ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν δίστασε να ανοίξει τα χαρτιά του λέγοντας ανοιχτά ότι θα στηρίξει τον Προκόπη Παυλόπουλο για μια δεύτερη θητεία, ενώ προσπάθησε να παγιδεύσει και τον Κυριάκο Μητσοτάκη επιχειρώντας να αποσπάσει ένα σχόλιο από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τις κινήσεις του στην επόμενη Βουλή.
Ο κ. Μητσοτάκης «αποφεύγει επιμελώς να απαντήσει, αυτό σημαίνει ότι η ΝΔ και ο κ. Μητσοτάκης δεν επιθυμούν να ανανεώσει τη θητεία του ο σημερινός Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ίσως γιατί δεν θεωρεί ότι είναι καλός Πρόεδρος, είτε γιατί έχει τάξει κάπου αλλού τη στήριξή του, ενδεχομένως κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝΑΛ» είπε σε αποστροφή του λόγου του ο κ. Τσίπρας.
Σε άλλο σημείο της ομιλίας του είπε: «Μαζεύει Συνταγματολόγους να του ενισχύσουν την άποψη ότι δεν παίζει ρόλο τι ακριβώς ψηφίζει στην πρώτη Βουλή. Ψηφίζει μόνο αυτό το άρθρο, ενώ λέει ρητά ότι διαφωνεί στη κατεύθυνση και στο περιεχόμενο. Ώστε να έχει το άρθρο 180. Ευελπιστώντας ότι στην επόμενη Βουλή θα έχει μαζί με το ΚΙΝΑΛ 151 βουλευτές και θα το αλλάξει, για να καταφέρει να εκλέξει Πρόεδρο Δημοκρατίας, όχι τον Προκόπη Παυλόπουλο που εμείς προτείνουμε αλλά κάποιον άλλον, ενδεχομένως κάποιο στέλεχος νυν ή σε αποστρατεία του ΚΙΝΑΛ. Αυτή είναι όλη η σκοπιμότητα και όλο το παιχνίδι που παίζετε».
«Να μην αγχώνονται ο κ. Μητσοτάκης και το ΚΙΝΑΛ. Με 90 βουλευτές που θα αθροίζουν μαζί και στη επόμενη Βουλή, Πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν πρόκειται να βγάλουν» ήταν το σχόλιο του πρωθυπουργού.
Τα ερωτήματα του Αλέξη Τσίπρα για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς τον Κυριάκο Μητσοτάκη ήταν τόσα πολλά, που ανάγκασαν τον αρχηγό της ΝΔ να του απαντήσει: «Μόνο το ΑΦΜ του κ. Παυλόπουλου δεν μου ζητήσατε».
Ο Βενιζέλος
Ο κύριος στόχος όσων ισχυρίστηκε χθες ο πρωθυπουργός ήταν να καταδείξει ότι υπάρχει σε εξέλιξη ένα πολιτικό παιχνίδι μεταξύ ΝΔ και ΚΙΝΑΛ για τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εκτιμώντας πως ο σχεδιασμός προέρχεται από το ΠΑΣΟΚ, «φωτογραφίζοντας» τον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης φάσης της συνταγματικής αναθεώρησης -η δεύτερη θα πραγματοποιηθεί σε έναν μήνα- το Μέγαρο Μαξίμου σκοπεύει να επισπεύσει τη νομοθέτηση όσων έχουν εξαγγελθεί με το βλέμμα στις κάλπες.
Τα «θετικά μέτρα» στα οποία ποντάρει η κυβέρνηση θα είναι η εφαρμογή της ρύθμισης για την πρώτη κατοικία, καθώς και οι 120 δόσεις για τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σε ασφαλιστικά ταμεία και εφορίες. Στον σχεδιασμό παραμένει η διαγραφή 10.000 κληρικών από το μητρώο του δημοσίου, ενώ δρομολογείται και η ρύθμιση για την επιδότηση ενοικίου.
Στη Βουλή έχει ήδη κατατεθεί το νομοσχέδιο του υπουργείου Ναυτιλίας για την παραχώρηση δέκα περιφερειακών λιμανιών, αλλά και η χορήγηση άδειας διπλώματος στους 17αρηδες. Θα ακολουθήσει το νομοσχέδιο για την ίδρυση Αναπτυξιακής Τράπεζας, αλλά και η κύρωση της παράτασης σύμβασης του αεροδρομίου «Ελευθέριος Βενιζέλος». Νομοσχέδιο ετοιμάζει και το υπουργείο Υγείας που θα αφορά ιδιωτικές κλινικές.
