ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η συνάντηση, άλλωστε, αφορά την πρωτοβουλία του Ποταμιού για τη σύσταση Εθνικού Συμβουλίου, το οποίο θα συνεπικουρεί την εκάστοτε κυβέρνηση στην λήψη κρίσιμων αποφάσεών, κυρίως σε θέματα εξωτερικής πολιτικής. Πρόταση που η κυβέρνηση αναμένεται να κάνει αποδεκτή, όπως φαίνεται και από την απόφαση του πρωθυπουργού να καλέσει τον κ. Θεοδωράκη στο Μέγαρο Μαξίμου.
Μόνο που η πρόσκληση, την οποία αποδέχθηκε ο πρόεδρος του ποταμιού, έρχεται σε μια ενδιαφέρουσα χρονική στιγμή, κατά την οποία ο κυβερνητικός σχηματισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ δοκιμάζεται έντονα με αφορμή τα μεγάλα εθνικά θέματα εξωτερικής πολιτικής. Τελευταίο σημαντικό κρούσμα της προβληματικής σχέσης μεταξύ των δύο πλευρών είναι η διαφορετική προσέγγιση στον τρόπο αντιμετώπισης του προβλήματος με τους δύο Έλληνες αξιωματικούς που παραμένουν φυλακισμένοι στην Τουρκία.
Ο κ. Τσίπρας, το υπουργείο Εξωτερικών και ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθούν να χαμηλώσουν όσο μπορούν τους τόνους της αντιπαράθεσης, τόσο διότι θεωρούν πως έτσι μπορούν να βοηθήσουν περισσότερο τις διπλωματικές προσπάθειες, όσο και για να αποφύγουν την κριτική για τους μέχρι τώρα προβληματικούς χειρισμούς. Είναι δε χαρακτηριστικό πως κάθε φορά που η αντιπολίτευση προσπαθεί να ασκήσει κριτική στον Αλέξη Τσίπρα για τις κινήσεις του στις ελληνοτουρκικές σχέσεις το προηγούμενο διάστημα, η αντίδραση της Κουμουνδούρου είναι να κατηγορεί τους αντιπάλους της πως με αυτό τον τρόπο παρεμποδίζεται η προσπάθεια επίλυσης του ζητήματος.
Την ίδια ώρα, ο Πάνος Καμμένος, παρά το ότι δηλώνει πως ακολουθεί κοινή γραμμή με τον Αλέξη Τσίπρα, επιμένει να μιλά για «ομηρεία στρατιωτών» και για «σοβαρό επεισόδιο» που αφορά την ΕΕ και το ΝΑΤΟ. Τόσο από το υπουργείο Εξωτερικών, όσο και από τον ΣΥΡΙΖΑ, υπάρχουν ξεκάθαρες κριτικές εναντίον των τοποθετήσεων αυτών, με χαρακτηριστικές τις διαφωνίες του Γ. Κατρούγκαλου και του Γ. Κυρίτση.
Σε αυτό το κλίμα της «σιωπηλής σύγκρουσης» στο εσωτερικό της κυβέρνησης, η συνάντηση Τσίπρα – Θεοδωράκη ήρθε να φουντώσει τα σενάρια για προσπάθεια του Μαξίμου να βρει νέους συμμάχους στην κεντροαριστερά. Και μπορεί ο Σταύρος Θεοδωράκης να ξεκαθαρίζει πως κάτι τέτοιο δεν ισχύει, ωστόσο «οι ψύλλοι» μπήκαν για τα καλά στα αυτιά των ΑΝΕΛ, οι οποίοι με δήλωση της Μανταλένας Παπαδοπούλου κάλεσαν τον πρόεδρο του Ποταμιού να μην εκμεταλλεύεται τα ευαίσθητα εθνικά θέματα για την εξυπηρέτηση μικροκομματικών και ιδιοτελών σκοπιμοτήτων.
Η επίσκεψη, όμως, δημιουργεί προβληματισμό και στην πλευρά της Φώφης Γεννηματά. Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής η οποία με ανάρτησή της στο Twitter επιτέθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας πως άλλο ζήτημα είναι η ανάγκη Εθνικής Συνεννόησης για τα μεγάλα εθνικά θέματα και άλλο τα επικοινωνιακά παιχνίδια του κ. Τσίπρα. Ωστόσο, στη συνέχεια πρόσθεσε με νόημα «και αυτό πρέπει να το καταλάβουν καλά όλοι!», δήλωση που πολλοί θεώρησαν πως απευθύνεται στον κ. Θεοδωράκη. Άλλωστε, ο τελευταίος έσπευσε να απαντήσει «σε όσους δεν το κατάλαβαν», όπως έγραψε χαρακτηριστικά, πως «οι ώριμοι αντίπαλοι αντιπαρατίθενται και συνυπάρχουν. Και ειδικά στα πατριωτικά θέματα αντιπαρατιθέμεθα με στόχο τη συνεννόηση και όχι την εξυπηρέτηση κομματικών σκοπιμοτήτων».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: «Φλερτ» Τσίπρα σε Θεοδωράκη, νεύρα και μπηχτές από τη Φώφη
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ενόχληση των ΑΝΕΛ για την επικείμενη επίσκεψη Θεοδωράκη στον Τσίπρα
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Σταύρος Θεοδωράκης: Δεν είμαι ρεζέρβα του Τσίπρα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Συμφωνία ΔΝΤ – Ουκρανίας: Ακόμα 1,1 δισ. δολαρίων από το πρόγραμμα βοήθειας – 9,8 δισ. συνολικά
- ΤτΕ: Ταμειακό πρωτογενές πλεόνασμα €13,4 δισ. στο 10μηνο
- Κοινή δήλωση 6 κρατών: Η Ρωσία επιτίθεται συστηματικά στην ευρωπαϊκή αρχιτεκτονική ασφαλείας
- Coca Cola HBC: Αντλεί 500 εκατ. ευρώ μέσω του 8ετούς ομολόγου – Στο 3,125% το κουπόνι