Η απόφαση του Νίκου Ανδρουλάκη αμέσως μετά την επιστροφή του από τις Βρυξέλλες, όπου βρίσκεται για την Προσύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, θα κρίνει το μέλλον του Ανδρέα Λοβέρδου στο ΠΑΣΟΚ, αλλά και τη στάση βουλευτών του κινήματος, οι οποίοι(ες) φέρονται έτοιμοι(ες) να ακολουθήσουν τον πρώην υπουργό στην περίπτωση που, αργά ή γρήγορα, πρυτανεύσει το σενάριο της διαγραφής.

Παρά το γεγονός ότι ο βουλευτής στον Βόρειο Τομέα της Αθήνας και υποψήφιος για την αρχηγία, επιτιθέμενος στη ΝΔ, χθες το απόγευμα από το βήμα της Βουλής για το θέμα της αξιολόγησης, επιχείρησε να «μαζέψει» τις αρχικές δηλώσεις του, οι οποίες ερμηνεύτηκαν ως «άδειασμα» του Νίκου Ανδρουλάκη, και μάλιστα σε μια καταλυτική στιγμή και θέμα για την προεκλογική στρατηγική του ΠΑΣΟΚ, όλα δείχνουν ότι «τώρα ξεκινά η επόμενη μέρα», όπως έλεγε κορυφαίο στέλεχος του κόμματος στο mononews, αδυνατώντας ωστόσο, να προβλέψει αν πρόκειται για την «αρχή του τέλους» στις πολυτάραχες πολιτικές σχέσεις των Ανδρουλάκη-Λοβέρδου. Κι αν αυτή …η αρχή θα γίνει πριν ή μετά τις εκλογές.

1

Στο εσωτερικό του ΠΑΣΟΚ υπάρχει η αίσθηση ότι «ο Ανδρέας επιχείρησε να ασκήσει πίεση στον Πρόεδρο ώστε να ξεκαθαρίσει τη στάση του, αλλά δεν λειτουργεί από μόνος του».

Αφορμή βεβαίως αποτέλεσαν οι δηλώσεις Λοβέρδου («Όταν πάμε στις εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα, για να έχουν ξεκάθαρη εικόνα οι πολίτες»), με τις οποίες έπαιρνε θέση απέναντι στην τοποθέτηση Ανδρουλάκη για πολιτικό πρόσωπο στην πρωθυπουργία μετά τις εκλογές, χωρίς να το κατονομάσει, αλλά όχι τον Κυριάκο Μητσοτάκη ή τον Αλέξη Τσίπρα.

Από την πλευρά τους, στενοί συνεργάτες του πρώην Υπουργού, ερωτώμενοι από το mononews για το πως σχολιάζουν τη δηλητηριώδη διαρροή κύκλων της Χαριλάου Τρικούπη, σύμφωνα με την οποία «είναι πολιτικά παράδοξο ο Ανδρέας Λοβέρδος να έχει κοινές αγωνίες με τον Γιάννη Οικονόμου και τον Άκη Σκέρτσο», περιορίζονταν στο «κανένα σχόλιο».

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Ανδρουλάκης, έχοντας από καιρό διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ανεχθεί καμία αμφισβήτηση της στρατηγικής του, δέχεται εισηγήσεις να προχωρήσει στο επόμενο βήμα, αγνοώντας το πολιτικό και εκλογικό κόστος μιας πιθανής διαγραφής Λοβέρδου. Παρά το γεγονός ότι μια τέτοια ενέργεια θα προκαλούσε έντονες αντιδράσεις και στο εσωτερικό, ακόμα και σε επίπεδο βουλευτών, όπως οι κυρίες Κεφαλίδου και Γιαννακοπούλου, οι οποίες κατά το παρελθόν, έχουν ταχθεί υπέρ του βουλευτή.

Διαβάστε επίσης

ΠΑΣΟΚ κατά Λοβέρδου: «Έχει κοινές αγωνίες με Οικονόμου και Σκέρτσο»

Λοβέρδος για Ανδρουλάκη: Όταν πάμε σε εκλογές και απορρίπτουμε πρόσωπα, πρέπει και να προτείνουμε πρόσωπα

Οικονόμου: Ασεβής και πολιτικά εξωφρενική η θέση Ανδρουλάκη για πρωθυπουργό «άγνωστο Χ»