ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ένα ακόμα αφήγημα της κυβέρνησης είναι έτοιμο να καταρρεύσει. Στην πραγματικότητα έχει ήδη καταρρεύσει, απλά στο Μαξίμου προσπαθούν να περισώσουν ό,τι μπορούν για να γλιτώσουν την κατακραυγή. Ωστόσο, αυτή είναι μάλλον αναπόφευκτη, και θα ξεσπάσει όταν πια γίνει σαφές και στον τελευταίο πολίτη αυτής της χώρας ότι “καθαρή” έξοδος από τα μνημόνια δεν θα υπάρξει τον ερχόμενο Αύγουστο, όσο κι αν επιμένει ο Αλέξης Τσίπρας και οι συν αυτώ.
Μέχρι και οι “σύμμαχοι” του πρωθυπουργού στην Ευρώπη, αυτοί που στα δύσκολα υποστήριξαν την Ελλάδα και πήγαν κόντρα ακόμα και στο Βερολίνο για να το κάνουν αυτό, πλέον εκφράζονται με τρόπο που σίγουρα δε βολεύει την κυβέρνηση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα ο Γάλλος επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί, ο οποίος πλέον έχει εγκαταλείψει το “όνειρο” ενός αυτοματοποιημένου μηχανισμού ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, γνωρίζοντας πως η Γερμανία δεν θα συναινέσει ποτέ σε ένα τέτοιο σχέδιο, ακόμα και απόντος του “σκληρού” Βόλφγκανγκ Σόιμπλε. Και μάλλον έπεται συνέχεια, αφού την ίδια θέση αναμένεται να εκφράσει και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ένας ακόμα Ευρωπαίος αξιωματούχος που είναι ευνοϊκά διακείμενος προς την Ελλάδα, όμως δεν μπορεί κι αυτός να αποκρύψει το προφανές: ότι η χώρα μας θα παραμείνει υπό αυστηρή εποπτεία και μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος, η οποία σίγουρα δεν δικαιολογεί τις θριαμβολογίες για “καθαρή” έξοδο.
Στο πλαίσιο αυτής της εποπτείας, η Ελλάδα θα πρέπει να παρουσιάζει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα, να υλοποιήσει μέτρα που έχουν ήδη συμφωνηθεί (όπως είναι η μείωση του αφορολογήτου και των συντάξεων) και να διατηρήσει τις υλοποιηθείσες μεταρρυθμίσεις, με “καρότο” κάποιες ελαφρύνσεις στην αποπληρωμή του χρέους. Θα έλεγε κανείς δηλαδή ότι το μεταμνημονιακό καθεστώς της Ελλάδας είναι ένα νέο, ατέλειωτο μνημόνιο, και μάλιστα ένα μνημόνιο στο πλαίσιο του οποίου η Ελλάδα δεν θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές της ανάγκες με δανεικά από τους Ευρωπαίους με πολύ χαμηλά επιτόκια, αλλά με δανεικά από τις αγορές με υψηλά επιτόκια.
Οι αυταπάτες του πρωθυπουργού περί “καθαρής” εξόδου έχουν ήδη διαλυθεί, και τώρα το βασικό μέλημα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ είναι το πώς θα… σερβίρει τα δυσάρεστα νέα στους ψηφοφόρους της που είχαν πιστέψει πραγματικά πως από τον ερχόμενο Αύγουστο θα άλλαζε κάτι προς το καλύτερο. Και ο “πονοκέφαλος” είναι μεγάλος, γιατί η κυβέρνηση είχε επενδύσει στην “καθαρή” έξοδο από τα μνημόνια για να κερδίσει έδαφος στη μάχη των δημοσκοπήσεων, παρουσιάζοντας εαυτήν ως την κυβέρνηση που έβγαλε τη χώρα από τα μνημόνια. Όμως ο ιστορικός του μέλλοντος θα έχει άλλα, λιγότερο κολακευτικά πράγματα να πει για την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ…