ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η κριτική της ΝΔ, πάνω στις αποκαλύψεις των πρακτικών, επικεντρώνεται σε τρία σημεία. Πρώτον, τα πρακτικά δείχνουν πως η ελληνική κυβέρνηση είχε συμφωνήσει, κατά τη βαλκανική σύνοδο στο Σούνιο, στο όνομα «Μακεδονία του Ίλιντεν». Δεύτερον, πως οι πολιτικές δυνάμεις στα Σκόπια συμφωνούσαν πως δεν η ΝΔ δεν επρόκειτο να συναινέσει στο όνομα. Και τρίτον, πως η πολιτική ηγεσία των Σκοπίων διαπίστωνε πως δεν θα έβρισκε πιο βολική ελληνική κυβέρνηση από την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.
Από την πλευρά της η κυβέρνηση, αντί να απαντήσει στη κριτική που προκύπτει από τα πρακτικά, ζητά απαντήσεις από τη ΝΔ για το πόσες φορές συνάντησε η κ.Σπυράκη τον Ζάεφ, τι του μετέφερε και ποιος ήταν ο σκοπός των μυστικών συναντήσεών τους. Ταυτόχρονα, κατηγορεί τη ΝΔ για συμπόρευση με τους πλέον αντιδραστικούς και εθνικιστικούς κύκλους των Σκοπίων και ότι «πηγαίνει χέρι-χέρι με όσους όλα αυτά τα χρόνια ονειρεύονται Μεγαλέξανδρους, αλυτρωτισμούς και με όσους επιδιώκουν την κατάρρευση της συμφωνίας ώστε να επαναφέρουν όλα τα εθνικιστικά μυθεύματα στη γειτονική χώρα».
Νωρίτερα, η κ. Σπυράκη είχε δηλώσει πως συναντήθηκε μόνο μια φορά και μάλιστα σε δημόσια θέα με τον Ζόραν Ζάεφ, δηλώνοντας του πως η ΝΔ, με βάση τα όσα είχαν διαρρεύσει την περίοδο εκείνη στον Τύπο, θα καταψήφιζε τον συμβιβασμό που προτείνει ο κ. Τσίπρας. είπε χαρακτηριστικά. Ταυτόχρονα, η ΝΔ με ανακοίνωσή απάντηση στην επίθεση του Μαξίμου, διέψευσε πως έχει διαφορετική στάση στο εσωτερικό και διαφορετική στο εξωτερικό, δημοσιεύοντας μάλιστα το βίντεο με την ομιλία της Μαρίας Σπυράκη στη βουλή των Σκοπίων, κατά την αποστολή αντιπροσωπίας της ευρωβουλής στα Σκόπια, η οποία επαναλάμβανε ενώπιον των Σκοπιανών βουλευτών την αρνητική στάση της ΝΔ απέναντι στη Συμφωνία.
Τα πέντε ψέματα του Τσίπρα
Η αξιωματική αντιπολίτευση μάλιστα επαναφέρει το θέμα στα πρακτικά, καταμετρώντας «πέντε ψέματα του κ. Τσίπρα», που όπως επισημαίνει, αναδεικνύονται από την αποκάλυψη των πρακτικών, παραθέτοντας μάλιστα αποσπάσματα από τις σημερινές αποκαλύψεις.
Σύμφωνα με τη ΝΔ, ο Αλέξης Τσίπρας:
1. Συμφώνησε στην ονομασία «Δημοκρατία της Μακεδονίας του Ίλιντεν».
Χ. Μιτσκόσκι (επικεφαλής της αντιπολίτευσης): «Η ερώτηση του δημοψηφίσματος είναι ‘συμφωνείτε με μία αλλαγή του Συντάγματος, να αλλάξει το όνομα σε δημοκρατίας της Μακεδονίας του Ίλιντεν’
Ν. Ντιμιτρόφ: «H συμφωνία έχει κυρωθεί».
2. Υποσχέθηκε έναρξη διαπραγματεύσεων των Σκοπίων με την Ε.Ε και μεσολάβησε στον Πρόεδρο της Γαλλίας, Εμ. Μακρόν ώστε να κάνει τα στραβά μάτια για τα κριτήρια που δεν πληρούν τα Σκόπια.
Ζ. Ζάεφ: «O Τσίπρας μου υποσχέθηκε ‘θα μιλησω με τον Μακρόν. Δεν είναι δίκαιο να μην έχετε ημερομηνία για διαπραγματεύσεις’».
3. Έδωσε «μακεδονική» ταυτότητα και γλώσσα.
Ζ. Ζάεφ: «Από την ενδιάμεση συμφωνία και μετά, το αντικείμενο της διαπραγμάτευσης ήταν το όνομα. Τώρα προστίθεται η γλώσσα και η ταυτότητα. Νομίζω ότι πρέπει να λύσουμε το ζήτημα όσο έχουμε ακόμη την ευκαιρία».
4. Αγνόησε τις ευαισθησίες των Ελλήνων και έκλεισε τα μάτια μπροστά στον αλυτρωτισμό όσων ανιστόρητα θέλουν να αυτοαποκαλούνται «Μακεδόνες».
Ζ. Ζάεφ: «Όσον αφορά την ταυτότητα, ο Τσίπρας είπε ότι δεν αναφέρεται στην ταυτότητα των ανθρώπων αλλά αποτελεί περιγραφή της υπηκοότητας και της γλώσσας».
5. Δεν φρόντισε ούτε καν να συμπεριλάβει ως πρόβλεψη στην εθνικά επιζήμια συμφωνία που υπέγραψε ότι θα παγώσει η ένταξη των Σκοπίων στο ΝΑΤΟ εάν επανέλθει στην αρχική του εκδοχή το Σύνταγμά τους.
Ζ. Ζάεφ: «Του είπα, τι θα γίνει αν ανέβει στην εξουσία πάλι το VMRO-DPMNE και ζητήσει να επιστρέψει στην αρχική του μορφή το Σύνταγμα».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Κ. Μητσοτάκης: Η ανικανότητα του Τσίπρα φταίει για τις περικοπές των συντάξεων
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φως στο παρασκήνιο των διαβουλεύσεων πριν από τη Συμφωνία των Πρεσπών
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: Μαρία Σπυράκη: Τυχαία η μοναδική συνάντησή μου με τον Ζάεφ – Δεν ήμουν απεσταλμένη του Μητσοτάκη
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επενδύσουμε εκτός Ελλάδας – Η χώρα χρειάζεται ισχυρότερες τράπεζες
- Kristina Blahnik: Από την αρχιτεκτονική στην κυριαρχία του Manolo Blahnik και η μυστική συνταγή της επιτυχίας
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η απόκτηση της Αττικής Οδού από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ
- Μύκονος: Ο μεγαλοκατασκευαστής και η καταδίκη