ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Περιεχόμενα
H ατάκα του άλλοτε κυβερνητικού εταίρου του ΣΥΡΙΖΑ, του Πάνου Καμμένου για τα όσα συμβαίνουν στην Κουμουνδούρου, περιέγραφε με τον πιο εύγλωττο τρόπο την κατάσταση που επικρατεί:
«Ως τέως εταίρος δηλώνω ότι την διοίκηση του φρενοκομείου την ανέλαβαν οι τρόφιμοι…» έγραψε στην πλατφόρμα X ο Πάνος Καμμένος, αφήνοντας να εννοηθεί ότι το κόμμα είναι σήμερα ακυβέρνητο.
Στη φράση αυτή θα μπορούσε να «κολλήσει» μια ακόμη, αυτή η ιστορική ρήση του Γεωργίου Παπανδρέου, ο οποίος τη δεκαετία του 1960, μιλώντας στον Λ. Τζόνσον για τα ελληνοτουρκικά είχε πει: «Αν η Τουρκία ανοίξει την πόρτα του φρενοκομείου, είμαστε έτοιμοι να εισέλθωμεν».
Προς το παρόν η πόρτα της Κουμουνδούρου είναι ανοικτή και έχει κατεύθυνση μόνο προς την έξοδο, αφού μετά την ηχηρή αποχώρηση του ευρωβουλευτή, Στέλιου Κούλογλου, χθες το πρωί αναμένονταν νέα «επεισόδια» στον εμφύλιο που έχει ξεσπάσει. Και ήρθαν λίγο πριν από τα μεσάνυχτα με τη διαγραφή Φίλη, Σκουρλέτη και Βίτσα, για όσα έχουν πει τις τελευταίες ημέρες.
Με την ανάρτησή του ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ έδειξε την πόρτα της εξόδου στα τρία ιστορικά στελέχη, ανοίγοντας πλέον ξεκάθαρα και το παράθυρο της διάσπασης.
Έγραψε χθες ο κ. Κασσελάκης:
«Επί πέντε τουλάχιστον χρόνια συγκεκριμένα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ εμφανίζονται στα κανάλια κάνοντας αντιπολίτευση στον ΣΥΡΙΖΑ.
Πριν από μερικές ημέρες δήλωσα ρητά ότι αυτή η πρακτική δε γίνεται πλέον ανεκτή.
Ο κόσμος διψά να αναδείξουμε θέματα, να κάνουμε αντιπολίτευση. Και εγώ το ίδιο, περισσότερο από όλους.
Αντ’ αυτού, κάποιοι μάς «πνίγουν» με την άρνησή τους να αποδεχτούν την εκλογή προέδρου από τη βάση – αλλά εμφανίζονται ως «Στελέχη ΣΥΡΙΖΑ» κάθε μέρα στα κανάλια, παίζοντας το παιχνίδι τους.
Συνεπώς, οι κύριοι Βίτσας, Σκουρλέτης, Φίλης που εμφανίστηκαν τις τελευταίες ημέρες στην τηλεόραση για να αντιπολιτευτούν το ίδιο τους το κόμμα, επέλεξαν να θέσουν τον εαυτό τους εκτός ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.
Λυπάμαι ιδιαίτερα για τον κ. Βίτσα, με τον οποίο είχα καλλιεργήσει καλή προσωπική σχέση και τον οποίο εκτιμώ.
Αλλά το ποτάμι δεν γυρίζει πίσω. Έχω λάβει σαφή εντολή από τα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Οι εσωκομματικοί τηλεοπτικοί χορηγοί της κυβέρνησης Μητσοτάκη συνέβαλαν στο να στερηθούμε μία εκλογική νίκη. Άλλοι λένε δύο. Το σίγουρο είναι ότι δε θα μας στερήσουν την επόμενη.
Σε όσους με εμπιστεύθηκαν, αλλά και σε όσους εμπιστεύθηκαν την διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση:
Είστε ισότιμα μέλη με μένα και κάθε άλλο στέλεχος. Λίγη υπομονή ακόμα. Ο ελιτισμός φεύγει και θα πάρετε τη δύναμη στα χέρια σας».
