ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ελάχιστα ανακάτεψε την τράπουλα ο Κυριάκος Μητσοτάκης προχωρώντας σε ανασχηματισμό της κυβέρνησης που τα είχε όλα. Και αμετακίνητους, άρα απόλυτα χρήσιμους υπουργούς, και μικρές εκπλήξεις με την είσοδο παλαιότερων υπουργών στο κυβερνητικό σχήμα, και με το παιχνίδι των «μουσικών καρεκλών» στην πρώτη γραμμή.
Σε καμιά περίπτωση ωστόσο δεν επιβεβαιώθηκαν οι φήμες ότι θα προχωρούσε σε ριζικό ανασχηματισμό με αποχώρηση των 2/3 των υπουργών και με «σφαγή» υφυπουργών. Άλλωστε έφυγαν μόλις 4 υπουργοί (Σκρέκας, Μιχαηλίδου, Καιρίδης, Αυγενάκης).
Θα έλεγε κανείς ότι ήταν ένας ακόμη «ανασχηματισμός Μητσοτάκη» υπό την έννοια των μικρών αλλαγών εκεί που ο ίδιος πιστεύει ότι χωλαίνει το κυβερνητικό έργο.
Η φράση «ώδινεν όρος, έτεκεν μυν» ταιριάζει κυρίως ως προς τις προσδοκίες που είχαν δημιουργηθεί ότι ο «Μητσοτάκης πήρε το μήνυμα των εκλογών και θα τα σαρώσει όλα».
Επίσης, δεν είδαμε δομικές αλλαγές, όπως π.χ. συγχωνεύσεις υπουργείων (Εσωτερικών με Ψηφιακής Διακυβέρνησης ή Ναυτιλίας με Μεταναστευτικής Πολιτικής).
Ενδεχομένως όλα αυτά να γίνουν κάποια άλλη χρονική στιγμή.
Επικράτησε η λογική να μην «σαρωθεί» η κυβέρνηση και να περαστεί το μήνυμα ότι όλα ήταν λάθος και γίνεται νέο ξεκίνημα.
Από την άλλη ο πρωθυπουργός μπορεί να κατηγορηθεί ότι κρατά τις ισορροπίες μέσα στο κόμμα του, δεν συγκρούεται με κορυφαία στελέχη, δεν κάνει αλλαγές που θα μπορούσαν να προκαλέσουν εσωτερικές μουρμούρες.
Ως μια πρώτη εκτίμηση είναι ότι δίνεται το βάρος στην καθημερινότητα του πολίτη, στην ακρίβεια, στα αγροτικά θέματα, στην περιφέρεια και κυρίως στη Θεσσαλία.
Αυτό που είδαμε από τις ανακοινώσεις διατήρηση του κυβερνητικού σχήματος στην πλειονότητα των υπουργείων. Δεν αλλάζει κάτι στο οικονομικό επιτελείο, πλην της αλλαγής του Χ. Θεοχάρη με τον Χρήστο Δήμα, ο οποίος θα αναλάβει τα έσοδα.
Δεν αλλάζει κάτι στην εξωτερική πολιτική, αλλά ούτε και στο Πεντάγωνο.
Δεν αλλάζει οτιδήποτε στα κρίσιμα υπουργεία Υγείας και Παιδείας όπου οι κ. Γεωργιάδης και Πιερρακάκης έχουν να λύσουν μείζονα θέματα.
Καμιά αλλαγή και στα δημόσια έργα και τις μεταφορές με τον Χρ. Σταϊκούρα να παραμένει μαζί με τον Ν. Ταχιάο αλλά με αποχώρηση της κ. Χρ. Αλεξοπούλου, που αντικαθίσταται από τον Βασίλη Οικονόμου.
Όπως αναμενόταν δεν υπάρχει αλλαγή στο Προστασίας του Πολίτη με τον Μ. Χρυσοχοϊδη και στην Κλιματική Αλλαγή με τον Βασίλη Κικίλια, ο οποίος θα δοκιμαστεί αυτό το καλοκαίρι.
