Ήταν η τρίτη εμφάνιση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο βήμα της ΔΕΘ από το 2016, όταν ανέβηκε για πρώτη φορά ως πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Πιθανότατα ήταν και η τελευταία του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αν τα πράγματα εξελιχθούν όπως τα δείχνουν οι δημοσκοπήσεις. Κι αν «βγουν» οι σχεδιασμοί του ιδίου.

Μια από τις πιο ενδιαφέρουσες συζητήσεις μετά το τέλος των τοποθετήσεων στη ΔΕΘ ήταν η συγκριτική ανάλυση τού πόσο κοστίζουν οι εξαγγελίες του προέδρου της ΝΔ σε σχέση με τις εξαγγελίες του πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα. Ωστόσο, κάτι ακόμη πιο ενδιαφέρον είναι η ανάδειξη από τον κ. Μητσοτάκη της ειδοποιού διαφοράς μεταξύ του ιδίου και του κ. Τσίπρα. Είπε ο αρχηγός της ΝΔ ότι η σημερινή κυβέρνηση προτιμά την υψηλή φορολόγηση με στόχο την επίτευξη δυσθεώρητων πλεονασμάτων, τα οποία στη συνέχεια αναδιανέμονται με τη μορφή επιδομάτων. Ο ίδιος, από την άλλη, προκρίνει χαμηλή φορολόγηση που ευνοεί την επιχειρηματικότητα και δημιουργεί απασχόληση και εισόδημα.

«Όχι» σε δεξιά παρένθεση

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης εμφανίστηκε βέβαιος ότι η κυβέρνησή του, που θα προκύψει από τις επόμενες εκλογές, δεν θα αποτελέσει δεξιά παρένθεση, προαναγγέλλοντας εμμέσως τη στήριξή του στο πρόσωπο του νυν Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου, για τον οποίο είπε ότι έχουν άψογη συνεργασία. Είπε ακόμη ότι δεν θα αφήσει τη χώρα να πέσει σε ακυβερνησία, ώστε να οδηγηθεί σε νέες εκλογές με απλή αναλογική, και πρόσθεσε ότι ο εκλογικός νόμος θα αλλάξει πριν τεθεί θέμα εκλογής του ΠτΔ (σ.σ. το 2020).

Έκανε ξεκάθαρο άνοιγμα προς το ΚΙΝΑΛ λέγοντας ότι πρόσωπα της Κεντροαριστεράς θα συμμετέχουν τόσο στα ψηφοδέλτια, όσο και στην κυβέρνηση, ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι η Νέα Δημοκρατία δεν πρόκειται να συμφωνήσει σε κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού με τον ΣΥΡΙΖΑ. Προχώρησε, μάλιστα, ένα βήμα παραπέρα, προαναγγέλλοντας εξεταστική επιτροπή για την περίοδο Βαρουφάκη.

Εμφανίστηκε ενωτικός, λέγοντας ότι γι’ αυτόν «δεν υπάρχει γαλάζια, πράσινη, κόκκινη Ελλάδα. Η Ελλάδα είναι το κοινό μας σπίτι. Εκεί που ενώνεται το μπλε του ουρανού και της θάλασσας ατενίζουμε όλοι μαζί τον κοινό μας ορίζοντα». Και πρόσθεσε: «Υπάρχουν ιστορικές συγκυρίες κατά τις οποίες οι διαφορετικές ιδεολογικές προσεγγίσεις αίρονται ενώπιον ενός μεγαλύτερου και σημαντικότερου διακυβεύματος. Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί τώρα, δεν ζητά ‘αριστερές’ ή ‘δεξιές’ λύσεις».

Αισιοδοξία και ενότητα

Η ομιλία Μητσοτάκη στο Βελλίδειο, το βράδυ του Σαββάτου, δόθηκε μέσα σε κλίμα αισιοδοξίας και ενότητας: αισιοδοξίας εξαιτίας της καλής πορείας του κόμματος στις δημοσκοπήσεις που θέλουν τη ΝΔ να φλερτάρει με την αυτοδυναμία και ενότητας εξαιτίας της κοινής εμφάνισης των πρώην πρωθυπουργών Καραμανλή και Σαμαρά, των χειραψιών και της λιτής αλλά ενωτικής δήλωσης του πρώτου κατά την είσοδό του στο Βελλίδειο.

