελλάδα


    Νέα λίστα για την ελευθερία του Τύπου έφερε στη δημοσιότητα η οργάνωση Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα (ΡΧΣ), λαμβάνοντας υπ’ όψιν τις εξελίξεις στον χώρο των μέσων ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της χρονιάς που πέρασε.

    Η Ελλάδα 88η

    Ανεξάρτητα από το γεγονός ότι η Ελλάδα ανέβηκε το 2017 μία θέση πιο πάνω, κατατασσόμενη 88η μεταξύ 180 χωρών, σύμφωνα με τους ΡΧΣ, η κατάσταση στο πεδίο των μέσων ενημέρωσης στη χώρα παραμένει δυσάρεστη.

    Αναφορικά με την «αμφιλεγόμενη» δημοπρασία των τηλεοπτικών αδειών, η οποία κατονομάστηκε ως αντισυνταγματική από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η διεθνής οργάνωση ασκεί δριμεία κριτική και προσθέτει ότι η κυβέρνηση του Αλέξη Τσίπρα αδυνατεί να πατάξει τη διαφθορά και να παράσχει επαρκές πλαίσιο για τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης της χώρας.

    Σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, υπάρχουν παράγοντες που δυσχέραναν ή κατέστησαν αδύνατη τη λειτουργία των μέσων ενημέρωσης και την εργασία των δημοσιογράφων. Παράλληλα, καταγράφηκαν κρούσματα βίας, συλλήψεων, απειλών εκφοβισμού και πολιτικής επιρροής, ενώ αίσθηση προκάλεσε και η στάση πολιτικών προσώπων και η ψήφιση νέων νόμων που αφορούν στη λειτουργία των ΜΜΕ, αλλά και στην ασφάλεια των μυστικών υπηρεσιών.

    Στη 16η θέση η Γερμανία

    Ο Μίχαελ Ρέντισκε, επικεφαλής εκπρόσωπος των ΡΧΣ στη Γερμανία, τόνισε ότι υπάρχουν κορυφαίοι πολιτικοί, οι οποίοι επιδεικνύουν δημοσίως περιφρόνηση απέναντι σε δημοσιογράφους, κάτι ιδιαιτέρως ανησυχητικό. Όπως λέει, στα 2/3 των χωρών που εξετάστηκαν η κατάσταση επιδεινώθηκε πέρυσι. Επιδείνωση που δεν αφορά μόνο δικτατορικά καθεστώτα, αλλά και σε αυξανόμενο βαθμό δημοκρατικά κράτη.

    Η Γερμανία, που είχε υποχωρήσει κατά τέσσερις θέσεις στη λίστα των ΡΧΣ εξαιτίας απειλών για τη ζωή δημοσιογράφων, διατήρησε τη 16η θέση. Ως εκ τούτου, η χώρα κατατάσσεται μαζί με χώρες όπως η Νορβηγία (1η), η Σουηδία (2η), η Φινλανδία (3η), η Αυστρία (11η) και η Εσθονία (12η) σε μια κατηγορία που περιγράφεται ως «καλή», χωρίς όμως να λείπει η κριτική.

    Τραμπ και Brexit

    Στην ετήσια έκθεσή τους με τίτλο «World Press Freedom Index» οι Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα προειδοποιούν για την εξαιρετικά επικίνδυνη επίθεση στα μέσα ενημέρωσης κατά την προεκλογική εκστρατεία του Τραμπ και το δημοψήφισμα στη Βρετανία για το Brexit. Η κατάσταση βρίσκεται σε «κρίσιμο σημείο», όπως τονίζει η οργάνωση.

    Οι ΗΠΑ και η Βρετανία βρέθηκαν δύο θέσεις κάτω στην κατάταξη -43η και 40η αντίστοιχα- σύμφωνα με την οργάνωση RSF, η οποία εδρεύει στο Παρίσι.

