ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Άνετος, χαμογελαστός και με το σακάκι στον ώμο, σαν να ήταν… χθες που ήταν και πάλι εκτός φυλακής, εμφανίστηκε μπροστά στις κάμερες ο Δημήτρης Κουφοντίνας κατά την έξοδό του για την πρώτη του άδεια από τη μέρα που παραδόθηκε.
Έχοντας στο πλευρό του τη σύζυγό του, Αγγελική Σωτηροπούλου και το γιο του, Έκτορα Κουφοντίνα, αλλά και τη συνήγορό του, Ιωάννα Κούρτοβικ, ο καταδικασθείς για τη δράση του στην τρομοκρατική οργάνωση 17 Νοέμβρη έγινε δεκτός με επευφημίες από αλληλέγγους, οι οποίοι φώναζαν το σύνθημα “το πάθος για τη λευτεριά είναι δυνατότερο απ’ όλα τα κελιά”. Η αντίδραση του Δημήτρη Κουφοντίνα ήταν να ανοίξει τα χέρια του προς το μέρος τους.
Ο Δημήτρης Κουφοντίνας δεν έκανε δηλώσεις, σε αντίθεση με την Ιωάννα Κούρτοβικ, που ήταν ιδιαίτερα ομιλητική, και καταφέρθηκε εναντίον όσων διαφώνησαν με τη χορήγηση άδειας στον πελάτη της, σχολιάζοντας ότι “ασχημονούν και φωνασκούν”.
Η κ. Κούρτοβικ ευχαρίστησε το συμβούλιο της φυλακής για την απόφαση που έλαβε, κάνοντας λόγο για “μια δίκαιη κρίση με βάση το νόμο”, και επεσήμανε ότι αρκετές φορές τα αιτήματα του Δημήτρη Κουφοντίνα για άδεια είχαν απορριφθεί με κριτήρια που δεν έχουν σχέση με τον νόμο, υπογραμμίζοντας πως η μεταμέλεια δεν αποτελεί κριτήριο.
https://www.youtube.com/watch?v=hhJP9-ymQpY
“Περιμένουμε από εσάς και όσους παρεμβαίνουν στο έργο των θεσμικών οργάνων να σεβαστούν τον κρατούμενο και να πάψουν να ασχημονούν και να φωνασκούν”, ανέφερε η κ. Κούρτοβικ, σημειώνοντας πως “το κοινό περί δικαίου αίσθημα δεν αποτελεί παράγοντα κρίσης για την άσκηση των δικαιωμάτων των κρατουμένων”.
Υπενθυμίζεται ότι ο Δημήτρης Κουφοντίνας επικαλέστηκε την επανασύνδεση με την οικογένεια του και την επανασύσταση της μελισσουργικής μονάδας του για να πείσει το Συμβούλιο των φυλακών να του δώσει την πρώτη του άδεια. Αυτές άλλωστε οι προϋποθέσεις, της αποκατάστασης των δεσμών με την οικογένεια και της επαγγελματικής αποκατάστασης, είναι και οι μοναδικές που ζητεί ο νόμος του 1989 (η ισχύ του οποίου ανανεώθηκε 1999) που ορίζει πότε ένας κρατούμενος έχει δικαίωμα να αιτηθεί και να λάβει άδεια από το σωφρονιστικό κατάστημα.
Πηγές από το υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρουν ότι η άδεια δεν συνιστά ούτε αθώωση, ούτε καταδίκη του κρατούμενου, αφού ο σχετικός νόμος, δεν θέτει διακρίσεις για το ποιοι κρατούμενοι θα πάρουν άδεια βάσει της καταδίκης τους αλλά μόνο βάσει της συμπεριφοράς τους στις φυλακές και την καλή χρήση της άδειας.
Παραπέμπουν δε, σε έκθεση του Συνηγόρου του Πολίτη του 2013, στην οποία επισημαίνεται ότι για τις τακτικές άδειες κρατουμένων η ερώτηση απο το συμβούλιο των φυλακών προς τον αιτούντα «για το αδίκημα που καταδικάστηκε και η απαίτηση για δήλωση μετάνοιας είναι παράνομη».