Μεγάλο μέρος της ομιλίας Μητσοτάκη ήταν αφιερωμένο στο μήνυμα τόσο προς την κοινωνία όσο και προς τους παραγωγικούς φορείς ότι θα αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας συνδυάζοντας μια σειρά μεταρρυθμίσεων-τομών με ταυτόχρονη επαναφορά του αισθήματος ασφάλειας -οικονομικής και κοινωνικής.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέστρεψε τις κατηγορίες περί ακροδεξιών εντός της ΝΔ, λέγοντας ότι εδώ και τρισίμιση χρόνια ο κ. Τσίπρας συνεργάζεται με τον ακροδεξιό Πάνο Καμμένο.

Επανέλαβε ότι ο νόμος Κατρούγκαλου είναι ένας κακός νόμος, τον οποίο η ΝΔ θα ακυρώσει και εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση στον πρωθυπουργό για τις αναφορές τους στους συνταξιούχους άνω των 70 ετών, λέγοντας πως «δεν ξεχνούν τη φράση του κ. Τσίπρα ότι η λύση στο ασφαλιστικό είναι να πεθάνουν όλοι οι ασφαλισμένοι άνω των 70».

Απάντησε στις αναφορές από το κυβερνών κόμμα περί σχεδίου Πινοσέτ στο Ασφαλιστικό, προτρέποντας την κυβέρνηση «να δει τι έγινε στην Ελβετία, στην Ολλανδία, στην Ιταλία. Το να το αρνείται σήμερα η κυβέρνηση το ζήτημα με το ασφαλιστικό, είναι σαν να βάζει το κεφάλι μέσα στην άμμο και να μην βλέπει τις στρεβλώσεις του συστήματος. Το ασφαλιστικό έχει ως αιμοδότη τον εργαζόμενο, άρα πρώτη προτεραιότητα και για το ασφαλιστικό είναι οι νέες δουλειές».
Παράλληλα, άσκησε κριτική στους δανειστές επικρίνοντας την επιμονή τους σε ένα πρόγραμμα με λάθος μείγμα πολιτικής, επανέλαβε ότι δεν θα στηρίξει τη Συμφωνία των Πρεσπών κι ότι σε περίπτωση που δεν επικυρωθεί, ο ίδιος θα ξεκινήσει διαπραγμάτευση από την αρχή, καθησύχασε τους δημόσιους υπαλλήλους ότι δεν πρόκειται να υπάρξουν απολύσεις στο Δημόσιο, δεσμεύτηκε ωστόσο για τη διαρκή αξιολόγησή τους: «Το όραμά μου για την Δημόσια Διοίκηση είναι πολύ φιλόδοξο. Έχω απόλυτη εμπιστοσύνη στους δημοσίους υπαλλήλους. Όταν ήμουν στο υπουργείο, τους εμπιστεύτηκα σε όλες τις διαπραγματεύσεις με την τρόικα. Και σας βεβαιώ ότι βρήκα υπαλλήλους που θα τους ζήλευε οποιαδήποτε ιδιωτική εταιρεία. Η αξιολόγηση δεν θα σημαίνει απόλυση, αλλά είναι απαραίτητο να μπορεί να γίνει παρατήρηση σε έναν υπάλληλο που υστερεί από τον προϊστάμενό του».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Μητσοτάκης: H Ελλάδα είναι εκτός αγορών και ο κ. Τσίπρας είπε περίπου ότι δεν τον νοιάζει

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Τσίπρας VS Μητσοτάκης: Σύγκριση των εξαγγελιών τους στη ΔΕΘ-Η πιο δελεαστική πρόταση. Οι διαφορές

ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Κυρ. Μητσοτάκης: Κατάργηση capital controls, υποκατώτατου μισθού, μείωση εισφορών και φορολογίας παντού