Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Ανασχηματισμός: Τα 4+1 στοιχήματα της νέας κυβέρνησης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης

Με διπλή στόχευση κινήθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τον ανασχηματισμό της κυβέρνησής του: Αφενός να δείξει οτι έλαβε το μήνυμα της κάλπης των ευρωεκλογών και αφετέρου επιδιώκει τη δυναμική επανεκκίνηση της αντιμετώπισης των προβλημάτων της καθημερινότητας των πολιτών.

Ο πρωθυπουργός με τις κινήσεις που έκανε σε συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια με την τοποθέτηση νέων υπουργών έδειξε σε μεγάλο βαθμό ποια είναι τα άμεσα στοιχήματα της νέας κυβέρνησης το αμέσως επόμενο διάστημα.

– Πρώτον η αντιμετώπιση της ακρίβειας. Η κεντρική βούληση είναι να ενισχυθούν περαιτέρω οι ελεγκτικοί μηχανισμοί και οι έλεγχοι να είναι πιο στοχευμένοι με τσουχτερά πρόστιμα ώστε να μην υπάρχουν περιθώρια ελιγμών από όσους θέλουν ή θελήσουν να κερδοσκοπήσουν.

Μάλιστα, από τις πρώτες κινήσεις της νέας ηγεσίας είναι να επανεξεταστούν και τα μέτρα αντιμετώπισης και όπου κριθεί απαραίτητο να αλλάξει το μείγμα των μέτρων αντιμετώπισης της ακρίβειας.

– Δεύτερον ο εκσυγχρονισμός του κράτους. Ήδη ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στον εκσυγχρονισμό του ΑΣΕΠ. Δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο πως έχουν μείνει πίσω διαγωνισμοί που έχουν να κάνουν με προσλήψεις σε συγκεκριμένους τομείς. Παράλληλα η νέα ηγεσία του υπουργείου Εσωτερικών αναμένεται να προχωρήσει σε παρεμβάσεις που έχουν να κάνουν με τον τρόπο διορισμού των επικεφαλής στον δημόσιο τομέα ενώ σε δεύτερο χρόνο θα ανοίξει και τον διάλογο για την επέκταση της επιστολικής ψήφου και στις εθνικες εκλογές.

– Τρίτον τα εργασιακά ζητήματα. Η νέα ηγεσία του υπουργείου έχει να τρέξει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις και πολιτικές την ώρα που στις εκλογές της περασμένης Κυριακής η ΝΔ, σύμφωνα με τα στοιχεία των exit poll, πήρε το 22% των υπαλλήλων του ιδιωτικού τομέα όταν στις εθνικες εκλογές του 2023 ήταν πρώτη με διαφορά.

– Τέταρτον ο αγροτικος τομέας. Όπως φάνηκε το προηγούμενο διάστημα η μέχρι πρότινος ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης δεν είχε και τις καλύτερες σχέσεις με τον αγροτικό κόσμο ενώ παράλληλα δεν έτρεξαν με γοργούς ρυθμους οι αποζημιώσεις των αγροτών ειδικά στις περιοχές που χτυπήθηκαν, όπως η Θεσσαλία τον περασμένο Οκτώβριο.

Δεν είναι τυχαίο άλλωστε οτι στο Αγροτικής Ανάπτυξης ο πρωθυπουργός επέλεξε να τοποθετήσει δυο βουλευτές από τη Θεσσαλία.

– Πέμπτον στη μεταναστευτική πολιτική. Το Μέγαρο Μαξίμου παρά τη μείωση των μεταναστευτικών ροών το τελευταίο διάστημα επέλεξε να με την τοποθέτηση του πρώην υπουργού Άμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου όχι μόνο να στείλει ένα μήνυμα στους δεξιούς ψηφοφόρους του κόμματος αλλά να επιταχυνθούν ακόμα πιο γρήγορα πολιτικές που έχουν να κάνουν με το κομμάτι της μετανάστευσης.

Άλλωστε το μεταναστευτικό το επόμενο διάστημα αναμένεται να βρεθεί ψηλά στις Βρυξέλλες.

Τεκμαρτό

Την ίδια ώρα η ηγετική ομάδα έστειλε μήνυμα αλλαγών στο τεκμαρτό εισόδημα. Μπορεί ο πυρήνας του σχεδίου να μην έχει αλλάξει, αλλά όπως τονισε ο πρωθυπουργός μπορεί να γίνουν σημειακές αλλαγές.

Άλλωστε η απόφαση για το τεκμαρτό εισόδημα στους ελεύθερους επαγγελματίες πλήγωσε τη ΝΔ, αλλά η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να χτυπήσει τη φοροδιαφυγή αφού σύμφωνα με τα στοιχεία της περασμένης περιόδου 7 στους 10 ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωναν έσοδα κάτω από 10.000 ευρώ.

Από το Μέγαρο Μαξίμου ξεκαθαρίζουν πως δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο και το κεντρικό μήνυμα είναι να υλοποιηθούν άμεσα οι πολιτικές που αποφασίζονται.

Όσο για το αν η κυβέρνηση πρέπει να στρίψει δεξιά ή αριστερά προς το κέντρο, ο Κυριάκος Μητσοτάκης απαντάει ότι πρέπει να πάει μόνο μπροστά στέλνοντας ξεκάθαρο μήνυμα.

Παράλληλα το πρωθυπουργικό γραφείο ζήτησε από τους υπουργούς πιο σφιχτά χρονοδιαγράμματα στην υλοποίηση των κυβερνητικών αποφάσεων και των πολιτικών που θα ακολουθηθούν.

Διαβάστε επίσης:

Το μίνι «λίφτινγκ» στο Υπουργείο Οικονομικών και τα δύο νομοσχέδια για «μικρές ΔΕΗ» και τέλος Χαρτοσήμου

Το παρασκήνιο του ανασχηματισμού – Οι καραμπόλες και τα πρόσωπα κλειδιά

Μητσοτάκης: Η εισήγηση του στο υπουργικό συμβούλιο – «Περισσότερη δουλειά, λιγότερα λάθη»