Ολοκληρώθηκε η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, που συγκάλεσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης εξαιτίας της ανησυχίας που προκάλεσαν στην κυβέρνηση η αύξηση των προσφυγικών ροών τις τελευταίες ημέρες.
Η συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ υπό τον κ. Μητσοτάκη ξεκίνησε στις 11 το πρωί και ολοκληρώθηκε στις 13:45. To Κυβερνητικό Συμβούλιο Εξωτερικών και Αμυνας συγκλήθηκε εκτάκτως, έπειτα από τα ιδιαίτερα ανησυχητικά στοιχεία που δείχνουν κατακόρυφη αύξηση στις αφίξεις προσφύγων και μεταναστών τα τελευταία 24ωρα στα ελληνικά νησιά.
Πιο χαρακτηριστική περίπτωση είναι αυτό που συνέβη την Πέμπτη στη Λέσβο, όταν έφτασαν συντονισμένα 14 βάρκες με 500-600 πρόσφυγες και μετανάστες.
Στο πλαίσιο αυτό ελήφθησαν οι ακόλουθες αποφάσεις στο ΚΥΣΕΑ:
Αποσυμφόρηση των νησιών με μεταφορά μεταναστών/προσφύγων σε ήδη υφιστάμενες δομές της ενδοχώρας.
Άμεση μεταφορά από τα νησιά 116 ασυνόδευτων παιδιών για επανένωση με τις οικογένειές τους σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τις οποίες ολοκληρώθηκε ήδη η σχετική συνεννόηση. Επίκειται τις επόμενες εβδομάδες η μετακίνηση επιπλέον 250 ασυνόδευτων παιδιών σε ασφαλείς δομές της ενδοχώρας.
Αύξηση της επιτήρησης των συνόρων, σε συνεργασία τόσο με τη FRONTEX και τις ευρωπαϊκές αρχές, όσο και με το ΝΑΤΟ. Στο πλαίσιο αυτό προχωρά άμεσα η υιοθέτηση – μετά από 4,5 χρόνια αδράνειας της προηγούμενης κυβέρνησης – του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, μέσω της χρήσης των νέων τεχνολογιών («απλές» και θερμικές κάμερες, drones κ.λ.π.).
Αλλαγή του θεσμικού πλαισίου για τη διαδικασία χορήγησης ασύλου, με κατάργηση του δεύτερου βαθμού εξέτασης προσφυγών με στόχο – σε περίπτωση απόρριψης της αίτησης χορήγησης ασύλου – να προχωρά άμεσα η διαδικασία επιστροφής του αιτούντος στη χώρα από την οποία προήλθε. Πάντα με σεβασμό στο κοινοτικό κεκτημένο και για την πλήρη εφαρμογή της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας. Στο πλαίσιο αυτό θα πρέπει και η Τουρκία να αναλάβει με συνέπεια τις ευθύνες που τις αναλογούν.
Αύξηση των ελέγχων της Αστυνομίας σε νησιά και ηπειρωτική Ελλάδα για τον εντοπισμό προσώπων που είχαν αιτηθεί τη χορήγηση ασύλου αλλά η αίτησή τους απορρίφθηκε από τα δικαστήρια. Σημειώνεται ότι υπάρχουν αρκετές χιλιάδες τέτοιες περιπτώσεις για τις οποίες η προηγούμενη κυβέρνηση δεν ανέλαβε καμία ενέργεια και από τις οποίες η Αστυνομία έχει ήδη εντοπίσει περίπου 1.000 πρόσωπα για τα οποία δρομολογείται η διαδικασία επιστροφής τους.
Άμεση προμήθεια 10 νέων ευέλικτων μικρών σκαφών για ταχύτατη αντίδραση σε περίπτωση εντοπισμού κινήσεων μεταφοράς μεταναστών/προσφύγων από κυκλώματα διακίνησης που εκκινούν από τα τουρκικά παράλια προς τα Ελληνικά νησιά.
Στήριξη των τοπικών κοινωνιών με ενδυνάμωση των απαραίτητων υποδομών και προσωπικού (π.χ. ενίσχυση με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό της Λέσβου). Για το ζήτημα αυτό η Ελλάδα είναι σε στενή συνεργασία με τους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Πρόκειται για την πρώτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ με θέμα το προσφυγικό την ώρα που η Αγκυρα κλιμακώνει τις πιέσεις στην Ευρώπη για το θέμα αυτό.
«Παιχνίδια εξουσίας του Ερντογάν με τις προσφυγικές ροές;»
Την ίδια ώρα με σημερινό ρεπορτάζ της η γερμανική εφημερίδα Bild περιγράφει με μελανά χρώματα την κατάσταση που επικρατεί στη Λέσβο, με αφορμή τους εκατοντάδες πρόσφυγες που έφτασαν χθες μέσα σε μια ώρα στο ελληνικό νησί.
«Το Λιμενικό απαρίθμησε 13 μικρά σκάφη που μετέφεραν 546 άτομα. Τριάντα δύο άτομα σε άλλο σκάφος διασώθηκαν στη θάλασσα και μεταφέρθηκαν στη Λέσβο. Εξήντα πέντε άτομα μεταφέρθηκαν στο νησί της Κω και στην ενδοχώρα. Οι ελληνικές αρχές έκαναν λόγο για ‘σημαντική αύξηση του αριθμού των προσφύγων και των μεταναστών’ που εγκαταλείπουν τις τουρκικές ακτές. Αυτό είχε να συμβεί από το 2016», σημειώνεται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
«Η Ελλάδα έχει έρθει σε επαφή με την Ευρωπαϊκή Ένωση για την όλο και πιο δύσκολη διαχείριση της προσφυγικής ροής και είχε ενημερώσει σχετικά τον Τούρκο πρεσβευτή», αναφέρει η αρθρογράφος, επικαλούμενη διπλωμάτες.
Συνεχίζοντας η γερμανική εφημερίδα διερωτάται μήπως η νέα προσφυγική ροή είναι ένα παιχνίδι εξουσίας από την πλευρά της Τουρκίας και του καθεστώτος Ερντογάν.