Φωτιά στα σενάρια για πιθανό ανασχηματισμό και την απόδοση πολιτικής ευθύνης μέσω αυτού για τις φωτιές έβαλε χθες μια απάντηση -ή μάλλον μια μη απάντηση- του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη κατά την σχεδόν δίωρη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε.

Η συζήτηση για την απόδοση ευθυνών για τις καταστροφικές πυρκαγιές έχει ανοίξει από τον ίδιο τον πρωθυπουργό από την περασμένη Δευτέρα, όταν ο ίδιος ζήτησε συγγνώμη από τους πολίτες και δήλωσε ότι οι ευθύνες θα αποδοθούν όταν πρέπει και σε εκείνους που πρέπει.

Ερωτηθείς ξανά χθες ο κ. Μητσοτάκης έδωσε μια απάντηση περίπου στο ίδιος μήκος κύματος: «Οι ευθύνες, στον βαθμό που μπορούν να προσωποποιηθούν, θα αποδοθούν την κατάλληλη στιγμή και σίγουρα όχι την ώρα της μάχης».

Διευκρίνισε πάντως πως «οι ευθύνες είναι πολλών ειδών. Είναι πολιτικές, είναι επιχειρησιακές, είναι ατομικές, μπορεί να είναι συλλογικές.

Δεν αφορούν κατ’ ανάγκη μόνο σε πρόσωπα, αφορούν συχνά και σε δομές και σε διαδικασίες. Κατά συνέπεια, πρέπει να αποδίδονται όχι εν βρασμώ ψυχής αλλά μετά από σκέψη, μετά από καθαρό μυαλό».

Η μη απάντηση

Από την παραπάνω απάντηση θα μπορούσε να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ο πρωθυπουργός και η κυβέρνηση θα επιμείνουν στον ανασχεδιασμό και την αναδιοργάνωση φορέων και δομών, ώστε να γίνουν επιχειρησιακά καλύτερες και να μην επαναληφθούν τέτοια τραγικά φαινόμενα.

Ωστόσο στην συνέχεια, ο πρωθυπουργός δέχθηκε ερώτηση εάν η πολιτική ευθύνη θα μπορούσε να αποδοθεί στο πλαίσιο ενός ανασχηματισμού.

Χωρίς περιστροφές, ο πρωθυπουργός απάντησε: «Μου κάνετε μια ερώτηση που γνωρίζετε ότι δεν πρόκειται να απαντήσω», βάζοντας φωτιά στα σενάρια για πιθανό ανασχηματισμό.

Δύο είναι, πάντως, τα πολιτικά πρόσωπα που τραβούν πάνω τους την κριτική για τους χειρισμούς στην καταπολέμηση των πυρκαγιών: ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, η υπηρεσία του οποίου έχει την ευθύνη για την αντιμετώπιση των πυρκαγιών και των άλλων φυσικών καταστροφών, και ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη.

Στις χθεσινές απαντήσεις του ο πρωθυπουργός έδειξε να στηρίζει σχεδόν απόλυτα τον Νίκο Χαρδαλιά. Αν και δεν ρωτήθηκε ονομαστικά για τον υφυπουργό του, ο πρωθυπουργός τον επικαλέστηκε δυο ή τρεις φορές λέγοντας μάλιστα ότι έχει δώσει απαντήσεις, όπως για παράδειγμα τι έγινε στην περίπτωση της Εύβοιας με τα εναέρια μέσα.

Η περίπτωση Χρυσοχοΐδη

Από την άλλη, οι τοποθετήσεις του κ. Μητσοτάκη για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη ήταν μια στο καρφί και μια στο πέταλο, αφήνοντας να αιωρείται στην ατμόσφαιρα μια αμφιβολία για το μέλλον του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη.

Για παράδειγμα, υπήρξε ξεκάθαρος στην απάντησή του ότι προτιμά έναν υπουργό, ο οποίος είναι παρών στο πεδίο παρά κάποιον ο οποίος είναι εξαφανισμένος.

Από την άλλη, όμως είπε πως «το επιτελικό κράτος δεν σβήνει φωτιές με τη μάνικα» φράση που μπορεί να ερμηνευθεί ως σχόλιο του πρωθυπουργού απέναντι στην δήλωση Χρυσοχοΐδη ότι είναι και επιτελικός και πυροσβέστης.

Ένα άλλο σημείο που θα μπορούσε να θεωρηθεί μέχρι και «άδειασμα» του πρωθυπουργού στον κ. Χρυσοχοΐδη είναι η απάντησή του στην ερώτηση εάν συνάδουν οι δηλώσεις του υπουργού Προστασίας του Πολίτη πέντε ώρες πριν ξεσπάσουν οι πυρκαγιές με το τι τελικά έγινε στη χώρα,

Συγκεκριμένα, ο κ. Χρυσοχοΐδης είχε δηλώσει στο Mega: «Όλος ο μηχανισμός είναι σε απόλυτη επιφυλακή και σε συναγερμό. Υπάρχει αυτή η κατάσταση μέχρι την Παρασκευή με πολύ υψηλές θερμοκρασίες αλλά το μεγάλο στοίχημα θα ξεκινήσει την επόμενη».

Ο πρωθυπουργός απάντησε: «Η ίδια η ζωή απάντησε στο ερώτημά σας. Δεν έχω να προσθέσω κάτι παραπάνω. Και εγώ ο ίδιος έκανα την αυτοκριτική μας για το τι κάναμε καλά και το τι δεν κάναμε καλά».

Διαβάστε ακόμη:

Πελώνη: Η πρότασή μας να συμμετάσχει ο ΣΥΡΙΖΑ με προτάσεις στην Επιτροπή Μπένου εξακολουθεί να ισχύει

Κόντρα ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ για τον Στέφανο Κολοκούρη – Πότε πήρε προαγωγή σε Αντιστράτηγο και Υπαρχηγό Α’