• Πολιτική

    Ανασχηματισμός: Οι 11 γενικοί γραμματείς που φεύγουν, τα πρώτα ονόματα – Αποκλειστικές πληροφορίες

    Άκης Σκέρτσος - Γιώργος Μυλωνάκης

    Άκης Σκέρτσος – Γιώργος Μυλωνάκης


    Αμέσως μετά την επιστροφή του Κυριάκου Μητσοτάκη από τις ΗΠΑ, με πιθανό ενδιάμεσο σταθμό το Βερολίνο για τον τελικό του Euro, θα πατηθεί το κουμπί για τον ανασχηματισμό των γενικών γραμματέων της κυβέρνησης.

    Πιθανότερες ημερομηνίες των αλλαγών φαίνεται να είναι η Τρίτη 16 ή η Τετάρτη 17 Ιουλίου, πριν ο πρωθυπουργός μεταβεί στην Κύπρο για τη θλιβερή επέτειο της εισβολής του Αττίλα. Αν και υπάρχει μια σκέψη να εξαντληθεί ο μήνας και να γίνουν με μεγαλύτερη προσοχή οι αλλαγές.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του mononews, τις οποίες είχαμε δημοσιεύσει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ, ο ανασχηματισμός θα είναι σαρωτικός καθώς ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δώσει εντολή να αλλάξουν τουλάχιστον 30 από τους 63 που βρίσκονται σήμερα σε θέσεις γενικών γραμματέων.

    Πηγές από την κυβέρνηση επισημαίνουν ένα στοιχείο από την εντολή του πρωθυπουργού: Να απομακρυνθούν όσοι προέρχονται από τον κεντρώο χώρο και οι πασοκογενείς και να δοθεί ένα μήνυμα με την αξιοποίηση στελεχών της Νέας Δημοκρατίας που μπορούν να υπηρετήσουν καλύτερα και ορθότερα τον κυβερνητικό σχεδιασμό.

    Ποιοι φεύγουν

    Από τους γενικούς γραμματείς που θα «αποκεφαλιστούν» είναι ορισμένοι οι οποίοι αξιολογήθηκαν αρνητικά από τους υπουργούς τους, αλλά και από το Μαξίμου. Επίσης και κάποιοι που χρεώνονται αλαζονική συμπεριφορά ως προς τα αιτήματα βουλευτών να τους συναντήσουν ή να μιλήσουν μαζί τους για θέματα των περιφερειών τους.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχει στη διάθεσή του το mononews, φαίνεται ότι θα αποχωρήσουν από τις θέσεις τους οι: Αννα Στρατινάκη, γ.γ. Εργασιακών Σχέσεων φυσικά στο υπουργείο Εργασίας, αλλά και η Ζέφη Δημαδάμα, προερχόμενη από το ΠΑΣΟΚ που τώρα είναι γ.γ. Ισότητας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    Επίσης, ο Αγγελος Δημοσθένους από τη γ.γ. Ιθαγένειας του υπουργείου Εσωτερικών και δύο γενικοί γραμματείς του υπουργείου Υγείας, δηλαδή Φωτεινή Καλύβα και Λίλιαν Βουδούρη, αν και η τελευταία αξιολογείται θετικά.

    Σε μια από τις δύο θέσεις θα τοποθετηθεί ο Γιώργος Παπαδημητρίου, υποψήφιος δήμαρχος Νέου Ηρακλείου, προσωπική επιλογή του Αδωνι Γεωργιάδη.

    Προς αποχώρηση και ο γ.γ. του υπουργείου Δικαιοσύνης, Πάνος Αλεξανδρής αλλά και ο Δημήτρης Παπαγιαννίδης, γ.γ. Ενωσιακών πόρων και Υποδομών του υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης. Εκεί φαίνεται ότι πάμε σε συγχώνευση των γραμματειών και το ρόλο του… υπεργραμματέα θα έχει ο Κώστας Μπαγινέτας, νυν γ.γ. Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων.

    Από τις πληροφορίες που έχουμε, προς αποχώρηση είναι η Νίκη Δανδόλου από τη γ.γ. διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΚΤ του υπουργείου Οικονομικών όπου έχει αρκετά χρόνια, καθώς και ο Σωτήρης Αναγνωστόπουλος από τη γ.γ. Εμπορίου του υπ. Ανάπτυξης, παρά το γεγονός ότι γνωρίζει καλά την αγορά.

    Άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι θα αποχωρήσουν και οι δύο γ.γ. του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Μάνος Λογοθέτης και Δήμητρα Λυγούρα. Για τη δεύτερη δεν είναι τίποτε σίγουρο λόγω και της φιλικής σχέσης που έχει με τον πρωθυπουργό.

    Επειδή, πάντως θα φύγουν αρκετές γυναίκες – γενικοί γραμματείς, το Μαξίμου αναζητά επίσης γυναίκες – στελέχη για να υπηρετήσουν στις γενικές γραμματείες.

    Τον συντονισμό όλης της επιχείρησης του ανασχηματισμό έχουν οι Ακης Σκέρτσος, Γιώργος Μυλωνάκης και Θανάσης Νέζης ενώ λόγο φέρεται να έχει και ο Μάκης Βορίδης.

    Διαβάστε επίσης:

    Υπερταμείο: Άνοδος 12 θέσεων της Ελλάδας στην κατάταξη Global Sovereign Wealth Funds Scoreboard

    Τράπεζα Πειραιώς: Βγαίνει στις αγορές με πράσινο 5ετές ομόλογο

    Συγκλονιστικό βίντεο από τη φωτιά στην Πάτρα: Αστυνομικός παίρνει αγκαλιά ηλικιωμένο για να τον σώσει 



    ΣΧΟΛΙΑ