Πλέον η εξέλιξη αυτή δημιουργεί νέα δεδομένα για τον ΣΥΡΙΖΑ αφού η δημιουργία νέου κόμματος το επόμενο διάστημα φαίνεται πιο πιθανό από ποτέ. Τα τρία στελέχη απελευθερώνονται μετά την απόφαση του κ. Κασσελάκη και δεν χρειάζεται να περιμένουν την Κεντρική Επιτροπή της 11ης Νοεμβρίου για να λάβουν αποφάσεις.
Όμως, μαζί με αυτούς αναμένεται να υπάρξει τσουνάμι αποχωρήσεων, από την πλευρά της Ομπρέλας, και με ενδιαφέρον αναμένεται η απόφαση του Ευκλείδη Τσακαλώτου και της Εφης Αχτσιόγλου. Το ερώτημα πάντως είναι αν ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να διώξει τα τρία στελέχη και τον Στέφανος Τζουμάκα μιας και τα όργανα του κόμματος ενδεχομένως να μην ελέγχονται από τον κ. Κασσελάκη.
Και μπορεί ο Στέφανος Κασσελάκης να επιστρέφει τις επόμενες ημέρες από τις ΗΠΑ και τις ολιγοήμερες διακοπές για το γάμο του με τον Τάιλερ, ωστόσο, τα διαζύγια δεν πρόκειται να σταματήσουν με τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ να παρακολουθεί την πολιτική τραγουδία από την άλλη πλευρά του Ατλαντικού.
Οι απλές τροχιοδεικτικές βολές των πρώτων ημερών της εκλογής Κασσελάκη, έχουν πάρει πλέον τη μορφή διασταυρούμενων πυρών μεταξύ πρώην συντρόφων που πλέον «ξεκατινιάζονται» σε δημόσια θέα.
Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι πολύ δύσκολο, έως αδύνατο, είναι να φτάσουν στο συνέδριο του κόμματος στα τέλη Φεβρουαρίου, χωρίς να έχουν διασπαστεί στον ΣΥΡΙΖΑ. Ορόσημο φαίνεται να είναι η Κεντρική Επιτροπή του Νοεμβρίου όπου ενδεχομένως να έχουμε κι άλλες ακόμη μαζικές αποχωρήσεις και ευθεία αμφισβήτηση από μεγάλη μερίδα στελεχών, της ηγεσίας του κ. Κασσελάκη.
Και η διαμορφωθείσα κατάσταση στην Κουμουνδούρου προοιωνίζεται εξαιρετικά σοβαρές εξελίξεις τις επόμενες ημέρες.
Αλλωστε, το κόμμα σήμερα εμφανίζεται να είναι τουλάχιστον τρία κομμάτια. Οι προεδρικοί, υποστηρικτές του κ. Κασσελάκη, η «Ομπρέλα» υπό τον Ευκλ. Τσακαλώτο που δεν αποκλείεται να κάνει κίνηση αποχώρησης άμεσα, αλλά και μια ομάδα υπό την Εφη Αχτσιόγλου η οποία σιωπά, κι ενδεχομένως να μείνει στον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι το Συνέδριο.
Η χθεσινή Δευτέρα ήταν «μαύρη» για τον ΣΥΡΙΖΑ αφού είχαμε αφενός τα «απόνερα» των αποκαλύψεων για τα άρθρα που έγραφε ο κ. Κασσελάκης όταν ήταν 24 ετών (με τα οποία ζητούσε περισσότερες απολύσεις, μειώσεις μισθών κ.λπ.) κι αφετέρου τις σφοδρές αντιπαραθέσεις ανθρώπων που μόλις πριν από λίγους μήνες έδιναν μάχη στο ίδιο μετερίζι για τον ΣΥΡΙΖΑ.
Ακολούθησαν οι δύο παρουσίες σε τηλεοπτικά κανάλια, του Νίκου Φίλη και του Δημήτρη Βίτσα με τον πρώτο να θέτει θέμα ηγεσίας και τον δεύτερο να προαναγγέλλει τη δημιουργία νέους κόμματος που θα κατέβει αυτόνομα στις εκλογές. «Ανανεωτική και Οικολογική Ριζοσπαστική Αριστερά», έριξε μάλιστα ως όνομα στο τραπέζι.
