«Ο πρωθυπουργός έχει την άποψη ότι ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να στηρίζει την κυβέρνηση. Ο ρόλος της αντιπολίτευσης είναι να ελέγχει την κυβέρνηση, να προτείνει, να ασκεί κριτική και όταν υπάρχει ένα πλαίσιο συναινέσεων, να υπάρχει θάρρος και γενναιότητα. Εγώ δεν πήρα απαντήσεις στα ερωτήματα που έχουμε θέσει», τόνισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής, Νίκος Ανδρουλάκης, κατά την δευτερολογία του στη Βουλή.

Καταλόγισε ευθύνες στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) για την άμυνα, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι «οι αναγκαίοι συμβιβασμοί με την ακροδεξιά τους οδηγούν σε πολιτικές επιλογές αποδόμησης ενός οράματος κοινής άμυνας, κοινής εξωτερικής πολιτικής, ευρωστρατού και εν τέλει της ουσίας της αλληλεγγύης των λαών».

1

«Αλληλεγγύη των λαών δεν είναι μόνο τα Ταμεία – γιατί είναι και οικονομικό το ζήτημα της ασφάλειας. Είναι να νιώθει ο πολίτης από την Εσθονία μέχρι την Κύπρο ότι έχει την ίδια γεωπολιτική ασφάλεια που έχει ένας πολίτης στη Δανία. Αυτό είναι το όραμα της ενωμένης Ευρώπης. Αλλά αυτή η ηγεσία δεν το υπηρετεί», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – Κινήματος Αλλαγής.

«Αυτό που ζούμε αυτή τη φορά, να καταρρέει η ασφάλεια του ΝΑΤΟ, να υπάρχει ευθεία αμφισβήτηση προηγμένων κρατών, του Καναδά, της Δανίας, χωρών της ΕΕ και αντί να τρέχουμε με ταχύτητα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο να προτείνει με ευρύτατες συναινέσεις και να μένει εμμονική η Ευρωπαϊκή Επιτροπή σε ένα σχέδιο πέρα από κάθε λογική, αυτό υπάρχει και ως πολιτική ευθύνη που σας βαραίνει και εσάς», είπε απευθυνόμενος στην κυβέρνηση.

Και συμπλήρωσε: «Αυτή η ιστορική συγκυρία αποδεικνύει ότι τελικά υπάρχουν και εκπλήξεις επικίνδυνες. Και αυτοί που τρέχουν μπροστά, είναι αυτοί που σχεδιάζουν και έχουν πραγματικά το βλέμμα προς το μέλλον».

Επιδοτήσεις για τα περιφερειακά κράτη της ΕΕ

«Πρέπει να υπάρξουν επιδοτήσεις για κράτη όπως η Ελλάδα. Έχουμε δώσει δισεκατομμύρια για τη δική μας αλλά και για την ευρωπαϊκή ασφάλεια, διότι τα σύνορά μας είναι ευρωπαϊκά. Δεν θα μας βάλουν ξανά στη μέγγενη να παίρνουμε δάνεια, να εκτιναχθεί το δημόσιο χρέος και μετά από δέκα χρόνια να λέμε γιατί. Τώρα είναι το μομέντουμ που καταλαβαίνουν πάρα πολλοί λαοί ότι είχαμε δίκιο εδώ και 20 χρόνια που μιλούσαμε για αυτά τα θέματα», υπογράμμισε ο κ. Ανδρουλάκης.

Και πρόσθεσε: «Ρήτρα για τους ισχυρούς. Για τα κράτη της περιφέρειας και ειδικά για κράτη όπως η Ελλάδα με χρόνια ιστορία εξοπλιστικών προγραμμάτων που βαραίνουν τον ελληνικό λαό εις βάρος του κοινωνικού κράτους, επιδοτήσεις, κύριε Μητσοτάκη, αυτό πρέπει να διαπραγματευτείτε».

Για την αγορά όπλων από τρίτα κράτη

Άσκησε κριτική στον πρωθυπουργό για την αναφορά του «αγοράζουμε ευρωπαϊκά», λέγοντας ότι αυτό δεν υπάρχει στη Λευκή Βίβλο, επισημαίνοντας ότι στο RearmEU «υπάρχει μόνο σύσταση, καμία δέσμευση». «Δηλαδή τα κράτη-μέλη μπορούν να τα χρησιμοποιήσουν [τους πόρους] όπως θέλουν, αγοράζοντας ακόμα και τούρκικα και αμερικανικά όπλα. Άρα, με τα ευρωπαϊκά χρήματα της ρήτρας κανένα όφελος επί της ουσίας ή δεσμευτικό όφελος την ευρωπαϊκή οικονομία. Όλα αυτά είναι επικίνδυνες εμμονές».

Διαβάστε επίσης:

Δένδιας: Στη Βαρσοβία θα μεταβεί αύριο για το άτυπο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων και Άμυνας της ΕΕ

Δημοσκόπηση Interview για Θεσσαλονίκη: Ικανοποίηση 70% για το Μετρό – 51,5% για την καθαριότητα

Μητσοτάκης: Επί αυτής της κυβέρνησης ήρθαν Chevron και Exxon στην Ελλάδα – Επίθεση στη Ζωή Κωνσταντοπούλου