Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας στη συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής για την κύρωση της Συμφωνίας των Πρεσπών
Για σήμερα στις 2:30 το μεσημέρι μετατέθηκε η ψήφιση της συμφωνίας των Πρεσπών καθώς ο μακρύς κατάλογος των εγγεγραμμένων ομιλητών δεν επέτρεψε να ολοκληρωθεί χθες η διαδικασία, όπως είχε αρχικά προγραμματιστεί. Η συνεδρίαση της Ολομέλειας θα επανεκκινήσει στις 9 το πρωί.
Η κυβέρνηση αναμένεται να εξασφαλίσει άνετη πλειοψηφία με 153 ή 154 «ναι»: με τους 145 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και από και πέρα με τους Κουντουρά, Παπαχριστόπουλο, Παπακώστα, Θεοχαρόπουλο, Δανέλλη, Θεοδωράκη, Λυκούδη και Μαυρωτά. Ερώτημα παραμένει τι θα κάνει ο Βασίλης Κόκκαλης.
Στην χθεσινοβραδινή συζήτηση οι τόνοι ανέβηκαν, έχοντας έντονο προεκλογικό ύφος. Η αντιπολίτευση επιτέθηκε με σφοδρότητα στην κυβέρνηση αποκαλώντας την συμφωνία εθνική ήττα, ενώ ο πρωθυπουργός αποκάλεσε την συμφωνία «ιστορικό γεγονός».
Τρεις αρχηγοί με διαφορετικές ιδεολογικές αφετηρίες, ο Κυριάκος Μητσοτάκης, η Φώφη Γεννηματά και ο Δημήτρης Κουτσούμπας, απέρριψαν την συμφωνία με κοινή συνισταμένη των παρεμβάσεών τους όχι το ονοματολογικό, αλλά τις παραχωρήσεις που σε γλώσσα και εθνότητα, πίσω από τις οποίες βλέπουν τις αλυτρωτικές βλέψεις των γειτόνων και μια ευκαιρία για ανακίνηση μειονοτικών ζητημάτων.
Από την πλευρά του ο Αλέξης Τσίπρας επιτέθηκε στην αντιπολίτευση με σφοδρότητα λέγοντας ότι το πρόβλημά της δεν είναι αυτή καθαυτή η συμφωνία, αλλά το γεγονός ότι την φέρνει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ και ο ίδιος ως πρωθυπουργός. Χαρακτήρισε «υποκριτική» τη στάση της αξιωματικής αντιπολίτευσης, επέμενε ότι το κυρίαρχο ζήτημα ήταν πάντα το όνομα της γειτονικής χώρας και ότι τα υπόλοιπα που προβάλλονται τώρα από την αντιπολίτευση είναι προσχηματικά.
Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας έθεσε όλους τους βουλευτές ενώπιον των ευθυνών τους. «Ονομαστική είναι η ψηφοφορία, μπροστά μας είναι όλα και μάλιστα με ονοματεπώνυμα. Όπως είναι πίσω μας οι χειρισμοί της κυβέρνησης γύρω από το Σκοπιανό που μας έφεραν ως εδώ. Χειρισμοί κρυφοί και βεβιασμένοι. Μυστικά και ερήμην Βουλής και κομμάτων διαπραγματεύτηκε ο κ. Κοτζιάς. Άρον άρον υπέγραψε στις Πρέσπες ο κ. Τσίπρας με την βοήθεια του κ. Καμμένου. Ναι, είναι ο ίδιος ο κ. Καμμένος που τώρα έχει φορέσει τη στολή του Μακεδονομάχου, όταν τον Ιούλιο μπορούσε να ρίξει την κυβέρνηση υπερψηφίζοντας την πρόταση δυσπιστίας μας» ανέφερε.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης προανήγγειλε ότι θα θέσει «βέτο» για την είσοδό της ΠΓΔΜ στην Ευρωπαϊκή Ένωση: «Εφόσον οι Έλληνες πολίτες με εμπιστευθούν ως πρωθυπουργό, αρνούμαι κατηγορηματικά να ερμηνεύσω τη συμφωνία με αυτόν τον τρόπο. Η διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην ΕΕ δεν σχετίζεται με τη συμφωνία των Πρεσπών. Η Ελλάδα θα διατηρήσει στο ακέραιο όλα τα δικαιώματα που απορρέουν από την ιδιότητα του κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Δηλαδή, το δικαίωμα να διαπραγματεύεται και να ανοίγει ή να κλείνει κάθε επιμέρους κεφάλαιο της προενταξιακής διαδικασίας, ανάλογα με τα εθνικά και τα κοινοτικά συμφέροντα. Με απλά λόγια, η Ελλάδα μπορεί ανά πασά στιγμή να βάλει βέτο στη διαδικασία ένταξης των Σκοπίων στην Ευρωπαϊκή οικογένεια. Και, αυτό το δικαίωμα της πατρίδας μας αρνούμαι να το απεμπολήσω κι ας το καταλάβουν όλοι από τώρα» προειδοποίησε.
Αίσθηση προκάλεσε και η τοποθέτηση Καμμένου, ο οποίος στην αρχή της ομιλίας του και απευθυνόμενος στον πρωθυπουργό είπε ότι η κυβέρνηση επεξεργάζεται σχέδιο διάλυσης της ΚΟ των ΑΝΕΛ, όπως έκανε με το Ποτάμι.
«Ίσως παίρνω το λόγο για τελευταία φορά ως αρχηγός των ΑΝΕΛ σε αυτή τη Βουλή. Ήδη επεξεργάζεται η κυβέρνηση την διάλυση της ΚΟ των ΑΝΕΛ, όπως έκανε με το Ποτάμι. Δεν θα φιμωθούμε, δεν θα δεχθούμε κοινοβουλευτικά πραξικοπήματα, δεν σημαίνει ότι θα δεχθούμε την απαξίωση. Ήμασταν μαζί τέσσερα χρόνια και είμαστε περήφανοι» ανέφερε ο Πάνος Καμμένος. Συμπλήρωσε ότι ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης είπε σε δημοσιογράφο ότι κοινοβουλευτική ομάδα κόμματος νοείται μόνο, όταν αυτή αποτελείται από πέντε βουλευτές που έχουν εκλεγεί με το ψηφοδέλτιο αυτού του κόμματος (αναφερόμενος στην επερχόμενη παράδοση της έδρας από τον Θανάση Παπαχριστόπουλο και την αντικατάστασή του από τον Τέρενς Κουίκ, αλλά και την προσχώρηση στην ομάδα των ΑΝΕΛ του ανεξάρτητου βουλευτή Αριστείδη Φωκά, πρώην βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων). «Δεν πειράζει, όμως, έτσι θα καταλάβουν οριστικά κάποιοι ότι δεν παίξαμε εμείς κανένα παιχνίδι με το Σκοπιανό» υπογράμμισε.
Ο κ. Καμμένος αναφερόμενος προσωπικά στον κ. Τσίπρα τόνισε πως η στάση αυτή είναι αχαριστία, απέναντι σε κάποιον που στήριξε την κυβέρνηση του στη μάχη απέναντι στη διαπλοκή. «Τώρα εξηγείται γιατί γίνεται ο κ. Κουίκ υπουργός, γιατί όταν ο κ. Παπαχριστόπουλός παραιτηθεί, θα τον αντικαταστήσει, προκειμένου να φύγει από την ομάδα των Ανεξάρτητων Ελλήνων. Πραγματικά λυπάμαι πάρα πολύ, οφείλω να πω ότι δεν το περίμενα από σας» είπε.