Ηρθε και η σκληρή επιστολή του Στέλιου Κούλογλου προς τον Στέφανο Κασσελάκη, με την οποία ανακοίνωνε την αποχώρησή του από την ευρωομάδα του ΣΥΡΙΖΑ. Στη συνέχεια ακολούθησε πόλεμος ανακοινώσεων για την έδρα στην Ευρωβουλή με τον κ. Κούλογλου να αρνείται να την παραδώσει.
Για ακόμη μια φορά λάδι στη φωτιά έριξε ο Παύλος Πολάκης ο οποίος έδειξε την πόρτα της εξόδου στον Νίκη Φίλη.
Μια πόρτα που άνοιξε αργά το βράδυ για τρεις.
Πώς αντιδρά η πλευρά Κασσελάκη σε όλα αυτά; Από τον ΣΥΡΙΖΑ εκτιμούν ότι πρόκειται για μεθοδευμένες κινήσεις κι επιθέσεις κατά του νέου προέδρου που ουσιαστικά αμφισβητούν την εκλογή του από τη βάση.
Κάνουν λόγο για οργανωμένο σχέδιο δηλαδή προκειμένου να προετοιμαστούν οι συνθήκες για τη δημιουργία νέου κόμματος. «: Αυτό που αμφισβητείται είναι η διαδικασία εκλογής προέδρου από τη βάση. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έχει ιδιοκτήτες», τόνισε η εκπρόσωπος του κόμματος, Δώρα Αυγέρη.
Η επιστολή Κούλογλου
Αίσθηση έκανε η επιστολή του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου:
«Η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στο κόμμα στερείται σοβαρότητας, την ίδια στιγμή που επιχειρείται μια βίαιη ανατροπή τής μέχρι τώρα πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ, ρίχνοντας κι άλλο λάδι στη φωτιά. Σε αυτές τις συνθήκες, για όσους ήθελαν να κρατήσουν μια ανεξάρτητη στάση η κατάσταση είναι ανυπόφορη.
Η έλλειψη σοβαρής αντιπολίτευσης είναι μία από τις βασικές αιτίες για τη στασιμότητα του ΣΥΡΙΖΑ, όπως εκφράστηκε και στις αυτοδιοικητικές εκλογές.
Ήδη πριν την εκλογή σας η δημόσια συζήτηση περιστράφηκε γύρω από την προσωπική σας ζωή κι όχι γύρω από τις πολιτικές σας προτάσεις.
Ο ΣΥΡΙΖΑ βρέθηκε να τροφοδοτεί με κουτσομπολιά τα πρωινάδικα, ενώ ο κ. Μητσοτάκης έχει αφεθεί μόνος και ανενόχλητος να κάνει πολιτική στα δελτία ειδήσεων», σημειώνει ενώ μιλώντας στο Open χθες τόνισε: «Δεν ήθελα να παίζω σε σίριαλ του Netflix, ο ΣΥΡΙΖΑ από ροκ το γύρισε στο καλαματιανό».
Τι απάντησε ο ΣΥΡΙΖΑ
Η απάντηση από τον ΣΥΡΙΖΑ ήταν ότι ο κ. Κούλογλου δημιουργούσε προβλήματα και στον Αλέξη Τσίπρα και ότι πρέπει να παραδώσει την έδρα του.
Σύμφωνα με πηγές της Κουμουνδούρου, ο Στέλιος Κούλογλου έχει παρελθόν δημόσιων αμφισβητήσεων σε κρίσιμες στιγμές, επιζήμιων για το κόμμα με το οποίο εκλέχθηκε, καθώς άλλαζαν την πολιτική ατζέντα εις βάρος του.
Υπενθυμίζουν λοιπόν από τον ΣΥΡΙΖΑ ότι τον Σεπτέμβριο του 2021 σε άρθρο του υποστήριξε πως σε ενδεχόμενη προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας δεν θα πρέπει να είναι δεδομένος ως πρωθυπουργός ο σ. Αλέξης Τσίπρας, ερχόμενος σε ευθεία αντίθεση με την τότε ξεκάθαρη πολιτική θέση του κόμματος, ότι μια προοδευτική κυβέρνηση με κορμό τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μπορεί να συγκροτηθεί, σύμφωνα και με την επιλογή του λαού, μόνο με πρωθυπουργό τον Αλέξη Τσίπρα.
