«Όταν το Σύνταγμα σε τρεις διατάξεις μάς προστατεύει ρητά και προβλέπει ειδικά μέτρα για την προστασία της Δημόσιας Υγείας, όταν κι αυτό δικαιολογεί επιτάξεις προσωπικών υπηρεσιών, είναι δυνατόν να μην δικαιολογεί και τη λήψη περιοριστικών μέτρων που αφορά έστω και την Επικρατεία, αλλά για πολύ περιορισμένο χρονικό διάστημα, όταν διακυβεύεται σε όλη την Επικράτεια ταυτόχρονα η Δημόσια Υγεία;».

Τα παραπάνω τόνισε ο συνταγματολόγος Αντώνης Μανιτάκης, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, για τη λήψη περιοριστικών μέτρων και για την απαγόρευση των δημόσιων συναθροίσεων, κατά το επόμενο τριήμερο.

Υπέρ της απόφασης τάσσεται και ο ομότιμος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου Νίκος Αλιβιζάτος. Απαντώντας, χθες, σε ερώτηση δημοσιογράφων για τη νομιμότητα της απαγόρευσης των δημόσιων συναθροίσεων, κατά το επόμενο τριήμερο, από τον αρχηγό της ΕΛΑΣ, έκανε την ακόλουθη δήλωση:

«Τη δυνατότητα απαγόρευσης δημόσιων συναθροίσεων σε ορισμένη περιοχή ή ακόμη και σε ολόκληρη τη χώρα, εξ αιτίας της τρέχουσας πανδημίας, επιτρέπει ρητά η πράξη νομοθετικού περιεχομένου του περασμένου Μαρτίου, την οποία έχει από καιρό κυρώσει η Βουλή (άρθρο 68§2 ν. 4683/2020). Αρκεί να έχει διατυπώσει γνώμη η Εθνική Επιτροπή Δημόσιας Υγείας.

Εν προκειμένω, εξ όσων πληροφορούμαι, η Εθνική Επιτροπή έχει διατυπώσει γνώμη, και μάλιστα ομόφωνη».

ΜέΡΑ25 και ΚΚΕ: Δημοκρατία και αυταρχισμός

Σκληρή πολιτική κόντρα εν μέσω πανδημίας: Πρόκληση το κείμενο ΚΚΕ – ΣΥΡΙΖΑ – ΜέΡΑ25 για την πορεία του Πολυτεχνείου

Δικηγόροι για συγκεντρώσεις Πολυτεχνείου: «Αν δεν υπάρχει αιτιολογημένη επιστημονική γνώμη για την απαγόρευση συναθροίσεων, πρέπει να ανακληθεί»