    «Οι επιθέσεις στα μέσα ενημέρωσης έχουν γίνει κοινός τόπος, ενώ αυξάνεται ο αριθμός των αυταρχικών ηγετών. Έχουμε εισέλθει σε μια εποχή μεταλήθειας, προπαγάνδας και καταστολής των ελευθεριών, ειδικά στις δημοκρατίες. Η άνοδος στην εξουσία του Ντόναλντ Τραμπ […] και η εκστρατεία για το Brexit σημαδεύτηκαν από μια επίθεση εναντίον των μέσων ενημέρωσης, μια εξαιρετικά τοξική και αντιδημοσιογραφική πολεμική, η οποία έχει οδηγήσει τον κόσμο σε μια νέα εποχή μεταλήθειας, παραπληροφόρησης και ψευδών ειδήσεων» αναφέρει η οργάνωση.

    Έντονη κριτική στην έκθεση δέχονται Πολωνία και Ουγγαρία

    Η εθνικιστική κυβέρνηση της Βαρσοβίας κατηγορείται ότι «έχει μετατρέψει τη δημόσια ραδιοφωνία και τους τηλεοπτικούς σταθμούς σε προπαγανδιστικά όργανα και ότι επιχειρεί να φιμώσει τις ανεξάρτητες εφημερίδες». «Η ελευθερία του Τύπου έχει υποχωρήσει εκεί όπου έχει θριαμβεύσει το αυταρχικό μοντέλο ηγεσίας» αναφέρεται.

    Απολυταρχική η Τουρκία

    Η Τουρκία, που βρίσκεται στην 155η θέση, «μετακινήθηκε προς το στρατόπεδο του απολυταρχικού καθεστώτος» έπειτα από το αποτυχημένο πραξικόπημα κατά του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν τον Ιούλιο, σημειώνει η οργάνωση που επισημαίνει ότι η χώρα «σήμερα αναδεικνύεται στη μεγαλύτερη φυλακή στον κόσμο για τους εκπροσώπους του Τύπου».

    Επτά θέσεις μπροστά από την Τουρκία «η Ρωσία του Βλαντίμιρ Πούτιν παραμένει σταθερά στην τελευταία πεντάδα της κατάταξης», στην 148η θέση.

    «Ο ρυθμός με τον οποίο οι δημοκρατίες πλησιάζουν το σημείο καμπής είναι ανησυχητικός για όλους όσοι το αντιλαμβάνονται. Αν η ελευθερία του Τύπου δεν είναι διασφαλισμένη, τότε δεν μπορεί να διασφαλιστεί καμία άλλη ελευθερία», δήλωσε ο γενικός γραμματέας της RSF Κριστόφ Ντελουάρ και αναρωτήθηκε «πού θα μας οδηγήσει αυτή η καθοδική πορεία;».

    Η έκθεση διαπιστώνει ότι κατά τον τελευταίο χρόνο η κατάσταση επιδεινώθηκε σχεδόν στα 2/3 των χωρών.

    Οι ουραγοί

    Την τελευταία θέση κατέχει η Βόρεια Κορέα, την οποία κατείχε για μια δεκαετία ένα άλλο απολυταρχικό κράτος, η Ερυθραία.

    Η Βόρεια Κορέα εξακολουθεί να κρατά «τον πληθυσμό της στην άγνοια και τον τρόμο». «Ακόμη και αν ακούσει κάποιος ειδήσεις σε ξένο ραδιοφωνικό σταθμό μπορεί να καταλήξει σε στρατόπεδο συγκέντρωσης».

    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Σε τελικό στάδιο η διαδικασία της ανακεφαλαιοποίησης της Attica Bank

    ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΕΦΚΑ: Παράταση έως τις 12 Μαΐου για τις εισφορές Μαρτίου

    ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Προμότ Λαϊνόπουλος: Σε πλειστηριασμό ακίνητο στην Γλυφάδα

     



    ΣΧΟΛΙΑ