Οι πρώτες ψηφίδες στο μεγάλο παζλ της υπόθεσης των τηλεφωνικών υποκλοπών στην χώρα μας φαίνεται ότι μπήκαν χθες κατά τη διάρκεια της μαραθώνιας εξέτασης του πρώην Διοικητή της ΕΥΠ (2012 – 2015) Θ. Δραβίλλα.

Σήμερα ενώπιον των μελών της Επιτροπής θα βρεθεί ο  πρώην Διοικητής της ΕΥΠ επί ΣΥΡΙΖΑ Γ. Ρουμπάτης.

Σύμφωνα με πληροφορίες  ο κ. Δραβίλλας χωρίς να επικαλεστεί το απόρρητο της διαδικασίας, επί πέντε ώρες απαντούσε με τον τρόπο του στα ερωτήματα που του τέθηκαν. Μπορεί να μην έδωσε την “μεγάλη είδηση”,  η συμπεριφορά του  όμως απέναντι στα ερωτήματα των μελών της Επιτροπής δείχνει ότι μπορεί να υπάρξουν κάποιες αχτίδες φωτός στον σκοτεινό κόσμο των μυστικών υπηρεσιών.

Ο κ. Δραβίλλας  φέρεται να χαρακτήρισε νόμιμη την παρακολούθηση του Νίκου Ανδρουλάκη εφόσον  το σχετικό αίτημα  είχε τις απαραίτητες υπογραφές των υπηρεσιακών στελεχών της ΕΥΠ και τις αρμόδιας εισαγγελέως.  Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε μια αποστροφή του λόγου που σύμφωνα με πληροφορίες φέρεται να είπε πως δεν γνωρίζει τι μέσα μετέρχονται οι πληροφοριοδότες  της ΕΥΠ για να συλλέξουν πληροφορίες, δίνοντας τροφή για διάφορα σενάρια.

Κληθείς στη συνέχεια  να σχολιάσει πληροφορίες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με τη καταστροφή του υλικού από τη νόμιμη επισύνδεση του Νίκου Ανδρουλάκη φέρεται να είπε πως η  καταστροφή εγγράφων και στοιχείων παρακολούθησης είναι μια πολύπλοκη διαδικασία και δεν μπορεί να γίνει από λάθος η τυχαία. Φέρεται  να παραδέχθηκε επίσης ότι επί θητείας του παρακολουθούνταν ο ξένος επενδυτής της Ζακύνθου και όχι τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ Σαγιάς και Πιτσιόρλας. Αρνητική  ήταν και η απάντηση που φέρεται να έδωσε για το αν παρακολουθούσε η Υπηρεσία το τηλεφωνικό κέντρο του ΚΚΕ.

Στο μεταξύ το ΚΚΕ  επανέφερε το ζήτημα εμπλουτισμού του καταλόγου των μαρτύρων και όπως δήλωσε ο βουλευτής  του κόμματος και μέλος της Επιτροπής Νίκος Καραθανασόπουλος “Επιμείναμε στην αντίληψη ότι το απόρρητο φαλκιδεύει τον έλεγχο της υπόθεσης.

Αντιταχθήκαμε και θα αντιταχθούμε σε όποια προσπάθεια συγκάλυψης γιατί θεωρούμε ότι είναι ένα πολύ σοβαρό ζήτημα καθώς αφορά δεκάδες χιλιάδες παρακολουθήσεις” για να προσθέσει ότι  “Οι διάφοροι ισχυρισμοί και η προσπάθεια ωραιοποίησης της βρώμικης δράσης της ΕΥΠ και των άλλων διάφορων κρατικών και παρακρατικών μηχανισμών, εγχώριων και αλλοδαπών, δεν μπορεί να συσκοτίσουν τον χαρακτήρα τους, ούτε το αντιδραστικό θεσμικό πλαίσιο που στρέφεται απέναντι στον εσωτερικό εχθρό, τον εχθρό λαό”.

Στην έναρξη της συζήτησης τέθηκε  το θέμα της άρσης του   απορρήτου. Από την πλευρά της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης επισημάνθηκε ότι το απόρρητο δεν αντιτάσσεται  στην εξεταστική επιτροπή και στην επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας. Μάλιστα απορρίφθηκε και το αίτημα που φέρεται να κατέθεσε  ο  βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Τζανακόπουλος για να διακοπεί η διαδικασία προκειμένου ο πρωθυπουργός  να άρει το απόρρητο από τα στελέχη της ΕΥΠ.

Στη συνέχεια η κυβερνητική πλειοψηφία  φέρεται πως απέρριψε  και το αίτημα της αντιπολίτευσης για  να ζητηθεί γνωμοδότηση από την Επιστημονική Υπηρεσία της Βουλής τόσο για το θέμα του απορρήτου όσο και  για το αν χρειάζεται απόφαση της Ολομέλειας για να επεκταθεί το αντικείμενο της Εξεταστικής.

Διαβάστε επίσης

Εξεταστική επιτροπή για υποκλοπές: Ολοκληρώθηκε η κατάθεση του πρώην διοικητή της ΕΥΠ Θ.Δραβίλλα – Αύριο καταθέτει ο Γ. Ρουμπάτης