• Πολιτική

    Ανασχηματισμός στους γενικούς γραμματείς των υπουργείων – Ποιοι φεύγουν, ποιοι έρχονται

    • Γιώργος Σιαδήμας

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης με τα νέα μέλη της κυβέρνησης στην ορκωμοσία


    Μετά τον ανασχηματισμό την κυβέρνησης ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει αποφασίσει να προχωρήσει σε αλλαγές και στους γενικούς γραμματείς των υπουργείων.

    Το πρωθυπουργικό γραφείο έχει χαρτογραφήσει τις αρρυθμίες και τις καθυστερήσεις σε συγκεκριμένους τομείς και πλέον γίνεται κατάρτιση της λίστας με στελέχη που μπορεί να αξιοποιηθούν.

    Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να αποκάλυψε στη δευτερολογία του στην Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ την περασμένη Τετάρτη πως θα προχωρήσει και σε αλλαγές γενικών γραμματέων, μετά και την στάση αρκετών γαλάζιων βουλευτών που στηλίτευσαν την συμπεριφορά κάποιων εξ αυτών, αλλά είναι κάτι που είχε αποφασίσει πριν από τις ευρωεκλογές.

    Έτσι σε συνεργασία και με τους υπουργούς ακόμα και μέσα στην εβδομάδα αναμένονται οι διορθωτικές κινήσεις σε θέσεις κλειδιά στα υπουργεία ενώ βούληση είναι να αξιοποιηθούν και γαλάζια στελέχη με εμπειρία σε συγκεκριμένους τομείς. Ήδη σύμφωνα με πληροφορίες του mononews οι πρώτοι υπουργοί έστειλαν τις αξιολογήσεις για την πορεία των σημερινών γενικών γραμματέων στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Υπουργεία

    Σύμφωνα με πληροφορίες, αλλαγές μπορεί να υπάρξουν τόσο στο υπουργείο Οικονομικών όπου έχει 9 γενικές γραμματείες όσο και στο υπουργείο Ανάπτυξης με το θέμα της ακρίβειας να βρίσκεται στο επίκεντρο.

    Ακόμα στο Εσωτερικών όπου κενή είναι η θέση του γραμματέα Αυτοδιοίκησης μετά την παραίτηση του Μιχάλη Σταυριανουδάκη με τις αρμοδιότητες να έχουν περάσει στον γενικό γραμματέα Εσωτερικών και Οργάνωσης Νάσο Μπαλέρμπα. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές αλλαγή μπορεί να υπάρξει και στην γραμματεία Ιθαγένειας.

    Στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ακούγεται έντονα πως η γενική γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής Δήμητρα Λυγούρα μπορεί να μετακινηθεί.

    Στο υπουργείο Υγείας επίσης αναμένονται διορθωτικές κινήσεις με τη γραμματεία δημόσιας Υγείας για παράδειγμα να βρίσκεται πάνω στο τραπέζι των συζητήσεων ενώ αλλαγές θα υπάρξουν και οργανισμούς.

    Ακόμα στο υπουργείο Μετανάστευσης ενδέχεται να υπάρξει ακόμα μια αλλαγή μετά από αυτή τον Μάρτιο του 2024 όπου στη θέση του Δημήτρη Ιατρίδη στη γενική γραμματεία Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο τοποθετήθηκε η Στελλίνα Σιαράπη με κάποιους να κάνουν λόγο για τη γραμματεία Ευάλωτων Πολιτών.

    Στο Αγροτικής Ανάπτυξης υπάρχει ενδεχόμενο να συγχωνευθούν οι αρμοδιότητες της γραμματείας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών όπου επικεφαλής είναι ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης με τη γραμματεία Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων με γραμματέα τον Κωνσταντίνο Μπαγινέτα.

    Παράλληλα στο υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας αναμένονται διορθωτικές κινήσεις με τη γενική γραμματέα Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Ζέφη Δημαδάμα να φαίνεται πως είναι στο μικροσκόπιο.

    Την ίδια ώρα και στο υπουργείο Ναυτιλίας μπορεί να υπάρξουν αντικαταστάσεις με τη γραμματεία Λιμένων να είναι στο επίκεντρο ενώ μια αλλαγή μπορεί να πραγματοποιηθεί και στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης.

    Πάντως εκτός από τις αλλαγές στις γενικές γραμματείες, μετακινήσεις θα υπάρξουν και σε οργανισμούς αλλά και φορείς της κυβέρνησης όπου παρατηρούνται καθυστερήσεις και έχουν καταγράφει το προηγούμενο διάστημα.

    Το Μέγαρο Μαξίμου επιδιώκει σε συνολική επανεκκίνηση της κυβέρνησης και μετά τον ανασχηματισμό προχωράει σε διορθωτικές κινήσεις και σε άλλες κεντρικές θέσεις της κρατικής μηχανής.

    Διαβάστε επίσης:

    Gabriel Grego: Ο ακτιβιστής short-seller που έβαλε στη φυλακή τους Κουτσολιούτσους
    ΤτΕ: Επέκταση ισχύουσας άδειας μέχρι τον Οκτώβριο σε Intrum και doValue
    Attica Bank: Ανησυχία Στουρνάρα για τον 5ο τραπεζικό πυλώνα – Τι αναφέρει επιστολή του κεντρικού τραπεζίτη
     



    ΣΧΟΛΙΑ