ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Εξέφρασε την έκπληξη του όταν άκουσε τον πρωθυπουργό από τη ΔΕΘ, να μην αναφέρει τίποτα ουσιαστικό για τη στήριξη της μικρομεσαίας επιχειρηματικότητας και πρόσθεσε ότι για τη Νέα Δημοκρατία, το αναπτυξιακό όραμα της χώρας ταυτίζεται με το αναπτυξιακό σχέδιο 5 – 10 μεγάλων επιχειρήσεων.
«Σήμερα, το κόστος χρήματος – για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ειδικά – φτάνει το 8% με 8,50%. Την ίδια στιγμή βέβαια, 178 μεγάλες κατά βάση επιχειρήσεις έχουν χρηματοδοτηθεί με 2,72 δισ. ευρώ δάνεια του Ταμείου Ανάκαμψης, τα οποία έχουν μεσοσταθμικό επιτόκιο 2% και η μέση διάρκεια αποπληρωμής 13 έτη», υπογράμμισε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ.
Υποστήριξε ότι η διατήρηση της ανταγωνιστικότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε ένα εξαιρετικά μεταβαλλόμενο περιβάλλον, είναι ένα απαιτητικό έργο και χρειάζεται ολοκληρωμένο σχέδιο. Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη σε άλλες χώρες με ανάλογα προβλήματα με την Ελλάδα, όπως η Πορτογαλία έχουν χρηματοδοτηθεί κατά προτεραιότητα οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, οι οποίες είναι ήδη καταπονημένες από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης με κριτήρια της αγοράς, μέσα από άλλο χρηματοδοτικό φορέα και όχι μόνο μέσα από τις τράπεζες.
«Γιατί εκεί μπορούν, αλλά εδώ όχι; Δεν υπάρχει “δεν μπορούν”, υπάρχει “δεν θέλουν”», είπε καί συμπλήρωσε ότι επί της ουσίας η προτεραιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης σημαίνει «λίγα για τους πολλούς και πολλά για τους λίγους και αρεστούς»
Ανέφερε πώς ένα άλλο σημαντικό πρόβλημα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις έγκειται στη δυσκολία εξεύρεσης προσωπικού με τις κατάλληλες δεξιότητες και πώς η χώρα μας καταλαμβάνει τις χειρότερες θέσεις στην Ευρώπη σε όλους τους επιμέρους δείκτες της ποιότητας εργασίας, η οποία εξηγεί εν μέρει τη χαμηλή συμμετοχή στην αγορά εργασίας.
«Με τον νέο νόμο της κυβέρνησης για τα εργασιακά, η θέση των εργαζομένων στη χώρα μας υποβαθμίζεται περαιτέρω. Για εμάς, ισχυρή μικρομεσαία επιχειρηματικότητα συμβαδίζει με πολλές και ποιοτικές θέσεις εργασίας», τόνισε και πρότεινε:
1.Τριετή απαλλαγή από τον φόρο πραγματοποιούμενων κερδών, ως κίνητρο για τη δημιουργία νέων επιχειρηματικών σχημάτων (με συνεργασίες και δικτυώσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων) και την ανάπτυξη αλυσίδων αξίας. Ώστε να μπορούν να προχωρήσουν ευκολότερα σε εξειδίκευση, τεχνολογικό μετασχηματισμό και να αναζητήσουν νέες αγορές, να έχουν βελτιωμένη πρόσβαση σε χρηματοδοτικές πηγές.
2.Ειδικές γραμμές χρηματοδότησης από το Ταμείο Ανάκαμψης, για επενδύσεις μικρομεσαίων στην καινοτομία, την ενεργειακή προσαρμογή, τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Στροφή της Αναπτυξιακής Τράπεζας στη χρηματοδότηση των επενδύσεων της μικρομεσαίας επιχείρησης.
Χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ για τη μετεγκατάσταση μικρομεσαίων επιχειρήσεων σε βιοτεχνικά πάρκα κλπ.
3.Για τα σωρευμένα χρέη σε εφορίες και ασφαλιστικά Ταμεία, προτείνουμε πραγματικές ρυθμίσεις σε 120 δόσεις, με κούρεμα 30% για τους συνεπείς. Εφαρμογή της Ευρωπαϊκής οδηγίας για δημιουργία μηχανισμού έγκαιρης προειδοποίησης για πιθανή αφερεγγυότητα και επισήμανση της ανάγκης άμεσης αντίδρασης μέσω των Επιμελητηρίων.
4.Δεύτερη ευκαιρία αξιοπρέπειας. Σε αυτό το πλαίσιο προτείνουμε επαναφορά του νόμου ΠΑΣΟΚ του 2010 με επικαιροποιημένα κριτήρια και κανόνες για τη λειτουργία των funds, ώστε να τεθεί τέλος στις εκβιαστικές πρακτικές.
5.Κίνητρα για νέες προσλήψεις με πλήρη απασχόληση, με επιδότηση επί τέσσερα έτη των εργοδοτικών εισφορών στην κοινωνική ασφάλιση.
6.Καθιέρωση ακατάσχετου λογαριασμού για τις επιχειρήσεις, ώστε να μπορέσουν να ανταποκριθούν βραχυπρόθεσμα στα προβλήματα ρευστότητας. Κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος.
7.Να ασκήσουμε πίεση στις τράπεζες για τη μείωση των προμηθειών τους σε ηλεκτρονικές συναλλαγές, χρεώσεις, έξοδα στο e-banking και άλλου τέτοιου είδους χρεώσεις, ώστε να μειωθεί το κόστος για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις.
8.Να δοθούν κίνητρα για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών πάνελ στις μικρές επιχειρήσεις, ώστε να εξασφαλιστεί η πράσινη μετάβαση και η μείωση του κόστους παραγωγής.
9.Στενή συνεργασία μεταξύ ευρωπαϊκών θεσμών, εργοδοτών, και οργανώσεων των εργαζομένων, για την αξιοποίηση προγραμμάτων αναβάθμισης των δεξιοτήτων που συγχρηματοδοτούνται από την ΕΕ για παράδειγμα από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο και άλλων πολιτικών πρωτοβουλιών της ΕΕ αναφορικά με τις δεξιότητες.
«Έχουμε ένα άλλο σχέδιο και ο μόνος τρόπος να το πετύχουμε, είναι να σταθεί όρθια η ραχοκοκαλιά της ελληνικής οικονομίας, η μικρομεσαία επιχειρηματικότητα», κατέληξε.
Διαβάστε επίσης:
Δημοσκόπηση για ΣΥΡΙΖΑ: Τι ποσοστά παίρνουν Αχτσιόγλου-Κασσελάκης
Συνάντηση Μητσοτάκη με αμερικανοεβραϊκές οργανώσεις στις ΗΠΑ – «Άριστο επίπεδο συνεργασίας»
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Τι ζητάει ο Μασκ για να δουλέψεις στο υπουργείο κυβερνητικής αποτελεσματικότητας
- Αντίστροφη μέτρηση για την αξιολόγηση της Fitch – Περιορισμένες προσδοκίες για αναβάθμιση – Αποκαλυπτήρια στις 22 Νοεμβρίου
- Prem Watsa: Τα χρυσά μερίσματα των €400 εκατ. από την επένδυση στη Eurolife
- Metlen: Ανοίγει ο δρόμος των επιχορηγήσεων για την επένδυση βωξίτη-γάλλιου-αλουμίνας ως Εμβληματική Επένδυση