ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ορθάνοιχτο είναι το ενδεχόμενο να προχωρήσει ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε αλλαγές στην κυβέρνηση, ωστόσο το ερώτημα πότε θα γίνει ο ανασχηματισμός παραμένει αναπάντητο.
Αν και η απάντηση εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την συγκυρία (π.χ. πώς θα εξελιχθεί το μέτωπο των πυρκαγιών το επόμενο διάστημα), υπάρχουν εκτιμήσεις ότι ο πρωθυπουργός θα επιθυμούσε να πάει στην Θεσσαλονίκη με ένα φρέσκο και ξεκούραστο κυβερνητικό σχήμα, για να σηματοδοτήσει και την έναρξη του δεύτερου μισού της θητείας της κυβέρνησης του (αφού αυτή την στιγμή πρόωρες εκλογές δεν φαίνονται στον ορίζοντα).
Εξάλλου το παρόν κυβερνητικό σχήμα είναι σταθερό επί δύο και πλέον χρόνια (εκτός από τις μικροδιορθώσεις που έχουν γίνει δύο φορές από τον πρωθυπουργό), έχει δοκιμαστεί σε πολύ αντίξοες συνθήκες (πανδημία, ένταση με την Τουρκία, πυρκαγιές, κ.λπ) και η κούραση -όπως και η φθορά- είναι δικαιολογημένες.
Το ενδεχόμενο του χειμώνα
Ωστόσο, δεν είναι βέβαιο ότι έχει κλειδώσει η απόφαση να γίνει ο ανασχηματισμός στην συγκεκριμένη χρονική στιγμή, δηλαδή στο τέλος Αυγούστου ή στις αρχές Σεπτεμβρίου, καθώς υπάρχει η εκτίμηση ότι η κίνηση αυτή μπορεί να αποφασιστεί για τα τέλη του φθινοπώρου ή τις αρχές του χειμώνα.
Αν, ωστόσο, επιλεγεί το δεύτερο σενάριο, με χρονική απόσταση από τις καταστροφικές πυρκαγιές, για τις οποίες ο ίδιος ο πρωθυπουργός είπε ότι θα υπάρξει απόδοση πολιτικών ευθυνών, απομακρύνεται το μομέντουμ, ενδεχομένως χάνεται το μήνυμα προς την κοινωνία.
Ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην συνέντευξη Τύπου που είχε δώσει για τις φωτιές στην Αττική και στη βόρεια Εύβοια την περασμένη εβδομάδα, είχε επισημάνει: «Κάνουμε με θάρρος την αυτοκριτική μας. Οι ευθύνες στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν, θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και όχι την ώρα της μάχης.
Είναι πολλών ειδών οι ευθύνες: επιχειρησιακές, πολιτικές, ατομικές, συλλογικές, μπορεί να αφορούν και σε δομές και διαδικασίες. Κατά συνέπεια πρέπει να αποδίδονται όχι εν βρασμώ ψυχής, αλλά μετά από σκέψη και καθαρό μυαλό.
Η κυβέρνηση δεν διστάζει να αναγνωρίσει τα λάθη της. Κάναμε ό,τι είναι ανθρωπίνως δυνατόν, όμως σε κάποιες περιπτώσεις αυτό δεν ήταν αρκετό».
Τα πρόσωπα
Με αφορμή τις φωτιές, δύο είναι τα πρόσωπα που τραβούν πάνω τους την κριτική για τους χειρισμούς: ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, η υπηρεσία του οποίου έχει την ευθύνη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των άλλων φυσικών καταστροφών, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.
Όσον αφορά τον Νίκο Χαρδαλιά, που αναρρώνει από το ισχαιμικό επεισόδιο, φαίνεται από την στήριξη που του παρέχεται σε όλα τα επίπεδα ότι θα συνεχίσει να βρίσκεται στο επίκεντρο των πρωθυπουργικών επιλογών, ίσως μάλιστα γίνει και αναβάθμισή του.
Όσον αφορά το μέλλον του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη, όμως, η κατάσταση μοιάζει να περιπλέκεται, αφού λεκτικά τουλάχιστον δεν έχει τύχει της στήριξης που θα τον έκανε να φαίνεται αμετακίνητος από την θέση του.
Στο ίδιο μήκος κύματος ήταν και η χθεσινή τοποθέτηση του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου Γιάννη Οικονόμου, ο οποίος ρωτήθηκε επανειλημμένα για τις πυρκαγιές και για τα επιχειρησιακά λάθη.
Αν και στις γενικές απαντήσεις του ο κ. Οικονόμου απέδωσε την μη κατάσβεση των πυρκαγιών στην ξηρασία και στα ακραία καιρικά φαινόμενα, όταν ρωτήθηκε αν ο κ. Χρυσοχοΐδης απολαμβάνει ακόμη την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, δεν υπήρξε σαφής και ξεκάθαρος, αντίθετα κράτησε αποστάσεις:
«Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης. Και αυτό που μας απασχολεί τώρα είναι να είμαστε όσο το δυνατόν πιο αποτελεσματικοί με έργα και πράξεις στην αντιμετώπιση των πυρκαγιών» απάντησε.
Διαβάστε ακόμη:
Ορκίστηκαν οι νέοι υπουργοί: Πώς διαμορφώνεται η ανθρωπογεωγραφία στο Μαξίμου
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ο Κανονισμός ΕΕ 2017/352 και η μεταμόρφωση των ευρωπαϊκών λιμένων: Διαφάνεια, ανταγωνιστικότητα και ασφάλεια στη σύγχρονη ναυτιλία
- Ουκρανία: Πραγματοποίησε το πρώτο χτύπημα με πύραυλο ATACMS σε ρωσικό έδαφος
- Μια απεργία έφαγε την ταραμοσαλάτα από τα ράφια στη Βρετανία και προκάλεσε σάλο στα social media
- Cenergy Holdings: Εξαιρετικά θετικές οι αντιδράσεις των αναλυτών στα ισχυρά αποτελέσματα του εννεαμήνου