Την ανάγκη για ριζική μεταρρύθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας με έμφαση στον ψηφιακό μετασχηματισμό υπογράμμισε η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ και υπεύθυνη πολιτικού σχεδιασμού του ΠΑΣΟΚ, Άννα Διαμαντοπούλου, σε εκδήλωση με θέμα «Η υγεία στην ψηφιακή εποχή: άλμα στο μέλλον για καλύτερη υγεία στο παρόν».

«Είναι καιρός από το επαναστατικό ΕΣΥ του ’81 να πάμε στο ΕΣΥ-ΝΕ, το ΕΣΥ της Νέας Εποχής, που θα ανταποκρίνεται στον 21ο αιώνα», δήλωσε χαρακτηριστικά, θέτοντας ως προτεραιότητα τη διασύνδεση της υγείας με τις νέες τεχνολογίες.

1

Η κυρία Διαμαντοπούλου έφερε ως παράδειγμα ένα βρετανικό νοσοκομείο που εξυπηρετεί 600.000 πολίτες, οι οποίοι, μέσω έξυπνων εργαλείων και Τεχνητής Νοημοσύνης, πραγματοποιούν περιοδικούς ελέγχους υγείας από το σπίτι και αποστέλλουν τα δεδομένα τους για ανάλυση. Το αποτέλεσμα; Μείωση περιστατικών νεφρικής ανεπάρκειας και άλλων ασθενειών, χάρη στην έγκαιρη διάγνωση και πρόληψη.

Καμπανάκι για την ψηφιακή καθυστέρηση

Η πρόεδρος του ΔΙΚΤΥΟΥ τόνισε ότι η Ελλάδα είναι δεύτερη από το τέλος στην ΕΕ στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για επιτάχυνση. «Παρά τις προσπάθειες που κάνουμε, οι άλλοι κάνουν άλματα. Και είναι κάτι που πρέπει να σημάνει συναγερμό», προειδοποίησε.

Ο ψηφιακός μετασχηματισμός, σύμφωνα με την ίδια, μπορεί να βελτιώσει τη διάγνωση, την πρόβλεψη ασθενειών, τη φροντίδα σε απομακρυσμένες περιοχές, να μειώσει τη γραφειοκρατία και τις περιττές δαπάνες, ενώ θα απελευθερώσει πόρους για κρίσιμους τομείς.

Ανθρώπινο δυναμικό και μεταρρυθμίσεις, όχι μόνο εξοπλισμός

Η κυρία Διαμαντοπούλου επέκρινε την έλλειψη εξειδικευμένου προσωπικού στο Υπουργείο Υγείας, σημειώνοντας ότι η Διεύθυνση Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης διαθέτει μόνο 10 άτομα, χωρίς ειδίκευση στις νέες τεχνολογίες. Πρότεινε την πρόσληψη αναλυτών δεδομένων, συμβούλων τηλεϊατρικής και ειδικών κυβερνοασφάλειας, καθώς και την επανεκπαίδευση του ιατρικού προσωπικού.

«Αν δεν προχωρήσουμε σε μια μεγάλη μεταρρύθμιση, το ΕΣΥ δεν μπορεί να ανταποκριθεί στις νέες προκλήσεις», τόνισε, επισημαίνοντας ότι τα 2,2 δισ. ευρώ από το Ταμείο Ανάκαμψης και το ΕΣΠΑ κατευθύνονται κυρίως σε ανακαινίσεις και εξοπλισμό, χωρίς να αγγίζουν τις δομές και τη λειτουργία του συστήματος.

Διαβάστε επίσης 

Ρότερνταμ: Παιδί προκάλεσε φθορές σε πίνακα του Μαρκ Ρόθκο αξίας 50 εκατ. ευρώ

CNN: To τηλεφώνημα Τραμπ σε Μπέζος για τα «τιμολόγια δασμών» της Amazon – Διαψεύδει η εταιρεία

Γερμανία – Δημοσκόπηση: Οι Γερμανοί δεν εμπιστεύονται τον Μερτς – Πρώτη η AfD στην πρόθεση ψήφου