Τερέζα Μέι, πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου
Στην ομιλία της ενώπιον του Κοινοβουλίου, η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας, Τερέζα Μέι, ανακοίνωσε σήμερα την απέλαση 23 Ρώσων διπλωματών ως απάντηση στη δολοφονική επίθεση με δηλητήριο κατά του πρώην κατασκόπου της Ρωσίας, Σεργκέι Σκρίπαλ. Σημειώνεται δε, ότι πρόκειται για τη μεγαλύτερη απέλαση εδώ και 30 χρόνια.
Η Ρωσία είναι «ένοχη» για τη δηλητηρίαση του πρώην Ρώσου διπλού πράκτορα Σεργκέι Σκρίπαλ, δήλωσε η Τερέζα Μέι, ανακοινώνοντας την απόφαση της κυβέρνησης. Η πρωθυπουργός της Μεγάλης Βρετανίας έκανε λόγο για εχθρική δράση Ρώσων κατακόπων σε βρετανικό έδαφος.
«Δεν υπάρχει θέση γι’ αυτούς τους ανθρώπους ή τα χρήματά τους στη χώρα μας», τόνισε.
«Το μήνυμά μου σε όσους θέλουν να μας κάνουν κακό είναι ότι δεν είστε καλοδεχούμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο»
Επίσης, η Μέι ανέφερε ότι οι επαφές υψηλού επιπέδου με τη Ρωσία θα ακυρωθούν. Ήδη, έχει αποσυρθεί η πρόταση στον υπουργό Εξωτερικών της Ρωσίας, Σεργκέι Λαβρόφ να επισκεφθεί τις ΗΠΑ. Παράλληλα, υποστήριξε ότι ενδέχεται να ληφθούν και άλλα μέτρα που δεν θα δημοσιοποιηθούν.
Το Ηνωμένο Βασίλειο, ανέφερε, ήθελε μια καλύτερη σχέση με τη Ρωσία και είναι «τραγικό» που ο πρόεδρος Πούτιν έδρασε με αυτόν τον τρόπο, είπε. Επίσης, ανέφερε ότι η Μεγάλη Βρετανία δεν είναι μόνη της, καθώς η ίδια συνομίλησε με συμμάχους που στηρίζουν το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ θα επιδιώξει να γίνει συζήτηση στα Ηνωμένα Έθνη.
Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στο Ηνωμένο Βασίλειο, Αλεξάντερ Γιακοβένκο, «προειδοποίησε» το Λονδίνο για τη λήψη αντιμέτρων εάν η Βρετανία απελάσει Ρώσους διπλωμάτες σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο RIA.
Στο πλευρό της Μέι το ΝΑΤΟ
Μετά από την απόφαση της βρετανικής κυβέρνησης και της Τερέζα Μέι σε συνδυασμό με τα αντίμετρα που απειλεί η Ρωσία, το ΝΑΤΟ στέκεται δίπλα στην Μέι, καταγγέλλοντας τη δηλητηρίαση του πρώην κατασκόπου στη Βρετανία, χαρακτηρίζοντάς την «κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών» για τα χημικά όπλα και απαιτεί από τη Ρωσία να απαντήσει στις ερωτήσεις που θέτει η Βρετανία.
«Οι Σύμμαχοι συμφώνησαν να θεωρήσουν την επίθεση κατάφορη παραβίαση των διεθνών κανόνων και συμφωνιών» και απαίτησαν από τη Ρωσία «να απαντήσει στις ερωτήσεις του Ηνωμένου Βασιλείου, κυρίως παρέχοντας πλήρη πληροφόρηση για το πρόγραμμα Νοβιτσόκ στον Οργανισμό για την Απαγόρευση των Χημικών Όπλων», αναφέρει η Συμμαχία σε δήλωση που δημοσιοποίησε ο Γενικός Γραμματέας του διεθνούς οργανισμού Γενς Στόλτενμπεργκ τάσσοντας εαυτόν και σώμα ξεκάθαρα στο πλευρό της Μεγάλης Βρετανίας.
Ο Στόλτενμπεργκ θα παραχωρήσει αύριο συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες.
«Χαίρομαι που οι 29 σύμμαχοι του ΝΑΤΟ ενέκριναν μια δήλωση στην οποία εκφράζουν την πλήρη αλληλεγγύη τους με το Ηνωμένο Βασίλειο και προσφέρουν την υποστήριξή τους μετά την επίθεση στο Σάλσμπερι», υπογράμμισε ο ΓΓ του ΝΑΤΟ σε μήνυμα στον λογαριασμό του στο Twitter.
I welcome that the 29 #NATO Allies have just agreed a statement expressing full solidarity with the UK and offering support after the Salisbury attack. https://t.co/bcamvkKqt0
— Jens Stoltenberg (@jensstoltenberg) 14 Μαρτίου 2018
«Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε τη χρησιμοποίηση ενός νευροτοξικού παράγοντα στρατιωτικής φύσης που τελειοποίησε η Ρωσία και ενημέρωσε τους Συμμάχους ότι είναι πολύ πιθανό η Ρωσία να είναι υπεύθυνη για αυτήν», διευκρινίζεται στην ανακοίνωση.
«Το Ηνωμένο Βασίλειο επιβεβαίωσε επίσης πως πρόκειται για μια τυφλή και απερίσκεπτη επίθεση εναντίον του Ηνωμένου Βασιλείου, που θέτει σε κίνδυνο τη ζωή αθώων πολιτών», προστίθεται στο κείμενο.
Οι Σύμμαχοι του ΝΑΤΟ δηλώνουν πως είναι «βαθιά ανήσυχοι για την πρώτη επιθετική χρήση ενός νευροτοξικού παράγοντα στο έδαφος της Συμμαχίας από την ίδρυση του ΝΑΤΟ». Η Συνθήκη για τα χημικά όπλα έχει γίνει, αφότου τέθηκε σε ισχύ το 1997, ένας από τους πυλώνες του παγκόσμιου συστήματος μη εξάπλωσης των εξοπλισμών, υπενθυμίζουν στην ανακοίνωσή τους.
«Το ΝΑΤΟ θεωρεί πως κάθε χρήση χημικών όπλων συνιστά απειλή για τη διεθνή ειρήνη και ασφάλεια», προειδοποίησαν οι Σύμμαχοι.