ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Αυτό το κόστος θα βαρύνει εν τέλει πολιτικά και τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος αυτή τη στιγμή προσπαθεί μεν να δημιουργήσει νέο αφήγημα επίλυσης του προβλήματος, ωστόσο ανοίγει νέα πληγή στην κοινωνία.
Πέραν της γλώσσας και της εθνικότητας, υπάρχει και το ερώτημα πώς η Αθήνα έχει κατοχυρώσει ότι ΕΕ και ΝΑΤΟ θα τηρήσουν την αίρεση ότι αν δεν υπάρξει τελικά συμφωνία, δεν θα προχωρήσει η διαδικασία ένταξης. Η ασάφεια στο σημείο αυτό μπορεί να οδηγήσει σε τετελεσμένα, που με τη σειρά τους ενδέχεται να φέρουν διπλωματική ήττα.
Επίσης, προβληματισμός υπάρχει και για τα «εμπορικά σήματα» στα εξαγώγιμα προϊόντα των δύο χωρών.
Τα επόμενα βήματα
Μετά τις χθεσινές παράλληλες ανακοινώσεις σε Αθήνα και Σκόπια θα ακολουθήσει το «ραντεβού των Πρεσπών», το οποίο θα πραγματοποιηθεί -εκτός απροόπτου- μέσα στο Σαββατοκύριακο. Κατά πάσα πιθανότητα την Παρασκευή θα γίνει στη Βουλή η συζήτηση, κατά την οποία η κυβέρνηση θα ενημερώσει την αντιπολίτευση για τα σημεία της συμφωνίας.
Εκεί Τσίπρας και Μητσοτάκης αναμένεται να διασταυρώσουν τα ξίφη τους σε μια υψηλών τόνων συζήτηση, ενώ με ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη.
Από την πλευρά της ΠΓΔΜ:
- Κύρωση της συμφωνίας στη Βουλή.
- Η μη υπογραφή της από τον πρόεδρο Γκιόργκι Ιβάνοφ και η αναπομπή της στη Βουλή.
- Επιστολή από την ελληνική κυβέρνηση προς την ΕΕ και το ΝΑΤΟ ότι ενθαρρύνει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της «Βόρειας Μακεδονίας» με την ΕΕ και την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, υπό την προϋπόθεση ότι έχει πραγματοποιηθεί συνταγματική αναθεώρηση.
- Συμβούλιο Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (25-26 Ιουνίου) και Σύνοδος Κορυφής (28-29), όπου αναμένεται να δοθεί ένα θετικό μήνυμα στη «Βόρεια Μακεδονία» για έναρξη ενταξιακών διαπραγματεύσεων, παρά τις ενστάσεις Γαλλίας και Ολλανδίας, και με τη στήριξη της Γερμανίας.
- Σύνοδος Κορυφής του ΝΑΤΟ (11 Ιουλίου), στην οποία θα δοθεί πρόσκληση ένταξης στη «Βόρεια Μακεδονία», υπό την αίρεση της πραγματοποίησης συνταγματικής αναθεώρησης.
- Επιστολή της κυβέρνησης Ζάεφ στις χώρες που έχουν αναγνωρίσει τη «Δημοκρατία της Μακεδονίας» ότι στο εξής ισχύει το όνομα Severna Makedonija στις διμερείς σχέσεις και στα διεθνή fora.
- Στο διάστημα από τον Ιούλιο μέχρι τον Δεκέμβριο 2018 η κυβέρνηση Ζάεφ θα πρέπει να πραγματοποιήσει δημοψήφισμα και αν το αποτέλεσμα είναι θετικό θα προχωρήσει στη συνταγματική αναθεώρηση. Αν είναι αρνητικό, υπάρχει το ενδεχόμενο διενέργειας βουλευτικών εκλογών δημοψηφισματικού χαρακτήρα για το Σκοπιανό.
- Αφού ολοκληρωθεί όλη αυτή η διαδικασία στη «Βόρεια Μακεδονία», τότε θα έρθει η συμφωνία στο ελληνικό Κοινοβούλιο για κύρωση και ταυτόχρονα θα κυρωθεί η ένταξη της γειτονικής χώρας στο ΝΑΤΟ.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Πανηγυρίζει το Μαξίμου για το Σκοπιανό: «Πήραμε πίσω τo «Μακεδονία»! – Ποια τα «κέρδη» που βλέπει η κυβέρνηση
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΗ: Διάγγελμα Τσίπρα: Τα Σκόπια συμφώνησαν να αλλάξουν το όνομά τους σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας
ΜΗΝ ΧΑΣΕΤΕ: Τσίπρας σε Παυλόπουλο: Έχουμε συμφωνία στο Σκοπιανό
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νικόλας Πατέρας: Δωρεά 10 νέων περιπολικών στην ΕΛ.ΑΣ
- Nestle: Ανήγγειλε αύξηση τιμών στον καφέ και σμίκρυνση των συσκευασιών της
- Συνάντηση Σι-Μακρόν: Η Κίνα θέλει να εμβαθύνει τις σχέσεις της με τη Γαλλία
- Βραζιλία: Συλλήψεις 5 ατόμων για την συνωμοσία του 2022 με στόχο την δολοφονία του Προέδρου Λούλα