Όπως αναφέρουν, με αυτό το άρθρο ο κ. Κούλογλου αποδυνάμωσε έτσι την ίδια τη θέση, το πολιτικό μήνυμα, το κύρος του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και εμφάνισε το κόμμα ως πολιτικό οργανισμό σε σύγχυση.
Ταυτόχρονα, και ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ είχε εμφανιστεί στη ΔΕΘ με μια συγκροτημένη πρόταση αντιμέτωπος όχι μόνο με την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη, αλλά και με μια έντονη μιντιακή «δυσανεξία», ο Στέλιος Κούλογλου μίλησε για «ισοπαλία» Μητσοτάκη-Τσίπρα, εμφανιζόμενος σε ρόλο δημοσιογράφου-σχολιαστή και όχι ως συστατικό μέρος ενός πολιτικού συνόλου με συγκεκριμένο στόχο και σημαντικές συλλογικές μάχες να κερδίσει. Ήταν μια ακόμη κρίσιμη παρέμβαση που αποδυνάμωσε συνολικά την παρέμβαση του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ στη ΔΕΘ, δημιουργώντας εμπόδια στην προσπάθεια συνομιλίας του με την κοινωνία και ενδυνάμωσης της αξιοπιστίας του.
Πάντως, ο Στέλιος Κούλογλου απάντησε αρνητικά στο αίτημα της Κουμουνδούρου να παραδώσει την έδρα του στο Ευρωκοινοβούλιο, τονίζοντας σε δηλώσεις του στο «Κόκκινο» ότι δεν είναι σε επαφές με άλλο κόμμα.
Βίτσας: Νέο κόμμα προς των πυλών
«Είναι ώρα αποφάσεων και συλλογικών και ατομικών», ανέφερε ο Δημήτρης Βίτσας χθες το πρωί στον ΣΚΑΪ, λέγοντας ακόμη: «Υπάρχουν δύο ενδεχόμενα: το ένα είναι να φεύγει καθένας κατά μόνας και το δεύτερο να υπάρξει μια ομαδική συνεννόηση».
Σημείωσε, ωστόσο, ότι διασπάσεις ή αποχωρήσεις κατά τη διάρκεια συνεδρίων ή συνεδριάσεων κομματικών οργάνων δεν έχουν συμβεί. Μίλησε επίσης ανοικτά για νέο κόμμα.
Φίλης: Δεν μπορεί να είναι αρχηγός
«Δεν μπορεί να είναι αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ. Πιο νωπή λαϊκή εντολή είναι η απόφαση που έδωσε ο λαός με τις δημοτικές εκλογές, όπου εκεί υποχώρησαν περαιτέρω το κύρος και η εκλογική επιρροή του ΣΥΡΙΖΑ, στο 12,7%. Αυτό δεν οφείλεται προσωπικά στον κ. Κασσελάκη, αλλά δεν το ανέκοψε», είπε ο Νίκος Φίλης.
Ο πρώην υπουργός άφησε αιχμές και κατά του Αλέξη Τσίπρα, λέγοντας πως «ο πρώην πρόεδρος έφερε στο κόμμα τον Κασσελάκη και ο ίδιος οφείλει να απαντήσει γιατί». Παράλληλα, τόνισε πως «κανείς δεν υπονόμευσε τον Τσίπρα, τον αναδείξαμε αρχηγό και τον στηρίξαμε».
Αναφερόμενος στις απόψεις που έχει γράψει στον «Εθνικό Κήρυκα» ο Στέφανος Κασσελάκης, ο Νίκος Φίλης υποστήριξε ότι συνιστούν ακραία εκδοχή του νεοφιλελευθερισμού. Δεν τολμούσαν να τα πουν στην Ελλάδα οι νεοφιλελεύθεροι. Δεν τα λέει αυτά ο κ. Κασσελάκης το 2015, τα λέει πριν από μερικές ημέρες στο ΣΕΒ, πρόσθεσε.
Πολάκης: Αρον τον κρέββατον…
Απάντηση στον Νίκο Φίλη έδωσε ο Παύλος Πολάκης ο οποίος με ανάρτησή του στο Facebook τον καλεί επί της ουσίας να φύγει:
«ΝΙΚΟ ΦΙΛΗ!!!
