ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Η χαμηλή προσέλευση που καταγράφηκε μετά τα τελευταία συμπληρωματικά μέτρα στις ηλικίες άνω των 60 σε συνδυασμό με το γεγονός πως στις ΜΕΘ εισάγονται άτομα αυτής της ηλικιακής ομάδας, αυξάνοντας τους θανάτους, οδήγησαν τον Κυριάκο Μητσοτάκη και την κυβέρνηση να λάβουν την απόφαση για υποχρεωτικό εμβολιασμό, συνοδευόμενο από μηνιαίο διοικητικό πρόστιμο ύψους 100 ευρώ.
Το Μαξίμου, που από το Σάββατο είναι σε εγρήγορση, είχε ήδη αποφασίσει τη δωρεάν πρόσβαση σε self test σε εμβολιασμένους και ανεμβολίαστους, εν όψει των Χριστουγέννων, προκειμένου να διαφυλαχθεί κατά το δυνατόν, η δημόσια υγεία, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης είναι από την Παρασκευή σε ανοιχτή γραμμή με τον καθηγητή Σωτήρη Τσιόδρα και τα μέλη της Επιτροπής των Εμπειρογνωμόνων. Ταυτόχρονα, όλες αυτές τις μέρες, οι συνεργάτες του βρίσκονται σε επαφή με τα επιτελεία άλλων Ευρωπαίων ηγετών, εν όψει της έκτακτης Συνόδου Κορυφής που ορίστηκε για την Παρασκευή.
Ενδεικτική της αγωνίας και των σημάτων κινδύνου που εκπέμπονται είναι η χθεσινή παρέμβαση της Επιτρόπου Υγείας και Τροφίμων, Στέλλας Κυριακίδου, η οποία, σε μία αποστροφή της κατά την ομιλία της στην έκτακτη σύνοδο των G7 είπε ότι η Ευρώπη «ενεργοποιεί το φρένο έκτακτης ανάγκης».
Το τί θα περιλαμβάνει αυτό το φρένο, ουδείς μπορεί να το προδιαγράψει με ασφάλεια, καθώς τα επόμενα 24ωρα είναι κρίσιμα για τα επιδημιολογικά δεδομένα που θα συλλέξουν οι επιστήμονες.
«Ξεκλειδώνουν» σκληρά μέτρα
Είναι προφανές ότι πλέον το ζήτημα διαχείρισης της πανδημίας εκτείνεται πέραν των στενών εθνικών ορίων, κάτι που διευκολύνει ενδεχομένως όλες τις κυβερνήσεις να προχωρήσουν στη λήψη αποφάσεων που θα φέρουν νέα αναστάτωση στις τοπικές κοινωνίες.
Η δική μας κυβέρνηση, και φάνηκε αυτό και στη σημερινή τοποθέτηση του πρωθυπουργού στο Υπουργικό Συμβούλιο, ευελπιστεί να προχωρήσει απαρέγκλιτα στη στρατηγική που έχει χαράξει. Δηλαδή να μην προχωρήσει σε lockdown. Όσο περνούν οι ώρες, ωστόσο, τόσο απλώνεται η αβεβαιότητα για τα επόμενα βήματα της Ελλάδας, αλλά και συνολικά της Ευρώπης.
Στην ολομέλεια της Επιτροπής των Επιστημόνων αύριο, Τετάρτη, θα γίνει αξιολόγηση των μέτρων που εφαρμόζονται στη χώρα για τους ανεμβολίαστους από την Δευτέρα 22 Νοεμβρίου.
Αναλόγως της εικόνας που προκύπτει, θα κάνουν και τις ανάλογες εισηγήσεις στην κυβέρνηση, καθώς στη χώρα, όλοι οι υγειονομικοί δείκτες παραμένουν σε εξαιρετικά υψηλά επίπεδα, με τους θανάτους να σκαρφαλώνουν τη Δευτέρα στους 104 και οι διασωληνωμένοι στους 657.
Αν οι ειδικοί εκτιμήσουν ότι τα νέα μέτρα για τους ανεμβολίαστους δεν συμβάλλουν στη δημιουργία συνθηκών ανακοπής της πίεσης προς το ΕΣΥ, τότε η κυβέρνηση θα κληθεί να αποφασίσει μεταξύ πολλών πρόσθετων μέτρων, όπως η επαναφορά της μάσκας παντού, και σε ανοιχτούς και σε κλειστούς χώρους, περισσότερα rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων στην εργασία τους, αποκλεισμός όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και από τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης αλλά και επέκταση της τηλεργασίας ώστε να υπάρξει και λιγότερη κινητικότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.
Όλα αυτά, υπό την προϋπόθεση ότι η μετάλλαξη «Ο» δεν ανατρέψει πλήρως τους υφιστάμενους σχεδιασμούς.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Υπερταμείο: Στις 16/2 ο νέος CEO, ο εκτελεστικός αντιπρόεδρος και τα νέα τέσσερα μέλη του Δ.Σ.
- Δημήτρης Φιντιρίκος και Μελίνα Νικολαΐδη στην Ουάσινγκτον λίγο πριν την ορκωμοσία Τραμπ
- Ο χάρτης των πληρωμών από e-ΕΦΚΑ και ΔΥΠΑ έως τις 24 Ιανουαρίου
- Σειρήνες ήχησαν στο Ισραήλ, εκρήξεις ακούγονται στην Ιερουσαλήμ