Φόρο 3% έως 5% για τις τράπεζες προκειμένου να εξοικονομηθούν έσοδα για την πρότασή του για μείωση του ΦΠΑ στα βασικά τρόφιμα και χρηματοδότηση κοινωνικών παροχών, πρότεινε ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη του στην ΕΡΤ.
«Εγώ λέω αύριο το πρωί μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά. Τι είναι λοιπόν η πρότασή μας; Η μείωση του ΦΠΑ στα βασικά αγαθά για να πάμε συγκεκριμένα στην κοστολόγηση. Στην Ισπανία κόστισε 2,2 δισ.. Ε, δεν μπορεί αυτό να κοστίζει στην Ελλάδα 2 δισ. όπως λέει η ΝΔ και ο πρωθυπουργός. Ο ίδιος και στελέχη Νέας Δημοκρατίας είχαν πει στη Βουλή ότι κοστίζει 2 δισ (…)», ανέφερε. «Δεν λένε πόσο αυξήθηκαν τα έσοδα λόγω της ακρίβειας, μέσω των έμμεσων φόρων, ΦΠΑ και ειδικού φόρου κατανάλωσης».
«Θα πάρουμε πολλές πρωτοβουλίες αύριο. Έχουμε άλλη μια πρωτοβουλία, το ΠΑΣΟΚ συνεχώς στη Βουλή θα παίρνει πρωτοβουλίες δείχνοντας ένα δρόμο κοινωνικής δικαιοσύνης.
Αυτές οι πρωτοβουλίες θα λαμβάνονται αποκλειστικά από το ΠΑΣΟΚ ή μπορεί να είναι πρωτοβουλίες στις οποίες το ΠΑΣΟΚ θα διευρύνει και με τη συμμετοχή άλλων. Και άλλες φορές πρωτοβουλίες μας στηρίχτηκαν και από άλλα κόμματα και αυτό μας χαροποιεί γιατί δείχνει και μια εμβέλεια των πρωτοβουλιών. Αλλά εδώ υπάρχει ένας πυρήνας του προβλήματος: Η Νέα Δημοκρατία λέει ότι έχει μια καλή οικονομική πολιτική και ότι πάμε καλά. Ναι, δείχνουν το ονομαστικό ΑΕΠ και δεν λένε πόσο βοηθάει ο πληθωρισμός.
Να το πω πιο απλά, δείχνουν έσοδα και δεν λένε πόσο αυξήθηκαν τα έσοδα λόγω της ακρίβειας μέσω των έμμεσων φόρων, ΦΠΑ και ειδικού φόρου κατανάλωσης. Λένε ότι αυξάνουν τους μισθούς αλλά δεν λένε, λόγω του πληθωρισμού.
Δεν είναι μόνο τι παίρνεις στο χέρι, είναι τι μπορεί να αγοράσεις με αυτά που έχεις στο χέρι σου. Δυστυχώς ο λαός μας περνάει δύσκολα γιατί η αγορά είναι χωρίς κανόνες. Με τη νέα ρύθμιση έχουν κερδοσκοπήσει πάρα πολλοί παράγοντες της οικονομίας.
Γι’ αυτό έχουν γίνει πολύ πλουσιότεροι και πρέπει επιτέλους να τους εντοπίσουμε και να τους αναγκάσουμε να βάλουν το χέρι στην τσέπη.
Εμείς θέλουμε μια υγιή επιχειρηματικότητα που να τη στηρίζουμε από τη ρευστότητα, από ένα σταθερό φορολογικό σύστημα, από ένα σταθερό ασφαλιστικό σύστημα. Κανόνες, κοινή δικαιοσύνη.
Αλλά δεν μπορεί τέσσερα ολιγοπώλια να δημιουργούν τέτοιες ανισότητες και εμείς, επειδή η νέα Δημοκρατία θέλει να τα έχει καλά μαζί τους, να μένουν με σταυρωμένα τα χέρια».
Για το ραντεβού του με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη που έχει οριστεί για τις 4 Δεκεμβρίου και το πώς αποφάσισε αυτό να πραγματοποιηθεί, τόνισε:
«(…) Δεν υπάρχει κάτι το οποίο να μη μου επιτρέπει να γίνει αυτή η συνάντηση (…) Νομίζω ότι έπρεπε να γίνει, διότι απ τη στιγμή που μου το ζητεί ο κος Μητσοτάκης, δεν έχω κανένα λόγο να το αρνηθώ και θα πάω με μια συγκεκριμένη ατζέντα για τα θέματα που εμείς έχουμε προτεραιότητα.