«Ή αποδέξου το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπου συμμετείχαν 150.000 άνθρωποι και εξέλεξαν πρόεδρο τον Στέφανο Κασσελάκη, ή “Άρον τον κράββατόν σου και περιπάτει” (από τη Λειτουργία της Κυριακής του Παραλύτου η ρήση).
Σταμάτα να δηλητηριάζεις, λόγω της στενοχώριας και της πολιτικής σου αγκύλωσης, τον τηλεοπτικό αέρα και τον ΣΥΡΙΖΑ με θεωρίες συνωμοσίας για «άγνωστους οικονομικούς παράγοντες που επέβαλαν νέα ηγεσία στον ΣΥΡΙΖΑ».
Κι άλλες αντιπαραθέσεις
Ο Κώστας Αρβανίτης, σχολιάζοντας στην ΕΡΤ την παραίτηση Κούλογλου, είπε: «Δεν ήμασταν ενημερωμένοι σε αυτή την εξέλιξη». «Η κατάσταση στον ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία έχει πρόβλημα αυτή τη στιγμή. Είναι σε μια κρίση. Η κρίση ξεκινάει 21 Μαΐου. Δεν είναι κάτι που συμβαίνει τώρα», τόνισε, ενώ πρόσθεσε πως στην παρούσα φάση «το πρώτο πράγμα που χρειάζεται είναι η σοβαρότητα από όλους. Η ευθύνη της ηγεσίας αλλά και των στελεχών σε μια διαδικασία ο ΣΥΡΙΖΑ να είναι ενωμένος και να ανασυγκροτηθεί».
«Νομίζω ότι δεν χρειάζονται βιαστικές κινήσεις από τη μία και τόνωση της αντιπαράθεσης από την άλλη», σημείωσε ο κ. Αρβανίτης, τονίζοντας πως «δεν βοηθάει αυτή τη στιγμή, γιατί υπάρχει και ένας κόσμος ο οποίος έχει πολύ μεγάλη αγωνία και για τον χώρο και για τη χώρα. Τα πράγματα δεν πάνε καλά. Το ξέρουμε αυτό από την ακρίβεια σε όλα τα ζητήματα και με τρεις πολέμους δίπλα μας».
Ακόμη ο κ. Αρβανίτης ανέφερε: Πάντως, ο κ. Κασσελάκης πρέπει να σας πω, αρέσει δεν αρέσει, έχει πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από 75.000 ανθρώπους. Αυτό είναι αδιαπραγμάτευτο. Οπότε, αυτό που με ενδιαφέρει εμένα είναι η Κουμουνδούρου, δηλαδή ο ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Αυτό είναι, αυτό είναι ο χώρος. Από εκεί και πέρα θα κριθούν όλοι.
Για τα «αμερικανικά πρότυπα» στα οποία κινείται ο Στέφανος Κασσελάκης, ο κ. Αρβανίτης είπε: «Εδώ είναι Ευρώπη, δεν είναι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, οπότε υπάρχουν και ετεροβαρή ζητήματα που πρέπει να τα ξαναδείς. Όμως, οφείλουμε να δώσουμε χρόνο» και πρόσθεσε μεταξύ άλλων: «Δεν μπορώ εγώ να σχολιάζω δηλώσεις του παρελθόντος, του παρόντος, του προέδρου. Με ενδιαφέρει να ακούσω τι είπε στην Πολιτική Γραμματεία του κόμματος, με ενδιαφέρει να δω πώς τοποθετείται στα όργανα του κόμματος και αυτά να λειτουργήσουν».
Παπαδημούλης κατά Κασσελάκη
Η αντίδραση πάντως του επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ, Δημήτρη Παπαδημούλη, στα όσα είπε ο Στέφανος Κασσελάκης προκειμένου να δικαιολογήσει τα γραφόμενά του πριν από 11 χρόνια, δεν ήταν τόσο ήπια.
«Ήμουν τότε 24 χρόνων. Και η αγαπημένη μου Νάντια, 22. Αν και έχουν περάσει δεκαετίες από τότε, θυμάμαι και σήμερα πολύ καλά και τι έκανα και τι έγραφα και για τι αγωνιζόμουν.
Πάλευα για δημοκρατία, δικαιοσύνη, ανθρώπινα δικαιώματα και ισχυρά δημόσια πανεπιστήμια, μέσα από το φοιτητικό κίνημα.
