ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Θα μπορούσε κάλλιστα να χαρακτηριστεί «ανασχηματισμός του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη». Ή ακόμη και ο ανασχηματισμός των «παλιών κι έμπειρων» σε κρίσιμα υπουργεία.
Ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, διαπίστωσε τους τελευταίους μήνες τη δυσλειτουργία στον τομέα της ασφάλειας του πολίτη, τα σοβαρά ζητήματα που κλήθηκε να αντιμετωπίσει – ανεπιτυχώς- η μέχρι πρότινος πολιτική ηγεσία του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, και τις κακές σχέσεις που φέρεται να είχε ο Γιάννης Οικονόμου με μεγάλο τμήμα της Αστυνομίας σε ανώτατο επίπεδο.
Χρέωσε στον κ. Οικονόμου την κακή αντίδραση και τα αποτελέσματα, μετά τα δύο σοβαρά περιστατικά οπαδικής βίας που είχαμε μάλιστα και τους δύο νεκρούς. Δηλαδή την ανεμπόδιστη «εισβολή» εκατοντάδων Κροατών οπαδών, οι οποίοι έφτασαν μέχρι τη Νέα Φιλαδέλφεια, που προκάλεσε το θάνατο του Μιχάλη Κατσούρη.
Και τα πρόσφατα σοβαρά επεισόδια στου Ρέντη, όπου έχασε τη ζωή του ο αστυνομικός Γ. Λυγγερίδης, μετά από 20 ημέρες μάχης στο νοσοκομείο.
Το κλίμα για τον μέχρι πρότινος υπουργό Προστασίας του Πολίτη ήταν πολύ βαρύ και η καρατόμησή του σε κάποιον ανασχηματισμό ήταν σίγουρη εδώ και μερικές εβδομάδες καθώς υπήρξαν και έντονες αποδοκιμασίες της απόφασης για οριζόντιο κλείσιμο των γηπέδων της Σούπερ Λίγκας. Τόσο παράγοντες του ποδοσφαίρου όσο και χιλιάδες φίλαθλοι αποδοκίμασαν την απόφαση του κ. Οικονόμου, αλλά και του υφυπουργού, Κώστα Κατσαφάδου που ήταν υπεύθυνος για τα συγκεκριμένα θέματα.
Στο Μέγαρο Μαξίμου είδαν το πρόβλημα στον κρίσιμο τομέα της ασφάλειας. Αλλωστε, οι δημοσκοπήσεις έδειχναν προοδευτική άνοδο του ποσοστού των πολιτών που ιεραρχούσαν την ασφάλεια στην καθημερινότητά τους ως βασικό πρόβλημα μετά την ακρίβεια.
Ωστόσο, αν υπάρχει ένας πολιτικός που γνωρίζει όσο λίγοι το κτίριο της Λεωφόρου Κατεχάκη, την ανθρωπογεωγραφία στο Προστασίας του Πολίτη και φυσικά τους στρατηγούς της Αστυνομίας, αυτός δεν είναι άλλος από τον Μιχάλη Χρυσοχοϊδη. Ο οποίος περνά για πέμπτη φορά την πόρτα του υπουργείου ενώ να σημειωθεί ότι ήταν ξανά υπουργός την περίοδο 2019-2021 όταν και αντικαταστάθηκε από τον Τάκη Θεοδωρικάκο.
Η επιστροφή του «Σερίφη», όπως είναι το παρατσούκλι του Χρυσοχοϊδη, με τον ανασχηματισμό, είναι μια ασφαλής επιλογή για τον Κ. Μητσοτάκη ο οποίος πιστεύει στις ικανότητες του υπουργού και κυρίως στο ότι θα επιδείξει άμεσα έργο στον τομέα της ασφάλειας, ότι θα αναπτερώσει το ηθικό των αστυνομικών, που έχουν χάσει τρεις συναδέλφους τους σε λίγες ημέρες, κι ότι θα μπορέσει να ισορροπήσει στο τεντωμένο σκοινί της οπαδικής βίας και με άμεσες αποφάσεις του θα βρει τις βέλτιστες λύσεις.
