• Πολιτική

    Ανασχηματισμός προ των πυλών; – Η ακύρωση του ταξιδιού στην Ιορδανία, η τηλεοπτική συνέντευξη και το υπουργικό συμβούλιο

    Το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη

    Το υπουργικό συμβούλιο υπό τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη. Θα έχει την ίδια μορφή την Παρασκευή


    Η ακύρωση του ταξιδιού του στην Ιορδανία, η συνέντευξη που θα δώσει την Τρίτη στον Alpha και το υπουργικό συμβούλιο που φέρεται να συγκαλείται για την Παρασκευή, φουντώνει τα σενάρια για άμεσο ανασχηματισμό της κυβέρνησης από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η πρώτη αποτίμηση του εκλογικού αποτελέσματος έγινε σε έναν διευρυμένο πρωινό καφέ στο Μέγαρο Μαξίμου.

    Μια αποτίμηση ψύχραιμη και χωρίς να υπάρχουν διαφοροποιήσεις ως προς τα αίτια της υποχώρησης της Νέας Δημοκρατίας.

    Όμως, οι φήμες για άμεση αλλαγή του κυβερνητικού σχήματος ενισχύθηκαν όταν ανακοινώθηκε η ακύρωση του ταξιδιού του κ. Μητσοτάκη στην Ιορδανία αύριο Τρίτη.

    Αντ’ αυτού θα γίνει συνέντευξη στον τηλεοπτικό σταθμό Alpha όπου εκεί θα ξεκαθαριστούν όλα. Θα κληθεί ο πρωθυπουργός να απαντήσει αν θα κάνει ανασχηματισμό, εκτός κι αν… έχει κάνει ήδη διότι ακόμη και το σενάριο του αιφνιδιασμού «έπαιζε» αυτές τις ώρες.

    Πάντως, αν στην τηλεοπτική συνέντευξή του πει ότι δεν θα πάρει εν θερμώ αποφάσεις τότε μάλλον οι κυβερνητικές αλλαγές θα μετατεθούν για αργότερα.

    Σε κάθε περίπτωση ο Κ. Μητσοτάκης έχει αντιληφθεί ότι υπάρχει πρόβλημα τόσο στο κυβερνητικό σχήμα όσο και στο Μέγαρο Μαξίμου όπου, μετά και την απομάκρυνση Παπασταύρου – Μπρατάκου και με τη φυγή και του Δ. Τσιόδρα (που εξελέγη) υπάρχουν κενά που πρέπει να καλυφθούν.

    Η απόφαση να δώσει άμεσα τηλεοπτική συνέντευξη ελήφθη προκειμένου να μη δοθεί στην αντιπολίτευση ο χρόνος και ο χώρος για να μιλά για ακυβερνησία και πολιτική αστάθεια. Ο πρωθυπουργός θα επαναλάβει ότι εκλογές θα γίνουν σε τρία χρόνια.

    Οπως γράφαμε και νωρίτερα, η πολιτική σταθερότητα που πρέπει ο κ. Μητσοτάκης να αποδείξει ότι υπάρχει είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για το ίδιο το κυβερνητικό έργο που πρέπει να υλοποιηθεί όσο και για το Χρηματιστήριο, το επιχειρηματικό κι επενδυτικό περιβάλλον, την οικονομία που βρίσκεται σε διαρκή φάση αναβάθμισης.

    Σύμμαχος της Νέας Δημοκρατίας σ’ αυτό, πάντως, είναι ότι δεν υπάρχει η πίεση μιας ισχυρής αντιπολίτευσης που θα μπορούσε να εμφανιστεί ως δύναμη διακυβέρνησης. ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ δείχνουν αδύναμοι αυτή τη στιγμή να αμφισβητήσουν κατ’ ελάχιστον  την κυριαρχία της Νέας Δημοκρατίας. Χωρίς αυτό να σημαίνει, επισημαίνουν στην Πειραιώς, ότι πρέπει να επιμείνουμε σε μια αλαζονική συμπεριφορά, αυτό το «41%» που τους τελευταίους μήνες ακουγόταν για κάθε πρόβλημα που δεν έβρισκε λύση.

    Η κυβέρνηση πρέπει πάντως να αποφασίσει ως προς το που θα στρίψει το καράβι. Να χαράξει τη φυσιογνωμία της ΝΔ και της κυβέρνησης δηλαδή. Θα είναι δεξιά ώστε να ικανοποιήσει το συντηρητικό ακροατήριο που αποδοκίμασε ορισμένες επιλογές της και πήγε πιο δεξιά. Και θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση διότι και σε όλη την Ευρώπη προς τα δεξιά κινείται το πολιτικό ρεύμα;

    Ή να συνεχιστεί η πολιτική της κεντρώας «εισπήδησης» και η στρατηγική Μητσοτάκη απόλυτης άλωσης του Κέντρου, που έφερε και τη μεγάλη νίκη στις εθνικές εκλογές του 2023;

    Το σίγουρο είναι ότι η στροφή πρέπει να έχει πιο κοινωνικό πρόσημο, επισημαίνουν στην κυβέρνηση. Να διορθωθούν δηλαδή λάθη που έχουν να κάνουν με την καθημερινότητα του πολίτη. Από την ακρίβεια που ροκανίζει τα νοικοκυριά μέχρι τα σοβαρά θέματα που υπάρχουν στα νοσοκομεία και τα σχολεία, στη Δικαιοσύνη και την απονομή της, στη γραφειοκρατία και το κράτος δικαίου, στην ασφάλεια.

    Σε κάθε έναν από τους παραπάνω τομείς, επισημαίνουν στην κυβέρνηση, θα γίνει μεγαλύτερη προσπάθεια και με διαφορετικό ίσως πολιτικό προσωπικό, όπου χρειάζεται.

    Διαβάστε επίσης:

    Ευρωεκλογές: Τι θα κάνει τώρα ο Μητσοτάκης – Το σενάριο ανασχηματισμού, η αλλαγή πολιτικής, το μήνυμα για σταθερότητα
    Γαλλία: Το πολιτικό χάος βουλιάζει τις τραπεζικές μετοχές
    Julius Baer: Ενισχύει τη θέση της στο Ντουμπάι – Τραπεζίτες από UBS και JPMorgan «ποντάρουν» στους εύπορους Ινδούς
     



    ΣΧΟΛΙΑ