Για σοσιαλισμό με δημοκρατία και ελευθερία, για μια Ελλάδα με αξιοπρεπείς μισθούς και ισχυρό κοινωνικό κράτος.
Για την σύγκλιση με τις προηγμένες ευρωπαϊκές χώρες. Για μια ισχυρή, σύγχρονη και ενωμένη Αριστερά, ικανή να κυβερνήσει και να αλλάξει τη χώρα. 44 χρόνια μετά αισθάνομαι υπερήφανος για το τότε και σίγουρος ότι θα συνεχίσω σταθερά με την Αριστερά, με τις ίδιες αξίες και μακριά από αξιώματα, μέχρι το τέλος της ζωής μου», έγραψε ο κ. Παπαδημούλης στην πλατφόρμα «Χ».
Ενδεικτική πάντως του αναβρασμού που υπάρχει εντός του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και η απάντηση στον κ. Παπαδημούλη από τον στιχουργό Νίκο Μωραΐτη, ο οποίος άφησε αιχμές για τα ακίνητα που έχει στην ιδιοκτησία του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ.
Ο Νίκος Μωραΐτης σε ανάρτησή του στο «Χ» (πρώην Τwitter) αλλάζει το «44 χρόνια μετά» του κ. Παπαδημούλη σε «44 σπίτια μετά».
Η «Εφ. Συν.» απαντά στον Κασσελάκη
Ο δημοσιογράφος της Εφημερίδας των Συντακτών, Δημήτρης Ψαρράς, αποδομεί την απάντηση του προέδρου του κόμματος για τα άρθρα που είχε γράψει πριν από μερικά χρόνια.
«Ο κ. Κασσελάκης δεν άλλαξε από το 2015, ούτε έγινε αριστερός τον Σεπτέμβριο του 2023. Η πολιτική συνέπεια του κ. Κασσελάκη και η ευθύτητα με την οποία διατυπώνει τις θέσεις του τα τελευταία χρόνια δεν αποτελούν αντικείμενο της δικής μου κριτικής. Είναι απολύτως δικαίωμά του να επιμένει σε αυτά που πίστευε από τότε. Αρκεί να μην προσπαθεί να κρύψει αυτά που δεν κρύβονται», γράφει ο δημοσιογράφος και απαντώντας με έξι σημεία στους ισχυρισμούς Κασσελάκη γράφει:
1. Πώς είναι δυνατόν να αμφιβάλλει για τα γραπτά αυτά; Ο πατέρας του σ’ αυτά ακριβώς τα κείμενα αναφερόταν σε όλες τις συνεντεύξεις του προκειμένου να αποδείξει ότι η εμπλοκή του γιου του με την πολιτική είναι παλιά. Αλλά και αν ισχύει ο ισχυρισμός του κ. Κασσελάκη ότι «δεν θυμάται», γιατί δεν έψαξε τα άρθρα αυτά στο αρχείο του «Εθνικού Κήρυκα» το οποίο είναι ψηφιοποιημένο χάρη στη χορηγία του Ανδρέα Δρακόπουλου, προέδρου του Ιδρύματος Νιάρχου, ο οποίος είναι και δικός του μέντορας.
2. Ο ισχυρισμός ότι αυτά ήταν κείμενα παλιά, επομένως βαρύνουν έναν ανώριμο πολιτικά νέο και ότι σε αυτή τη νεαρή ηλικία μπορεί να λέει ο καθένας ό,τι θέλει, έρχεται σε σύγκρουση με τις προσωπικές διακηρύξεις του νέου προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ. Πότε άρχισε να θεωρεί τους 24χρονους «πολιτικά ανώριμους»; Αυτό δεν είναι που θα φέρει τη νεολαία στον ΣΥΡΙΖΑ; Αυτός δεν είναι που τόλμησε -προς τιμήν του- να ορίσει μια 27χρονη σε θέση-κλειδί δίπλα του;
3. Ασφαλώς είναι δικαίωμα όλων των ανθρώπων να αλλάζουν πολιτικές απόψεις. Και πρώτος θα χειροκροτούσα όποιον αποφασίσει να μετατοπιστεί από τη σκληρή Δεξιά στην προοδευτική Αριστερά. Μόνο που ο ίδιος, όπως έγραφα το Σάββατο, λέει ακριβώς τα ίδια και σήμερα, κάτι που αποδείχθηκε με την ομιλία του στον ΣΕΒ. Τα δημοσιεύματα, δηλαδή, στον Εθνικό Κήρυκα την περίοδο 2012-2015 επιβεβαιώνουν ακριβώς το γεγονός ότι λέει σήμερα ακριβώς αυτά που έλεγε και τότε.
