Στην τελική ευθεία έχει μπει ο ανασχηματισμός αφού φαίνεται πως πλέον απομένουν οι τελευταίες λεπτομέρειες.

Αλλωστε και το Σάββατο ο Κυριάκος Μητσοτάκης όχι μόνο είχε συσκέψεις με τους στενούς του συνεργάτες αλλά είδε και υπουργούς στο Μέγαρο Μαξίμου.

1

Ο πρωθυπουργός με το νέο σχήμα επιδιώκει την επανεκκίνηση της κυβέρνησης που ουσιαστικά βρίσκεται στα μισά της δεύτερης θητείας και στοχεύει στην υλοποίηση του σχεδιασμού στα χρονοδιαγράμματα που έχουν τεθεί ώστε οι πολίτες το 2027 όταν και θα γίνουν οι εκλογές να μπορούν να κρίνουν και να αποφασίσουν.

Είναι σαφές ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης θα ανακατέψει την τράπουλα και με τις νέες τοποθετήσεις θα δείξει ότι το μήνυμα έχει ληφθεί ενώ θα αξιοποιηθούν ακόμα περισσότεροι βουλευτές κάτι που θα οδηγήσει στην έξοδο εξωκοινοβουλευτικούς υπουργούς.

Εξωκοινοβουλευτικός υπουργός

Αυτο όμως δεν σημαίνει ότι δεν θα μπουν στο σχήμα τουλάχιστον δύο νέα εξωκοινοβουλευτικά στελέχη. Ηδη σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει ανοιχτός δίαυλος με πρόσωπο για να τοποθετηθεί σε συγκεκριμένο υπουργείο και να τρέξει μια σειρά από μεταρρυθμίσεις.

Μέγαρο Μαξίμου

Αυτή την φορά οι διορθωτικές αλλαγές θα ξεκινήσουν από το πρωθυπουργικό γραφείο αφού όλα δείχνουν πως έχει κλειδώσει η μετακίνηση του Κωστή Χατζηδάκη. Μάλιστα θα αναβαθμιστεί σε αντιπρόεδρο της κυβέρνησης και θα έχει τον συντονισμό του κυβερνητικού έργου.

Όσο για τη θέση του Κωστή Χατζηδάκη στο Οικονομικών έχει συζητηθεί η περίπτωση της νυν υπουργού Εργασίας Νίκης Κεραμέως.

Παράλληλα ο Μάκης Βορίδης μάλλον θα μείνει ως υπουργός Επικρατείας και εκτός των άλλων θα εκπροσωπεί την κυβέρνηση στη Βουλή, παρά το γεγονος ότι το προηγούμενο διάστημα είχε αποφασιστεί να μετακινηθεί σε παραγωγικό υπουργείο όπως το Ενέργειας. Τελευταία ακούστηκε το όνομά του και για το υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου μάλλον φεύγει ο Γιώργος Φλωρίδης.

Μεταφορές

Ένας γρίφος που απομένει να λυθεί είναι το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών αφού αν και ο Κωνσταντίνος Κυρανάκης είναι ο επικρατέστερος για να αναλάβει τις αρμοδιότητες που έχουν να κάνουν με τις μεταφορές ως αναπληρωτής υπουργός Μεταφορών δεν έχει κλειδώσει ο υπουργός.

Για το συγκεκριμένο υπουργείο που όλα δείχνουν πως θα αποχωρήσει ο Χρήστος Σταϊκούρας εσχάτως συζητιέται η περίπτωση του Θάνου Πλεύρη ενώ προηγουμένως είχαν ακουστεί και τα ονόματα των Κυριάκου Πιερρακάκη και Τάκη Θεοδωρικάκου.

Στο υπουργείο Ενέργειας τις τελευταίες ώρες ακούγεται έντονα ο Σταύρος Παπασταύρου, που σε κάθε περίπτωση επιστρέφει στο κυβερνητικό σχήμα. Παντως το όνομα του πρώην υπουργού Επικρατείας έχει συζητηθεί και για το Μετανάστευσης όπως και του Ευριπίδη Στυλιανίδη.

Στο υπουργείο Εργασίας εφόσον μετακινηθεί η Νίκη Κεραμέως θα μπορούσε να πάει εξωκοινοβουλευτικό στέλεχος ή ακόμα και ο Γιώργος Φλωρίδης, λένε κάποιοι αν αλλάξει πόστο.

Στο υπουργείο Υγείας το πιθανότερο είναι ο Αδωνις Γεωργιάδης να συνεχίσει κανονικά ενώ δεν πρέπει να περνάει απαρατήρητο πως το Σάββατο ο υπουργός Υγείας πέρασε την πόρτα του Μεγάρου Μαξίμου.

Αλλαγές

Αλλαγή αναμένεται όμως στο Πολιτικής Προστασίας με τον Βασίλη Κικίλια να οδεύει προς το υπουργείο Ναυτιλίας από όπου θα αποχωρήσει Χρήστος Στυλιανίδης ο οποίος ετοιμάζεται ήδη για να διεκδικήσει την προεδρία στην Κύπρο.

Για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας φαίνεται να έχει συζητηθεί η περίπτωση του Κώστα Σκρέκα ο οποίος είχε αποχωρήσει από το κυβερνητικό σχήμα μετά τις ευρωεκλογές του 2024.

Νέα πρόσωπα

Στην επανεκκίνηση της κυβέρνησης που επιδιώκει ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα νέα πρόσωπα έχουν κομβική θέση κάτι που σημαίνει πώς από την γαλάζια κοινοβουλευτική Ομάδα θα αξιοποιηθούν ακόμα περισσότεροι.

Στη λίστα με τους υπό αξιοποίηση μεταξύ άλλων βρίσκονται τα ονόματα των Κώστα Κατσαφάδου, Τάσου Δημοσχάκη, Λάκη Βασιλειάδη, Γιώργου Στύλιου, Φωντα Μπαραλιάκου, Μακάριου Λαζαρίδη, Κώστα Βλάσση, Άννας Ευθυμίου και Άννας Καραμανλή.

Διαβάστε επίσης:

Ανατροπές στις εταιρείες ακινήτων – Τι φέρνει η αναμόρφωση του θεσμικού πλαισίου των ΑΕΕΑΠ
Λάμπρος Παπακωνσταντίνου: Ο διορατικός manager που μεγάλωσε 11 φορές τη χρηματιστηριακή αξία της Ideal Holdings