Όλα τα παραπάνω μαρτυρούν πως ο δρόμος για τις εκλογές έχει ανοίξει διάπλατα με πιθανό το σενάριο για τετραπλές κάλπες τον Μάιο. Εξάλλου, και το υπουργείο Εσωτερικών ετοιμάζεται πυρετωδώς. Όπως δήλωσε χθες ο Αλέξης Χαρίτσης, το υπουργείο από τεχνικής απόψεως είναι έτοιμο για τη διεξαγωγή ταυτόχρονων εκλογικών αναμετρήσεων, αν και διευκρίνισε ότι «οι αποφάσεις για τις εκλογές πρέπει να ληφθούν με πολιτικά κριτήρια και όχι με τεχνικά».
Il Manifesto: Ειλημμένη απόφαση για κάλπες στις 26 Μαΐου
Επικαλούμενη «καλά πληροφορημένες πηγές», η ιταλική εφημερίδα Il Manifesto σημειώνει ότι οι κάλπες μπορεί να στηθούν στις 26 Μαΐου και ότι την απόφαση την έχει ήδη λάβει ο Αλέξης Τσίπρας και οι στενοί συνεργάτες του. Υπάρχουν, βέβαια, εκείνοι που θεωρούν ότι ο ηγέτης του ΣΥΡΙΖΑ μπορεί να ξαφνιάσει τους πάντες και να αποφασίσει να ολοκληρώσει η κυβέρνηση τη θητεία της μέχρι τον Οκτώβριο, αλλά προς το παρόν φαίνεται να επικρατεί το σενάριο μιας εκλογικής αναμέτρησης την άνοιξη.
Παραθέτει συγκεκριμένους λόγους γι’ αυτό: «Κατ’ αρχάς, υπάρχει η σκέψη ότι η ελληνική Αριστερά μπορεί να εκμεταλλευτεί τις δύσκολες ώρες που περνούν οι πρώην σοσιαλιστές, το μικρό κεντρώο κόμμα Το Ποτάμι και οι εθνικιστές των Ανεξάρτητων Ελλήνων που συγκυβέρνησαν επί τέσσερα χρόνια με τον ΣΥΡΙΖΑ (…). Οι Σοσιαλιστές βρίσκονται παγιδευμένοι ανάμεσα σε δύο επιλογές: να ποντάρουν σε μια μελλοντική συμμαχία με τον ΣΥΡΙΖΑ ή με την κεντροδεξιά Νέα Δημοκρατία. Όσον αφορά στο Ποτάμι, κινδυνεύει με πολιτική εξαφάνιση».
Η εφημερίδα σημειώνει ότι «όλα αυτά τα στοιχεία μπορεί να ευνοήσουν το κόμμα του Αλέξη Τσίπρα, που στοχεύει κατά κάποιο τρόπο στην κληρονομιά του ΠΑΣΟΚ του Ανδρέα Παπανδρέου, που κυβέρνησε την Ελλάδα τη δεκαετία του 1980. Ένα αριστερό σοσιαλιστικό κόμμα, που δεν παρέλειψε να εκφράσει τις διαφωνίες του εντός της τότε Ευρωπαϊκής Κοινότητας και εργάστηκε για την κοινωνική συνοχή, προκαλώντας, βέβαια, μια προφανή αύξηση του κρατικού χρέους».
Η εφημερίδα αναφέρει ακόμη ότι, σύμφωνα με ορισμένους παρατηρητές, αν στηθούν κάλπες την άνοιξη «αυτό θα επιτρέψει στην κυβέρνηση να μη ρισκάρει να βρεθεί σε δύσκολη θέση το καλοκαίρι, αν ξεσπάσουν νέες μεγάλες πυρκαγιές».
Και καταλήγει: «Προφανώς ο Τσίπρας δεν θα ανοίξει τα χαρτιά παρά την τελευταία στιγμή ποντάροντας στον αιφνιδιασμό, με την πρόθεση να έχει αυτός την πολιτική πρωτοβουλία έναντι των αντιπάλων.