Βεβαίως δεν πρέπει να ξεχνά κανείς και την επανεμφάνιση της εγχώριας τρομοκρατίας με τη βόμβα έξω από τις εγκαταστάσεις των ΜΑΤ στο Γουδή, αλλά και τις προειδοποιήσεις για έξαρση τρομοκρατικών ενεργειών σε διεθνές επίπεδο. Ο κ. Χρυσοχοϊδης έχει χειριστεί με επιτυχία αυτά τα θέματα και μπορεί να λύσει θέματα.
Ο Αδωνις ξανά στο Υγείας
Η αποχώρηση του Μιχάλη Χρυσοχοϊδη από το Υγείας δημιουργούσε όπως αναμενόταν ένα κενό στο συγκεκριμένο υπουργείο. Τα κρίσιμα θέματα στο χώρο της υγείας είναι πολλά και διαχρονικά και ο πρωθυπουργός ήθελε έναν πολιτικό προϊστάμενο που και τα προβλήματα ξέρει και μπορεί να επιβληθεί.
Ο Αδωνις Γεωργιάδης, υπουργός Υγείας στην κυβέρνηση Σαμαρά, και μάλιστα έχοντας επιδείξει σημαντικό έργο, κρίθηκε κατάλληλος και με την απαραίτητη εμπειρία να επιστρέψει για να «συμμαζέψει» τα θέματα που αφορούν τα νοσοκομεία, πολλά κρούσματα αποτυχημένης διοίκησης σε δομές υγείας, σημαντικές ελλείψεις στα φάρμακα, «γκρίνιες» από τις επιχειρήσεις του χώρου του φαρμάκου, αλλά και την έξαρση των ιώσεων που δοκιμάζει για ακόμη μια φορά το Εθνικό Σύστημα Υγείας.
Ο πρωθυπουργός θέλει από το νέο υπουργό να «σπάσει αυγά» και να επαναφέρει ένα κλίμα ομαλότητας στα νοσοκομεία με καλυτέρευση της καθημερινότητας των ασθενών.
Παράλληλα, ο Αδωνις Γεωργιάδης, κρίθηκε πετυχημένος στο υπουργείο Εργασίας. Ενδεχομένως, η αποχώρηση του Μ. Χρυσοχοϊδη να χαροποίησε με κάποιο τρόπο την αναπληρώτρια υπουργό, Ειρήνη Αγαπηδάκη, η οποία φέρεται να μην είχε ιδιαίτερα καλές σχέσεις με τον πρώην υπουργό Υγείας.
Η καραμπόλα που προέκυψε με την επιστροφή Γεωργιάδη στο Υγείας δημιούργησε κενό στο υπουργείο Εργασίας και ίσως θα πρέπει να θεωρείται έκπληξη η τοποθέτηση της Δόμνας Μιχαηλίδου, η οποία για πρώτη φορά θα καθίσει σε υπουργική καρέκλα.
Η κ. Μιχαηλίδου ήταν ξανά στο υπουργείο Εργασίας ως υφυπουργός και γνωρίζει πρόσωπα και πράγματα, αν και τα μέτωπα στον συγκεκριμένο χώρο δεν είναι πολλά και ανοικτά καθώς ο προηγούμενος υπουργός είχε προχωρήσει σε σημαντικές νομοθετικές πρωτοβουλίες.
Οι τρεις «νέοι» στο κυβερνητικό σχήμα είναι ο «ψηλός» Παύλος Μαρινάκης που γίνεται υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ και παραμένει κυβερνητικός εκπρόσωπος, καθώς και ο άγνωστος Ανδρέας Νικολακόπουλος. Πρόκειται για βουλευτή Ηλείας με μικρή κοινοβουλευτική θητεία, δικηγόρος στο επάγγελμα που θα μπορούσε να βοηθήσει με τις νομικές του γνώσεις σε θέματα που αφορούν στις νομοθετικές πρωτοβουλίες για την οπαδική βία, στα ζητήματα των φυλακών κ.λπ.