4. Την εμμονή στις ίδιες απόψεις επιβεβαιώνει και ότι τον περασμένο Ιούλιο, δηλαδή μετά τις εκλογές, ο κ. Κασσελάκης εξέφραζε στην αγγλόφωνη έκδοση της «Καθημερινής» τη βαθιά του πολιτική εκτίμηση στο πρόσωπο του Κυριάκου Μητσοτάκη, παραδεχόταν ότι τον υποστήριξε στις εσωκομματικές εκλογές της ΝΔ και κατέληγε: «Έτρεφα και συνεχίζω να τρέφω μεγάλο σεβασμό για το πρόσωπό του» (Stefanos Kasselakis, Will the real Greek Dems please stand up? 14.7.2023). Αφού εξακολουθεί να τρέφει αυτόν τον μεγάλο σεβασμό για τον κ. Μητσοτάκη, για ποιον λόγο θέλει να τον ανταγωνιστεί και να πάρει τη θέση του.
5. Μόλις προχθές ο κ. Κασσελάκης έδωσε μεγάλη συνέντευξη στον Εθνικό Κήρυκα. Στην ερώτηση που του απηύθυναν πώς έγινε η μετάβασή του «από την Goldman Sachs στον ΣΥΡΙΖΑ», ο κ. Κασσελάκης ήταν αποκαλυπτικός: Να σας θυμίσω ότι οι πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι της Goldman Sachs και των μεγάλων τραπεζών ανήκουν στο Δημοκρατικό Κόμμα στην Αμερική και είναι προφανώς αυτοδημιούργητοι άνθρωποι. Εκείνοι που γενικά ανήκουν στο κλαμπ της συντήρησης είναι οι κληρονόμοι κι όχι οι αυτοδημιούργητοι. Για μένα αυτό είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο για την Αριστερά, η οποία πρέπει να ευθυγραμμιστεί με την έννοια της προκοπής, της υγιούς επιχειρηματικότητας κι όχι με όρους προηγούμενου αιώνα». Ώστε πρότυπο για τον ΣΥΡΙΖΑ του κ. Κασσελάκη είναι η Goldman Sachs των «αυτοδημιούργητων Δημοκρατικών». Κι αυτά προχθές.
6. Θυμίζω τον τίτλο της δικής του εφημερίδας σε άρθρο του ανταποκριτή της στην Αθήνα μετά την εκλογή του στη θέση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ: «Ο Κασσελάκης στρέφει τον ΣΥΡΙΖΑ σκληρά δεξιά». Η Αριστερά μένει σε σοκ» («Kasselakis turns SYRIZA hard right, Left left in shock, 1.10.2023). Να και κάτι με το οποίο συμφωνούμε με τον Εθνικό Κήρυκα.
Διαβάστε επίσης:
Βίτσας: Μη δίνετε σημασία στις διαγραφές, η Αριστερά θα συνεχίσει
Η έπαρση και ο εφησυχασμός είναι κακοί σύμβουλοι – ιδιαίτερα στην οικονομία
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- «Μπλόκο» Στουρνάρα στο σχέδιο των τραπεζών για το νέο IRIS
- Άμεση ανάλυση: Τι συμβαίνει με τις μετοχές των ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Eurobank, τον χρυσό και το πετρέλαιο
- O Σαμαράς, οι μετοχές, το ΜΜ και ο Ηλιάδης, ο «Τρελαντώνης» και οι 6, η BSB στο ΧΑ, ο Κούστας και η ηθοποιός της βιντεοκασέτας, η απαίτηση του pirouetter, τι λέει η EDISON για τα media και η συγκίνηση του Χατζηδάκη
- Έξι ναυτιλιακές εταιρείες έχουν ρευστότητα 2, 5 δισ. δολάρια και πέντε εξασφαλισμένα έσοδα 14,65 δισ. δολάρια!