Δηλαδή και τα θέματα τα στεγαστικά. Εγώ θεωρώ ότι πάμε στα βράχια. Ναι, τα ενοίκια είναι στα ύψη. Σπίτια δεν υπάρχουν, δεν υπάρχει προσφορά στην αγορά, ενώ υπάρχει πολύ μεγάλη ζήτηση.
Θα πάω ξανά με την ατζέντα να παγώσει ένα από τα πολλά, η Golden Visa. Σε όσους δήμους της Ελλάδας τα ενοίκια έχουν αυξηθεί πάρα πολύ.
Δεν μπορεί αυτό που έγινε φέτος με το νόμο αυτόν να τον ψηφίζουν στις αρχές του χρόνου, να εφαρμόζεται τον Σεπτέμβριο και να έχουν πουληθεί 5.500 ακίνητα. Μα καλά δεν καταλαβαίνουν αυτοί οι άνθρωποι ότι αυτά τα σπίτια τα στερούνται νέες οικογένειες; Πώς θα λύσουμε το δημογραφικό;
Μιλάμε για ένα θέμα που είναι το τεράστιο εθνικό ζήτημα και είναι και πρέπει να δώσει μια προοπτική στα νέα ζευγάρια. Και αφαιρούμε από την αγορά 5.500 ακίνητα με golden Visa. Δηλαδή εδώ πρέπει να πάρουμε γενναίες πρωτοβουλίες για τη στέγαση, για τις κοινωνικές κατοικίες, για τα κίνητρα να ανοίξουν τα σπίτια, αλλά να είναι όχι τρία χρόνια σε βάθος 5 και 10 ετών, με -αν θέλουν- μηδενικό φόρο, με ανακατασκευή, με χαμηλότερο ενοίκιο, με πλαφόν. Πρέπει να πάρουμε πρωτοβουλίες πέρα από το στεγαστικό».
Για το αν ένα από τα θέματα που μπορεί να συζητήσει στη συνάντησή του με τον πρωθυπουργό, είναι αυτό της Προεδρίας της Δημοκρατίας, απάντησε:
«Είναι πολύ νωρίς για να ανοίξουμε αυτό το θέμα, ενώ μπροστά μας έχουμε προϋπολογισμό. Εγώ δεν ξέρω κανένα τέτοιο θέμα στις παρούσες συνθήκες. Έχουν μπροστά μας στον προϋπολογισμό, ένα κορυφαίο ζήτημα. Το ΠΑΣΟΚ σύσσωμο ασχολείται με αυτό.
Διότι θέλω να αναδείξουμε μια άλλη πολιτική, που έχει ανάγκη ο τόπος. Και το κορυφαίο πεδίο για να το αναδείξουμε είναι η συζήτηση του προϋπολογισμού. Άρα όλες μας οι δυνάμεις θα είναι σε αυτόν τον τομέα».
Ως προς το αν μια εκ νέου υποψηφιότητα της κ. Σακελλαροπούλου θα ήταν αποδεκτή και θα έκλεινε το θέμα ή όχι, ανέφερε:
«Εκτιμώ την κυρία Σακελλαροπούλου. Δεν είναι της ώρας να ανοίξουμε αυτή τη συζήτηση».
Για τα γραφόμενα της πρώην καγκελαρίου της Γερμανίας Άγκελας Μέρκελ, στο βιβλίο της, για τον πρώην πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, σημείωσε:
«Νομίζω ότι ο ελληνικός λαός δεν περιμένει την κυρία Μέρκελ. Έχει βιώματα και τι έκανε ο κ. Σαμαράς με τα Ζάππεια και με τον κ. Μητσοτάκη (…) Και για το τι έλεγε ο κύριος Τσίπρας και το τι έκανε μετά θα έσκιζε τα μνημόνια και έφερε και αυτός μνημόνια. Το τι παιχνίδι εξουσίας παίχτηκε στην πλάτη του ελληνικού λαού το ξέρει καλύτερα ο ελληνικός λαός γιατί το έχει βίωμα. Δεν χρειάζεται να μας το πει η κυρία Μέρκελ».
Για το αν υπάρχει περιθώριο συνεργασίας με τον ΣΥΡΙΖΑ είτε με τον Αλέξη Τσίπρα, τοποθετήθηκε λέγοντας:
«Προτεραιότητά μου είναι να ενισχυθεί η δημοκρατική Παράταξη. Η προτεραιότητά μου είναι το ΠΑΣΟΚ να μπει σε τροχιά νίκης απέναντι στη Νέα Δημοκρατία. Θα κάνω ότι περνάει από το χέρι μου.