Οσο για την Ιωάννα Λυτρίβη, είναι ένα νέο στέλεχος, βουλευτής Επικρατείας που πηγαίνει στο υπουργείο Παιδείας για να συνεργαστεί με τον Κυριάκο Πιερρακάκη. Υπήρξε στενή συνεργάτης της άλλοτε υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως, οπότε κι αυτή επελέγη λόγω της εμπειρίας της στον συγκεκριμένο τομέα.
Δεν έχει «πάγκο»
Πάντως, αν θα ήθελε κάποιος να κάνει μια παρατήρηση ως προς τον μίνι ανασχηματισμό ή τις «μικρές διορθωτικές κινήσεις», είναι ότι το Μαξίμου δείχνει να μην εμπιστεύεται πολλά στελέχη και βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας. Δείχνει να μην έχει «πάγκο» και να προχωρά σε μετακινήσεις υπουργών που εμπιστεύεται απόλυτα ο Κ. Μητσοτάκης.
Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι «ο Πρωθυπουργός, όπως έχει δείξει όλα τα προηγούμενα χρόνια, όταν κρίνει, προχωράει σε διορθωτικές κινήσεις προκειμένου να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα του κυβερνητικού έργου. Και σε αυτή την περίπτωση έδρασε άμεσα και αποφασιστικά για να έχουμε ένα πιο δυναμικό ξεκίνημα τη νέα χρονιά σε κρίσιμους τομείς.
Σε αυτό το πλαίσιο και με δεδομένη την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση σε ζητήματα ασφάλειας των πολιτών, επικεφαλής στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αναλαμβάνει ο Μιχάλης Χρυσοχοϊδης, που διαθέτει πλούσια εμπειρία σε αυτό τον τομέα ενώ υφυπουργός αναλαμβάνει ένα στέλεχος της νεότερης γενιάς, ο βουλευτής Ηλείας Ανδρέας Νικολακόπουλος.
Επικεφαλής στο Υπουργείο Υγείας, έναν τομέα στον οποίο δίνει επίσης μεγάλη έμφαση η κυβέρνηση, αναλαμβάνει ο Αδωνις Γεωργιάδης, υπουργός με μεταρρυθμιστική εμπειρία, προκειμένου να προχωρήσει τις μεταρρυθμίσεις που ήδη έχουν ξεκινήσει τους προηγούμενους μήνες.
Υπουργός Εργασίας, αναλαμβάνει η Δόμνα Μηχαηλίδου, που έχει θητεύσει με επιτυχία στο συγκεκριμένο υπουργείο ενώ υφυπουργός Παιδείας, με αρμοδιότητα την Επαγγελματική Κατάρτιση αναλαμβάνει η βουλευτής Επικρατείας, Ιωάννα Λυτρίβη, στέλεχος με πολύ μεγάλη εξειδίκευση και εμπειρία στον συγκεκριμένο τομέα.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης, επίσης στέλεχος από τη νέα γενιά, αναβαθμίζεται σε υφυπουργό παρά τω Πρωθυπουργώ και μαζί με την εκπροσώπηση της κυβέρνησης, αναλαμβάνει και τις αρμοδιότητες του Τύπου.
Σημειωτέον ότι με τις αλλαγές ακόμη μια γυναίκα αναλαμβάνει υπουργική θέση και άλλη μία προστίθεται στις θέσεις των υφυπουργών, ενώ μπαίνουν στο υπουργικό σχήμα 3 στελέχη της νεότερης γενιάς. Ο αριθμός υπουργών και υφυπουργών δεν αυξάνεται, αφού ήδη ο Υφυπουργός Αμυνας Ν.Χαρδαλιάς έχει εκλεγεί Περιφερειάρχης Αττικής και δεν έχει αντικατασταθεί.
Διαβάστε επίσης:
Ανασχηματισμός: Η Μιχαηλίδου στο Εργασίας, ο Χρυσοχοϊδης στο Προστασίας του Πολίτη, ο Γεωργιάδης στο Υγείας – Επιβεβαίωση mononews
Μιχάλης Χρυσοχοΐδης: Για 5η φορά υπουργός Προστασίας του Πολίτη
Ανδρέας Νικολακόπουλος: Ποιος είναι ο νέος Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη