Ο Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξή του το απόγευμα στην εκπομπή Live News του MEGA, ξεκαθάρισε τη στάση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής για το νομοσχέδιο για τα μη κρατικά πανεπιστήμια, η συζήτηση του οποίου ξεκίνησε σήμερα στην Ολομέλεια της Βουλής.

«Το καθαρό μας “όχι” έχει να κάνει με το ότι εμείς δεν πρόκειται να στηρίξουμε διευθετήσεις οικονομικών συμφερόντων», ήταν η κατηγορηματική αναφορά του προέδρου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ θέτοντας δύο ερωτήματα στον Υπουργό Παιδείας και στον κ. Μητσοτάκη: «Ψηφίζεται ένας νόμος την Παρασκευή. Πώς είναι δυνατόν εδώ και δύο χρόνια αυτοί που ενδιαφέρονται – βάσει αυτού του νόμου – να ιδρύσουν ιδιωτικά κερδοσκοπικά πανεπιστήμια, να έχουν ήδη κάνει πολύ μεγάλες επενδύσεις στην Ελλάδα; ‘Αρα, ήξεραν πως ο κ. Μητσοτάκης δεν θα πάει σε συνταγματική αναθεώρηση, – όπως ο ίδιος υποστήριζε τα προηγούμενα χρόνια και σήμερα έχει αλλάξει θέση-, αλλά θα πάει απευθείας σε νόμο, ο οποίος θα τους επιτρέπει να κάνουν συγκεκριμένες κερδοσκοπικές επενδύσεις στην Ελλάδα», είπε αρχικά και συνέχισε: « Η χθεσινή εισήγηση της επιστημονικής υπηρεσίας της Βουλής επιβεβαιώνει πλήρως τη θέση του ΠΑΣΟΚ: Πώς είναι δυνατόν ένα fund του εξωτερικού κι ένα κερδοσκοπικό ίδρυμα του εξωτερικού να υποστηρίζει ο Υπουργός Παιδείας ότι θα ιδρύσουν ΜΗ κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο στην Ελλάδα;»

1

Σύμφωνα με τον κ. Ανδρουλάκη η Νέα Δημοκρατία σ΄αυτά τα ερωτήματα δεν δίνει απαντήσεις, έχοντας σημείωσε «βολευτεί με την εποχή του ΣΥΡΙΖΑ, που όπως και σήμερα δεν προτείνει τίποτα, αλλά να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν. Εδώ, όμως, έχει απέναντί της ένα κόμμα, που έχει άποψη και πρόταση» .

Ως προς την πρόταση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής, ο κ. Ανδρουλάκης τόνισε: «Να αναθεωρηθεί το άρθρο 16. Να ιδρυθούν μη κρατικά μη κερδοσκοπικά. Γιατί ξεκινάμε από αυτά; Γιατί σε όλον τον κόσμο τα μεγαλύτερα μη κρατικά πανεπιστήμια είναι τα μη κερδοσκοπικά για έναν και μόνο λόγο: Τα έσοδά τους επανεπενδύονται στην έρευνα, στην ακαδημαϊκή λειτουργία, με αποτέλεσμα να παρέχουν πολύ υψηλού επιπέδου υπηρεσίες».

Ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε πώς αυτή η θέση είναι διαχρονικά η προγραμματική θέση του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής. «Είμαστε ένα πολιτικό κόμμα με ιστορία. Επί 20 χρόνια λέμε “ναι” στα μη κρατικά μη κερδοσκοπικά πανεπιστήμια με αναθεώρηση του άρθρου 16, διότι σεβόμαστε το Σύνταγμα», ανέφερε και προειδοποίησε τους βουλευτές πως προέχει η κομματική πειθαρχία « Έχουν χρέος όλοι οι βουλευτές, που κατέβηκαν και ζήτησαν την ψήφο του ελληνικού λαού με αυτό το πρόγραμμα, να σεβαστούν τις ιδέες και τις θέσεις μας και δεν θα ανεχτώ κανένα ρήγμα στην κοινοβουλευτική μας ομάδα» τόνισε .

«Ανέφερα ότι δεν θα μπούμε εμπόδιο στην ίδρυση μη κρατικών μη κερδοσκοπικών πανεπιστημίων πολύ πριν κατατεθεί στη Βουλή το εν λόγω νομοσχέδιο. Τι σημαίνει για ένα κόμμα της αντιπολίτευσης να μην μπει εμπόδιο; 148 ή 149 βουλευτές έχει ο κ. Μητσοτάκης; Τι εννοούσα και το λέω για να το καταλάβει ο κόσμος, γιατί εδώ κάνουν παιχνίδια με τις λέξεις. Ένα κόμμα της αντιπολίτευσης μπορεί να μπει εμπόδιο μόνο στο Σύνταγμα, που απαιτεί πλειοψηφία των 180. Όταν, λοιπόν, είπα ότι “δεν μπαίνω εμπόδιο”, -158 βουλευτές αριθμεί η κοινοβουλευτική δύναμη της Νέας Δημοκρατίας-, εννοούσα τη συνταγματική αναθεώρηση, γιατί εκεί μπορώ να μπω εμπόδιο, με 180. Γι’ αυτό είναι στο Σύνταγμά μας το άρθρο 16, γιατί θέλει συναινέσεις. Ποιες συναινέσεις επιδιώκει η κυβέρνηση; Πότε έγινε διάλογος;», διευκρίνισε για όσα είχε δηλώσει.