Στον τομέα της Ενέργειας παραμένει το ίδιο σχήμα με επικεφαλής τον Θ. Σκυλακάκη ενώ έκπληξη θεωρείται η παραμονή Στυλιανίδη στο Ναυτιλίας αν και όλοι έλεγαν ότι θα αποχωρήσει.
Ομοίως δεν υπάρχει αλλαγή στο υπουργείο Δικαιοσύνης, όπου παραμένει ο Γιώργος Φλωρίδης και ο Γ. Μπούγας.
Στη θέση της και η Σοφία Ζαχαράκη αλλά την κ. Κεφάλα αντικαθιστά η Κατερίνα Παπακώστα.
Μια πρώτη αποτίμηση
Ο πρωθυπουργός δεν επέλεξε να πάει σε ένα εκτεταμένο ροτέισον, ανασύροντας από τον νεοδημοκρατικό «πάγκο» και βουλευτές που μέχρι σήμερα δεν έχουν δοκιμαστεί στον κυβερνητικό στίβο.
Επέλεξε, ωστόσο, να «ανοίξει το παιχνίδι», να αξιοποιήσει σε θέσεις υφυπουργών βουλευτές της περιφέρειας, να ενισχύσει το βορειοελλαδίτικο στοιχείο εξαιτίας των χαμηλών ποσοστών σε νομούς της Βορείου Ελλάδος.
Εκπληξη ή καλύτερα η πιο δυνατή κίνηση του ανασχηματισμού είναι η παρουσία του Τάκη Θεοδωρικάκου στο υπουργείο Ανάπτυξης. Ο Κώστας Σκρέκας πλήρωσε την ακρίβεια καθώς τα μέτρα που εφαρμόστηκαν τους τελευταίους μήνες απέδωσαν μόνο στο τυπικό σκέλος της μείωσης του πληθωρισμού που όμως, δεν φάνηκε στα ράφια των σούπερ μάρκετ.
Ο κ. Θεοδωρικάκος, στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού από το 2015 και μετά, από επικεφαλής του στρατηγικού σχεδιασμού της ΝΔ, εξελέγη βουλευτής Επικρατείας το 2019 και ορίστηκε υπουργός Προστασίας του Πολίτη το 2021, αντικαθιστώντας τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη, ο οποίος επέστρεψε πριν από μερικούς μήνες.
Ο κ. Θεοδωρικάκος θα δοκιμαστεί στο καυτό θέμα της ακρίβειας και ίσως τοποθετήθηκε εκεί επειδή είναι άνθρωπος που εμπιστεύεται απόλυτα ο κ. Μητσοτάκης. Να είναι δηλαδή ένας «άσος» στο μανίκι του πρωθυπουργού σε έναν τομέα που θα δοθεί ιδιαίτερο βάρος. Αλλωστε, ο κ. Θεοδωρικάκος είναι δυναμικός εκ φύσεως και θα πρέπει να τα βάλει με τα ολιγοπώλια και τις πολυεθνικές, όπως έχει προαναγγείλει ο κ. Μητσοτάκης.,
Ο Θεόδωρος Λιβάνιος, ο οποίος αναβαθμίστηκε κι έγινε υπουργός Εσωτερικών, είναι επίσης άνθρωπος του κ. Μητσοτάκη τον οποίο ακούει ιδιαίτερα στα θέματα των αναλύσεων των εκλογικών αποτελεσμάτων και των ερευνών γνώμης.
Ηταν αυτός που «έτρεξε» το θέμα της επιστολικής ψήφου και αυτός που θα κληθεί τώρα να φτιάξει ακόμη πιο ισχυρές δομές ώστε η απομακρυσμένη ψήφος να εφαρμοστεί και στις εθνικές εκλογές, χωρίς παρατράγουδα, καθυστερήσεις, αμφισβήτηση της εκλογικής διαδικασίας και της μυστικότητας της ψήφου.
Είναι κι αυτός ένας «άσος» του Μαξίμου για την καλύτερη οργάνωση των εκλογικών διαδικασιών. Αλλά και για έναν ακόμη λόγο. Τις αλλαγές στο ΑΣΕΠ που έχει ζητήσει ο κ. Μητσοτάκης.