Θα πάω σε όλη την Ελλάδα, θα μιλήσω με την κοινωνία, θα είμαστε δίπλα στους πολίτες, θα κάνουμε άψογο κοινοβουλευτικό έργο καθημερινά για να μπορούμε να είμαστε ένα κόμμα που και θα δει στα ίσα τη Νέα Δημοκρατία και θα μπορεί να την κερδίσει (…)
Άλλη είναι η στρατηγική που έχει σε πρώτο πλάνο τη συνεργασίας και άλλη είναι η στρατηγική που έχει σε πρώτο πλάνο την αυτόνομη πορεία. Εγώ είμαι θετικός σε συνεργασίες του προσκηνίου στη Βουλή, έξω από τη Βουλή, με πρωτοβουλίες που θα πάρουμε, με πρωτοβουλίες που θα πάρουν άλλα όλα τα υπόλοιπα κόμματα. Εγώ είμαι ανοιχτός.
Αλλά η κεντρική στρατηγική και για την οποία με επέλεξε ο κόσμος του ΠΑΣΟΚ είναι αυτή που μόλις τώρα περιέγραψα (…)
Εμείς θα κάνουμε πολιτικό συνέδριο, περιφερειακά συνέδρια. Είναι ανοιχτό κόμμα το ΠΑΣΟΚ για μέλη, φίλους, στελέχη όλων των προοδευτικών κομμάτων και της νέας Δημοκρατίας, ανθρώπους του Κέντρου που πίστεψαν στον κ. Μητσοτάκη και τώρα έχουν απογοητευτεί (…)
Το ΠΑΣΟΚ στις τελευταίες εθνικές εκλογές είχε υποψηφίους που ανήκαν και στον χώρο της Αριστεράς και στον χώρο του κέντρου και ήρθαν από τη Νέα Δημοκρατία (…)
(Ο Αλέξης Τσίπρας) κρίθηκε και ως πρωθυπουργός. Κρίθηκε και ως αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άρα τον έκρινε ο ελληνικός λαός. Εγώ δεν έχω να πω κάτι περισσότερο».
Ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ – ΚΙΝΑΛ συνέχισε λέγοντας:
«Μπορώ να συνομιλήσω με όποιον έχουμε κοινές αγωνίες. Προς Θεού, δεν είμαστε ένα περίκλειστο σύστημα και το αποδείξαμε και στην προηγούμενη κοινοβουλευτική περίοδο, αλλά και πριν τις ευρωπαϊκές εκλογές.
Εμένα με ενδιαφέρει ο κεντρικός στόχος – είναι ένας και είναι αταλάντευτος.
Πρέπει η δημοκρατική Παράταξη και το ΠΑΣΟΚ στις επόμενες εθνικές εκλογές να έχουν δημιουργήσει όλες τις συνθήκες ώστε να μπορούν να αντιμετωπίσουν μια συντηρητική πολιτική που έχει δημιουργήσει νέα ζητήματα ανισοτήτων, νέα ζητήματα διαφθοράς, νέα ζητήματα αναξιοπιστίας του πολιτικού κόσμου.
Δηλαδή πριν τα μνημόνια μας οδήγησαν στη χρεοκοπία, μετά τα μνημόνια, μας οδηγούν πάλι σε περιπέτειες.
Δεν μπορεί αυτή η παράταξη συνεχώς να δημιουργεί ζητήματα και εμείς να μην έχουμε τη δύναμη να αντιμετωπίσουμε αυτή την κατάσταση.
Και το λέω διότι είναι πάρα πολύ σημαντικό το εξής: Εδώ δεν μιλάμε μόνο για τη νέα Δημοκρατία, εδώ μιλάμε για ένα κλειστό σύστημα εξουσίας. Εδώ ο πρωθυπουργός δεν είναι μόνο όλα αυτά. Είναι και ο τρόπος διακυβέρνησης της χώρας.
Δηλαδή έχουμε το Μέγαρο Μαξίμου, το έχουμε χαρακτηρίσει αυτό ένα επιτελικό κράτος και κυβερνά μια χώρα, αυτός και η παρέα του. Εγώ διαφωνώ και με το ύφος και τη λειτουργία αυτού του τρόπου διακυβέρνησης. Θέλει θεσμικά αντίβαρα.
Το πρωθυπουργοκεντρικό μοντέλο δεν μπορεί να είναι εξαρτώμενο από το χαρακτήρα και τη στρατηγική του εκάστοτε πρωθυπουργού (…)».