Ο κ. Ανδρουλάκης εξήγησε πώς «το «Ίδρυμα Νιάρχος», για παράδειγμα, αν θέλουν να επενδύσουν σ’ ένα μη κρατικό μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο, απαγορεύεται με τον νόμο Μητσοτάκη. Ελληνικό, μη κρατικό, μη κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο δεν μπορεί να υπάρξει με τον νόμο του κ. Πιερρακάκη, αλλά αντίθετα μπορεί να ιδρύσει παράρτημα ένα fund με ένα κυπριακό κερδοσκοπικό πανεπιστήμιο. Και είναι αυτό σοβαρό επιχείρημα;» αναρωτήθηκε.

Σχετικά με το κυβερνητικό επιχείρημα ότι η υιοθέτηση του κυπριακού μοντέλου, θα αποτρέψει να φεύγουν Έλληνες φοιτητές από τη χώρα μας, ο κ. Ανδρουλάκης σημείωσε ότι «στην Κύπρο με το εν λόγω μοντέλο το 46% των Κύπριων φοιτητών φεύγουν στο εξωτερικό. ‘Αρα, εμείς τι λέμε: ισχυρό δημόσιο πανεπιστήμιο και μη κρατικό μη κερδοσκοπικό για να έχουν οι Έλληνες και τις δύο αυτές επιλογές. Αλλά πανεπιστήμια με προτεραιότητα στην έρευνα και παρέχοντας εφόδια στους νέους μας και όχι πανεπιστήμια της κερδοσκοπίας».

Για τις επερχόμενες ευρωεκλογές, ο κ. Ανδρουλάκης υπογράμμισε ότι «το ΠΑΣΟΚ βάσει ενός πολιτικού σχεδίου, με καθημερινό αγώνα και σεβασμό σε αυτά που βιώνει ο ελληνικός λαός, θα είναι δεύτερο κόμμα με αυξημένα τα ποσοστά του και την επομένη των ευρωπαϊκών εκλογών θα πάμε στο επόμενο μεγάλο βήμα. Και θέλω κάθε μέλος και φίλος μας να σκεφτεί: Το ερώτημα πριν από δύο χρόνια ήταν αν θα υπάρχουμε. Πριν έναν χρόνο ήταν με ποιον θα πάμε. Και τώρα το ερώτημα είναι πότε θα κυβερνήσουμε. Όλα αυτά δεν είναι τυχαία. Έγιναν με αγώνα, με προσπάθεια, με νέο πολιτικό ήθος, χωρίς πελατειακές λογικές και με την πολιτική του συγκεκριμένου».

«Δεν αρέσει στον κ. Μητσοτάκη αυτό. Για να το κάνω ταληράκια: Δεν σας κάνει εντύπωση ότι η Νέα Δημοκρατία αντί να επιτίθεται λυσσαλέα στα κόμματα της ακινησίας, επιτίθεται στο ΠΑΣΟΚ που έχει πρόταση; Τι δείχνει; Αυτό φοβάται η Νέα Δημοκρατία. Το ΠΑΣΟΚ που έχει πρόταση. Γι’ αυτό χαίρομαι πάρα πολύ για το ότι ξαναβρίσκουμε τον στρατηγικό μας ρόλο στο πολιτικό σύστημα. Να είμαστε ο αντίπαλος της Νέας Δημοκρατίας», υπογράμμισε.

Τέλος, ο Πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ-Κινήματος Αλλαγής αναφέρθηκε στην απόφαση της αμερικανικής κυβέρνησης να επιβάλει οικονομικές κυρώσεις στον όμιλο Intellexa, που εμπλέκεται με την εμπορία του λογισμικού Predator.

«Και αυτό είναι συμπαιγνία; Για τον κ. Μητσοτάκη είναι συμπαιγνία η απόφαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, είναι συμπαιγνία η απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τον τρόπο εκλογής των δικαστών. Το πρόσωπο που υπέγραφε τις εξαγωγές του Predator στην Αφρική, ο πρώην Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εξωτερικών είναι ο τωρινός διευθυντής της Νέας Δημοκρατίας. Η πολιτική του κ. Μητσοτάκη εκθέτει την Ελλάδα διεθνώς και δημιουργεί μια νέα εποχή τεράστιων κοινωνικών ανισοτήτων στην Ελλάδα» κατέληξε ο κ. Ανδρουλάκης.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Διαβάστε επίσης

Δύο νεκροί, έξι τραυματίες από την επίθεση των Χούτι σε ελληνόκτητο φορτηγό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα (upd)

Ψήφισμα της ΝΔ σε ΕΛΚ για τον Μπελέρη: Καλεί την Αλβανία να εφαρμόσει το κράτος δικαίου

Wall Street: Βουτιά 40% για τη New York Community Bancorp – Αναζητά κεφαλαιακή ένεση