Η είσοδος του Κώστα Τσιάρα στην κυβέρνηση έρχεται έπειτα από λίγα χρόνια καθώς ήταν υπουργός Δικαιοσύνης μετά τη νίκη της ΝΔ το 2019.
Θεωρήθηκε επιβεβλημένη η αλλαγή στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης καθώς υπήρχαν σοβαρά παράπονα από αγρότες και στελέχη του αγροτικού κόσμου στο πρόσωπο του Λ. Αυγενάκη. Ο Κ. Τσιάρας έχει το επιπλέον ατού να είναι από την Θεσσαλία και την Καρδίτσα, με τον κ. Μητσοτάκη να θέλει να ενισχύσει την κυβέρνησή του με στελέχη από την συγκεκριμένη περιοχή και λόγω της ανασυγκρότησης της Θεσσαλίας.
Ακόμη και η επιλογή του Χρήστου Κέλλα, επίσης από τη Θεσσαλία, ως υφυπουργού στο Αγροτικής Ανάπτυξης, δείχνει τη διάθεση του κ. Μητσοτάκη να ενισχύσει το στοιχείο της επαρχίας στο συγκεκριμένο υπουργείο και δη των νομών του Θεσσαλικού κάμπου.
Ισως έκπληξη θα μπορούσε να θεωρηθεί η επιστροφή του Νίκου Παναγιωτόπουλου στην κυβέρνηση. Ο πρώην υπουργός Αμυνας πάει να αντικαταστήσει τον Δημήτρη Καιρίδη στο Μεταναστευτικής Πολιτικής, αν και ο τελευταίος δεν φαίνεται να χρεώνεται κάτι αρνητικό ως προς το θέμα των μεταναστευτικών ροών.
Ο κ. Παναγιωτόπουλος είχε απομακρυνθεί από την προηγούμενη κυβέρνηση διότι έπρεπε τότε να «χωρέσει» ο Νίκος Δένδιας αλλά και γιατί ακούγονταν διάφορες φήμες για τις σχέσεις των δύο πολιτικών.
Στις «καραμπόλες» πρέπει να υπολογίζεται η Νίκη Κεραμέως που φεύγει από το υπ. Εσωτερικών και μετακινήσει στο Εργασίας, απ’ όπου αποχωρεί η Δόμνα Μιχαηλίδου που έμεινε λίγους μήνες.
Η κ. Κεραμέως θεωρείται πολύτιμη από τον πρωθυπουργό, αν και πολλοί της χρεώνουν το μπάχαλο με τη διαρροή των e mail στο «Ασημακοπούλου gate». Στο υπουργείο Εργασίας υπήρχαν πολλά παράπονα για διαδικασίες που δεν έτρεχαν με γοργούς ρυθμούς που η κ. Κεραμέως καλείται τώρα να προωθήσει.
Στο πλάι της ο Κώστας Καραγκούνης από την Αιτωλοακαρνανία η οποία είχε μείνει χωρίς εκπροσώπηση στην κυβέρνηση.
Εκπληξη ίσως θεωρείται η παραμονή του κ. Βρούτση στον Αθλητισμό, αλλά φαίνεται ότι ο κ. Μητσοτάκης έκλεισε τα αυτιά στις ομάδες που είχαν σοβαρά παράπονα.
Διαβάστε επίσης:
Ανασχηματισμός: Αυτή είναι η νέα σύνθεση της κυβέρνησης – Όλα τα ονόματα
Γιώργος Μυλωνάκης: Ποιος είναι ο νέος υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Άδωνις, ο «Ρομπέν των ασθενών»: Ασχολείται με τα προβλήματα και τα λύνει – Αρθρο παρέμβαση
- Προμηθευτές: Να πληρώνει ο ΔΕΔΔΗΕ τις παραπάνω απώλειες δικτύου- Στο 18% το 2022, επιπλέον 200 εκ. χαράτσι
- Θετικά υποδέχτηκαν οι Αγορές τον νέο ένοικο του Λευκού Οίκου, αλλά ο πλανήτης αγωνιά
- Οινοποιία Τσάνταλη: Από τα σαλόνια του Κρεμλίνου στην πτώχευση