Μαχητής του Ουκρανικού στρατού μιλά μέσω τηλεδιάσκεψης σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής, λέγοντας: «Καλημέρα αξιότιμα μέλη της ελληνικής Βουλής. Απευθύνομαι σε εσάς σαν Έλληνας στην καταγωγή. Λέγομαι Μιχαήλ. Ο παππούς μου πολέμησε στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο κατά των ναζιστών. Τραυματίστηκε τρεις φορές. Εγώ γεννήθηκα στη Μαριούπολη και συμμετέχω στην άμυνα της πόλης από τους Ρώσους ναζιστές. Δεν θα μιλήσω για τις δυσκολίες που έχουμε στην ουκρανική άμυνα, μέσα από το Τάγμα Αζόφ, αυτό είναι το χρέος μου έναντι της πόλης μου, είναι το χρέος μου σαν άντρας. Πρέπει να μιλήσω για τις καταστροφικές συνθήκες στις οποίες βρίσκεται η ειρηνική Μαριούπολη», Πέμπτη 07 Απριλίου 2022. O Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky (Βολοντίμιρ Ζελένσκι) μίλησε μέσω τηλεδιάσκεψης σε ειδική συνεδρίαση της Βουλής. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΟΡΕΣΤΗΣ ΠΑΝΑΓΙΩΤΟΥ
Αντιδράσεις προκάλεσε η αναφορά Έλληνα ομογενή, που μίλησε στην ελληνική Βουλή, ότι πολεμάει με το τάγμα του Αζόφ εναντίων των Ρώσων.
«Μάχομαι μέσα από το τάγμα Αζόφ στην ουκρανική άμυνα για να διώξουμε τους ναζί», είπε διάρκεια της ομιλίας του Προέδρου της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι η παρουσία του στρατιώτη, θόλωσε το νόημα της παρέμβασης Ζελένσκι, πρόσθεσαν ωστόσο ότι πρέπει να δούμε την «μεγάλη εικόνα».
Τη δυσαρέσκειά του για την ομιλία μαχητή του νεοναζιστικού τάγματος Αζόφ στην ελληνική Βουλή, εξέφρασε και ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς χαρακτηρίζοντας το ως ένα «μεγάλο λάθος».
Έντονη ήταν η αντίδραση του Αλέξη Τσίπρα, που έγραψε στο twitter:
Η ομιλία μελών του νεοναζιστικού Τάγματος Αζόφ στη Βουλή των Ελλήνων αποτελεί πρόκληση.
Την απόλυτη ευθύνη φέρει ο ΠΘ.
Μίλησε για ιστορική ημέρα αλλά είναι ιστορική ντροπή.
Η αλληλεγγύη στον ουκρανικό λαό είναι δεδομένη.
Οι ναζί όμως δεν μπορεί να έχουν το λόγο στη Βουλή.— Αλέξης Τσίπρας – Alexis Tsipras (@atsipras) April 7, 2022
Νίκος Φίλης και Θοδωρής Δρίτσας σηκώθηκαν από τα έδρανά τους, έκαναν ένα νεύμα προς τον Πρόεδρο της Βουλής λέγοντας «Τι είναι αυτά τα πράγματα;» και αποχώρησαν από την αίθουσα, μαζί και οι βουλευτές Γιώργος Βαρεμένος και Ιωάννης Γκιόλιας (βουλευτής Αργολίδας). Επέστρεψαν όταν συνεχίστηκε η ομιλία Ζελένσκι.
Ο Νίκος Φίλης μετά το πέρας της ομιλίας Ζελένσκι, εξήγησε την αποχώρησή του και κάλεσε τον πρόεδρο της Βουλής αλλά και την κυβέρνηση να δώσουν εξηγήσεις.
«Αναγκάστηκα να αποχωρήσω από τη σημερινή συνεδρίαση της Βουλής, όταν κατά την εμφάνισή του ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι περιέλαβε βιντεοσκοπημένο μήνυμα εκπροσώπου του φασιστικού τάγματος Αζόφ, με πρόσχημα την ελληνική καταγωγή του.
Ο πρόεδρος της Βουλής και η κυβέρνηση οφείλουν εξηγήσεις για αυτό το απαράδεκτο γεγονός.
Η συμπαράστασή μας προς τον Ουκρανικό λαό που αμύνεται απέναντι στη Ρωσική εισβολή είναι δεδομένη. Θα ενταθεί το επόμενο διάστημα με πρωτοβουλίες για την Ειρήνη. Εναντίον των ιμπεριαλιστικών πολέμων, του εθνικισμού, του ρατσισμού και της φασιστικής απειλής».
Η γραμματέας της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Όλγα Γεροβασίλη, χαρακτήρισε «μεγάλο ατόπημα» το γεγονός ότι μέλος του τάγματος Αζόφ απευθύνθηκε στην ελληνική Βουλή και τόνισε πως θα ζητηθούν εξηγήσεις από τον πρόεδρο του Κοινοβουλίου, Κώστα Τασούλα, αν ήταν ενήμερος.
«Δηλώνουμε τη συμπαράστασή μας στον πρόεδρο της Ουκρανίας, κ. Ζελένσκι, ο οποίος αντιστέκεται στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Από εκεί πέρα, όμως, είναι απαράδεκτο ότι στο ελληνικό Κοινοβούλιο απευθύνθηκε μαζί με τον πρόεδρο Ζελένσκι, μέλος του τάγματος Αζόφ.
Θα ζητηθούν εξηγήσεις στη συνεδρίαση σε λίγη ώρα στη Διάσκεψη των Προέδρων, από τον πρόεδρο της Βουλής, Κώστα Τασούλα, αν ήταν ενήμερος και αν συμφώνησε. Διότι νομίζω αυτό αποτελεί μεγάλο ατόπημα», δήλωσε η κ. Γεροβασίλη και πρόσθεσε ότι θα ζητήσει εξηγήσεις.
Ο Τρ. Αλεξιάδης είπε ότι «πολύ σωστά ο ΣΥΡΙΖΑ ήταν παρών στην ομιλία του προέδρου μιας χώρας, που δέχεται επίθεση και εισβολή, δυστυχώς όμως, αναγκαστήκαμε να ακούσουμε και εκπροσώπους του τάγματος Αζόφ, ενός τάγματος με συγκεκριμένη ιδεολογία, την οποία η Ελλάδα πολέμησε στο μέτωπο και στα βουνά. Δυστυχώς τους ακούσαμε και αυτούς» είπε ο κ Αλεξιάδης και συνέχισε:
«Κάποιοι εκμεταλλεύτηκαν τη στάση του ΣΥΡΙΖΑ, για κάτι τέτοιο. Και δεν ακούσαμε δυστυχώς, τίποτα για την εισβολή και κατοχή της Κύπρου, τίποτα για το επιχείρημα ότι δεν έχει συμβεί από τον 2ο ΠΠ τίποτα ανάλογο, ξεχνώντας κάποιοι την Κύπρο με τους 1.619 αγνοούμενους και τους βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία».
Η Γραμματέας της ΚΟ του ΚΙΝΑΛ, κ. Λακιούλη αναρωτήθηκε κατά πόσον ο πρόεδρος της Βουλής γνώριζε εκ των προτέρων για την πρωτοβουλία του προέδρου της Ουκρανίας και εάν την ενέκρινε. Ζήτησε εξηγήσεις σχετικά.
Διαβάστε επίσης: