Κλιμακώνεται η ένταση στις σχέσεις με την γειτονική Τουρκία, η οποία αγνοώντας τις διεθνείς παρεμβάσεις ακολουθεί τη δική της προκλητική πορεία εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα – Τουσκ λίγες ώρες πριν από το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων και πριν από την Σύνοδο Κορυφής.

Όπως έγινε γνωστό από το γραφείο του πρωθυπουργού, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε από τον Ντόναλντ Τουσκ το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο που συνέρχεται στις 20-21 Ιουνίου να καταδικάσει απερίφραστα τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ενώ τόνισε ότι το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο πρέπει να εξετάσει συγκεκριμένα μέτρα κατά των εμπλεκόμενων στις παράνομες δραστηριότητες, εφόσον η Τουρκία επιμείνει στην παραβίαση του Διεθνούς Δικαίου.

Την ώρα που βρίσκεται σε εξέλιξη ένας διπλωματικός μαραθώνιος σε Αθήνα, Λευκωσία και Βρυξέλλες, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας συνεχίζει να προκαλεί λέγοντας ότι λύση στα ενεργειακά της Ανατολικής Μεσογείου χωρίς την Τουρκία δεν υπάρχει.

Άγκυρα: «Στέλνουμε και δεύτερο πλοίο»

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο ειδήσεων Anadolu, ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ δήλωσε: «Αυτοί που προσπαθούν να πετάξουν την Τουρκία από την ενεργειακή εξίσωση της ανατολική Μεσογείου, αντιλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει ρεαλιστική λύση χωρίς την Τουρκία, αλλά δεν μπορούν να το εκφράσουν». Πρόσθεσε ότι η Τουρκία θα στηρίξει τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων στην Κύπρο μέχρι τέλους και στηρίζουν τον ίσο διαμοιρασμό.

Είπε ακόμη ότι συνεχίζονται όλες τις εργασίες με βάση το Διεθνές Δίκαιο και θα συνεχίσουν και από δω και πέρα με αποφασιστικότητα. «Και το δεύτερό μας πλοίο είναι έτοιμο σχεδόν. Αυτή τη στιγμή συνεχίζονται οι εργασίες αναβάθμισής τους στο ναυπηγείο. Θα το αποχαιρετήσουμε την Πέμπτη. Αρχές Ιουλίου θα ξεκινήσει την πρώτη του γεώτρηση στην περιοχή που η ‘ΤΔΒΚ’ μας έχει αδειοδοτήσει» ανέφερε.

Πάιατ: Ώρα για διάλογο όχι για προκλήσεις

Την ίδια ώρα, υπήρξε παρέμβαση του Αμερικανού πρεσβευτή στην Ελλάδα ο οποίος έστειλε μήνυμα στην Τουρκία να σταματήσει τις προκλητικές ενέργειες στην Κύπρο.

Ο Τζέφρι Πάιατ τόνισε ότι είναι η ώρα για διάλογο, ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να λάβει η ΕΕ μέτρα εναντίον της Τουρκίας απάντησε πως οι ΗΠΑ και η ΕΕ μοιράζονται την ίδια οπτική για τις εξελίξεις στα ύδατα της Κύπρου και, ειδικότερα, το κοινό συμφέρον για την αποφυγή περαιτέρω προκλητικών ενεργειών από την Τουρκία.

«Μίλησα με σαφήνεια για αυτά τα θέματα την περασμένη εβδομάδα στις δημόσιες παρατηρήσεις μου στην Ουάσινγκτον και ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών κατά το Σαββατοκύριακο επιβεβαίωσε την ισχυρή αντίληψη των ΗΠΑ ότι τώρα είναι η ώρα για διάλογο και όχι για περαιτέρω κλιμακούμενες προκλητικές ενέργειες» σημείωσε.

Αναστασιάδης: Όχι πανικός

Εν τω μεταξύ, την αισιοδοξία του ότι αποφασιστικά η ΕΕ θα στείλει ισχυρότερα μηνύματα στην Τουρκία από ό,τι μέχρι σήμερα εξέφρασε ο Κύπριος πρόεδρος Νίκος Αναστασιάδης.

«Αυτό μπορώ να πω είναι και ο στόχος μας και πιστεύω και μετά τη σύνοδο των επτά μελών του Νότου, προδιαγράφεται μια πιο σθεναρή στάση της ΕΕ» υπογράμμισε.

Ερωτηθείς για την έκτακτη συνεδρίαση του ΚΥΣΕΑ, στην Ελλάδα, ο Νίκος Αναστασιάδης είπε ότι «ενόψει της συνόδου των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, αλλά και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, κρίθηκε από (πλευράς) ελληνικής κυβέρνησης ότι έπρεπε να υπάρξει η μελέτη όλων εκείνων των απαραιτήτων διαβημάτων που έπρεπε να γίνουν».

«Ενημερώθηκα, υπήρξε μια μεταξύ μας συνεννόηση ως προς τα βήματα που πρέπει να γίνουν και γίνονται» ανέφερε, τονίζοντας πως δεν θεωρεί ότι «θα έπρεπε προκληθεί οποιοσδήποτε πανικός».

Σε ερώτηση κατά πόσον η Κύπρος θα ασκήσει βέτο αν τα αποτελέσματα της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ δεν είναι ικανοποιητικά, ο κ. Αναστασιάδης ζήτησε να επιτραπεί «να υπάρξει ο κατάλληλος χειρισμός ανάλογα με τις εξελίξεις».

«Δεν είναι με δηλώσεις ανάλογες με την τουρκική ρητορική που επιτυγχάνεις εκείνο που επιδιώκεις» υπογράμμισε.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με ευρωπαϊκές πηγές τις οποίες επικαλέστηκε το πρωί το ΑΠΕ, η Λευκωσία έχει βάλει στο τραπέζι το βέτο στη λήψη αποφάσεων, εάν η ΕΕ δεν σκληρύνει τη στάση της μπροστά στις τουρκικές κινήσεις, ιδίως τη γεώτρηση που φέρεται να έκανε τουρκικό πλοίο-γεωτρύπανο στην κυπριακή ΑΟΖ.

Πάντως, σύμφωνα με το Reuters, μολονότι Κύπρος και Ελλάδα ζητούν να επιβληθούν κυρώσεις από την ΕΕ στην Τουρκία, δεν αναμένεται να αναληφθεί δράση προς το παρόν. Αυτό που αναμένεται είναι μια διατύπωση που θα προειδοποιεί την Άγκυρα στην ανακοίνωση που θα δημοσιοποιηθεί μετά το πέρας της Συνόδου Κορυφής (Πέμπτη και Παρασκευή).

Το ενδεχόμενο κυρώσεων δεν είναι και πολύ ορατό, τουλάχιστον σε αυτή την φάση. Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, τα μεγαλύτερα προσκόμματα βάζει η Βρετανία, αν και αποδυναμωμένη λόγω του Brexit. Θεωρεί καλύτερη λύση μια φραστική αποδοκιμασία και δεν θέλει κυρώσεις. Την θέση αυτή συμμερίζονται επίσης η Βουλγαρία και η Ουγγαρία.

Πάντως, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος δήλωσε χθες ότι «έχει έρθει η στιγμή να σταλεί στην πλευρά αυτή ένα σαφές, ξεκάθαρο και συγκεκριμένο μήνυμα αποτροπής».