Τη στρατηγική του ΚΙΝΑΛ (ΠΑΣΟΚ) προς τις εκλογές αλλά και απέναντι στις ενδεχόμενες μετεκλογικές διαδικασίες περιέγραψε το πρωί του Σαββάτου ο Νίκος Ανδρουλάκης, ο οποίος ζήτησε από τους πολίτες να ενισχύσουν τη σοσιαλδημοκρατία στην Ελλάδα και επανέλαβε εμμέσως πλην σαφώς τη θέση ότι πρωθυπουργία Μητσοτάκη ή Τσίπρα δεν είναι στο τραπέζι των συζητήσεων.

Μιλώντας στο Mega, ο κ. Ανδρουλάκης παρατήρησε ότι η συζήτηση περί μετεκλογικών συνεργασιών άνοιξε εσχάτως από τον πρωθυπουργό και από τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, καθώς ο πρώτος βλέπει την αυτοδυναμία να του κουνά το μαντήλι και ο δεύτερος διαπιστώνει ότι δεν έχει καμία τύχη να είναι πρώτος στις εκλογές.

1

«Ο ελληνικός λαός θα καθορίσει τις εξελίξεις. Αγωνίζομαι για μια ισχυρή δημοκρατική παράταξη, μιλώ βάσει προγράμματος και σχεδίου. Ζητώ από τους Έλληνες πολίτες να μας τιμήσουν ώστε με ένα ισχυρό ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ να γνωρίζουν ότι η περίοδος πρωθυπουργίας Τσίπρα, η αποτυχημένη διακυβέρνηση με τον κ. Καμμένο που κρίθηκε, αλλά και η πρωθυπουργία Μητσοτάκη θα αποτελούν παρελθόν», ήταν το μήνυμα του κ. Ανδρουλάκη.

Καθαρές λύσεις

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ μάλιστα προέτρεψε να μπουν στην άκρη τα ψευτοδιλήμματα καθώς κατά την άποψή του, «ένα είναι το θέμα: ποιος έχει καθαρές λύσεις στα μεγάλα ζητήματα της χώρας» και συμπλήρωσε ότι «όσο πιο ισχυρή είναι η σοσιαλδημοκρατία, τόσο αυξάνει η βεβαιότητα ότι ο λαός θα έχει ευημερία. Όσο πιο ισχυροί είμαστε, σενάριο πρωθυπουργίας Μητσοτάκη ή Τσίπρα δεν θα υπάρχει. Συγκυβερνήσεις για διανομή καρεκλών και εξουσίας για να έχουν ρόλους κάποιοι παλαιοί πρωταγωνιστές, αυτά ξεχάστε τα. Η ανανέωση για την οποία μιλώ δεν αφορά μόνο σε πρόσωπα αλλά και σε πολιτική κουλτούρα».

Ουσιαστικά δηλαδή ο κ. Ανδρουλάκης εμφανίζεται πλέον ξεκάθαρος: με ισχυρό ΚΙΝΑΛ, ακόμα και σε περίπτωση κυβέρνησης συνεργασίας, δύσκολα θα δεχτεί πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα, θέση που μεταφέρει το πρόβλημα στο εσωτερικό της ΝΔ και του ΣΥΡΙΖΑ, αντίστοιχα…

Ο Πολάκης δεν είναι «προοδευτική αλλαγή»

Κατά τα άλλα και ως προς την «αλλαγή» που κυριαρχεί στα συνθήματα του 3ου Συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Ανδρουλάκης παρατήρησε: «Όταν σε ένα συνέδριο αποθεώνεται ο κ. Πολάκης, θεωρείτε ότι είναι δείγμα πολιτικής αλλαγής και προοδευτικής κατεύθυνσης; Μίλησαν και άλλα στελέχη, είπαν ουσιαστικά πράγματα αλλά δεν αποθεώθηκε κανείς τους. Αυτό δείχνει ότι δυστυχώς δεν συγκλίνουν οι προτεραιότητές μας. Εμείς αυτό το δείγμα κοινοβουλευτικού παρακμιακού και διχαστικού λόγου όχι απλά δεν το επικροτούμε αλλά θεωρούμε ότι πρέπει να τεθεί στο περιθώριο».

Ο πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ επεσήμανε επίσης ότι δίνει τη μάχη του συγκεκριμένου πολιτικού λόγου με ρεαλιστικές προτάσεις και ανέφερε ότι είναι η ώρα να εφαρμοστεί η εργαλειοθήκη που προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στα κράτη-μέλη για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. «Η Ελλάδα πρέπει να φορολογήσει τα υπερκέρδη των εταιρειών ενέργειας , που η Κομισιόν εκτιμά ότι θα προσεγγίζουν τα 200 δισεκατομμύρια το 2022, ώστε να χρηματοδοτηθούν κοινωνικές πολιτικές στήριξης των πολιτών. Επιβολή πλαφόν στη λιανική τιμή στη ρήτρα αναπροσαρμογής και όχι στη χονδρική τιμή όπως λέει ο κ. Μητσοτάκης πετώντας τη μπάλα στις Βρυξέλλες ενώ στο μεσοδιάστημα πλήττεται το εισόδημα του έλληνα πολίτη. Κατώτατο μισθό στα 751 ευρώ και ένα κοστολογημένο νέο ΕΚΑΣ» πρότεινε υποδεικνύοντας ως πηγή χρηματοδότησης τα επιπλέον μη προϋπολογισμένα έσοδα στα κρατικά ταμεία από την υπεραπόδοση του ΦΠΑ ελέω αυξημένου πληθωρισμού.

Σχολιάζοντας τα πεπραγμένα της κυβέρνησης της ΝΔ, ο κ. Ανδρουλάκης επέμεινε ότι «οι πολιτικές της κυβέρνησης αφορούν τους λίγους και η θεωρία Μητσοτάκη ότι είναι δημοσιονομικά υπεύθυνος είναι στρεβλή εικόνα». Ο ίδιος αναφέρθηκε και στο πρόγραμμα κοινωνικής κατοικίας, που το ΚΙΝΑΛ εισήγαγε πρώτο στον δημόσιο διάλογο, αλλά πριν λίγες ημέρες το παρουσίασε και ο κ. Μητσοτάκης στη Βουλή ως δικό του.

«Είναι απαράδεκτο η ΝΔ να κοροϊδεύει το λαό με αυτό τον τρόπο και να λέει ότι έχει από το Σεπτέμβριο σχετικά προγράμματα. Δεν μπορεί να έχεις πρόγραμμα και στο Ταμείο Ανάκαμψης να έχεις βάλει μόλις 100 κατοικίες σε όλη την Ελλάδα, όταν για παράδειγμα η Πορτογαλία έχει εντάξει 26.000», σχολίασε ο κ. Ανδρουλάκης.

Ως προς τα νέα γεωπολιτικά δεδομένα που δημιούργησε η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, ο κ. Ανδρουλάκης ανέφερε ότι δεν μπορεί η Ευρώπη να επιδοτεί τον πόλεμο που κάνει ο κ. Πούτιν και πρέπει σταδιακά να απεξαρτηθούμε από το φυσικό αέριο, σημειώνοντας για τις εξελίξεις στην Ουκρανία ότι «ναι η Ευρώπη έχει ευθύνες, αλλά όταν η Ευρώπη αποφάσιζε κυρώσεις για να πιέσει τη Ρωσία σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή δημοκρατίας, τι ψήφιζε ο ΣΥΡΙΖΑ; Αποχή ή κατά».