ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στις 11 αύριο το πρωί ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ και μηνυτής του Δημήτρη Παπαγγελόπουλου, Ευάγγελος Βενιζέλος, επιστρέφει στον Αρειο Πάγο για να ολοκληρώσει μια κατάθεση με διττή σημασία: αφενός σηματοδοτεί την έναρξη της ανάκρισης για τον πρώην αναπληρωτή υπουργό Δικαιοσύνης (είναι η πρώτη κατάθεση), αφετέρου αποκαλύπτει την εκρηκτική σχέση ανακρίτριας και εισαγγελέως.
Με το «καλημέρα» της συνεργασίας τους κι ενώ βρισκόταν σε εξέλιξη η πρώτη κατάθεση μάρτυρα, η ανακρίτρια του Δικαστικού Συμβουλίου δεν επέτρεψε στην εισαγγελέα να υποβάλει ερώτηση στον Ευάγγελο Βενιζέλο.
Η διαφωνία τους έφτασε στο Δικαστικό Συμβούλιο που με οριακή πλειοψηφία (3-2) αποφάσισε πως η εισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου έχει δικονομικό δικαίωμα να είναι παρούσα στις καταθέσεις των μαρτύρων, ωστόσο δεν έχει δικαίωμα να ερωτά τους μάρτυρες.
«Ακυρότητα της ανάκρισης»
Όπως προκύπτει από το υπ’ αριθμόν 2/2020 βούλευμα του Δικαστικού Συμβούλιου του Ειδικού Δικαστηρίου του νόμου περί ευθύνης υπουργών, στις 6 Νοεμβρίου, μετά από 3 ώρες κατάθεσης του κ.Βενιζέλου, η εισαγγελέας Βασιλική Θεοδώρου, απευθύνθηκε στην ανακρίτρια, ζητώντας να διευκρινισθεί από το μάρτυρα ένα σημείο της τελευταίας του απάντησης.
«Ο εισαγγελέας δεν μπορεί να έχει καμία ανάμιξη στην ανάκριση, ούτε να υποβάλει ερωτήσεις», ήταν η απάντηση που η εισαγγελέας υποστηρίζει στην πρόταση της προς το Συμβούλιο ότι της έδωσε η ανακρίτρια, αρεοπαγίτης Κωνσταντίνα Αλεβιζοπούλου.
«Η παρουσία του εισαγγελέα στην ανάκριση δεν μπορεί να είναι απλά και μόνο διακοσμητική αλλά πρέπει να είναι ενεργός και ουσιαστική στην αναζήτηση της αλήθειας και όχι απλώς τυπική, ως οιονεί επόπτη του ανακριτή, ή απλού παρατηρητή, χωρίς βέβαια να υποκαθιστά τον ανακριτή. Αν ο νομοθέτης ήθελε ο εισαγγελέας απλά να παρίσταται, τότε δεν υπήρχε λόγος τότε να του παράσχει αυτό το δικαίωμα και μάλιστα διαχρονικά, τόσο στον προϊσχύσαντα Κ. Ποιν. Δ. όσο και στον ισχύοντα Κ. Ποιν. Δ.», αναφέρει στην έγγραφη πρότασή της η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου, επικαλούμενη τις διατάξεις τόσο του προγενέστερου όσο και του ισχύοντος Κ.Π.Δ.
«Αν ο εισαγγελέας στερηθεί του δικαιώματος για αυτοπρόσωπη και ενεργή συμμετοχή στην ανακριτική διαδικασία, προκαλείται απόλυτη ακυρότητα», καταλήγει η κα Θεοδώρου.
Οι δύο απόψεις
Τρία από τα μέλη του Συμβουλίου που τελικώς και πλειοψήφησαν (η πρόεδρος αρεοπαγίτης Παρασκευή Καλαϊτζή, ο αντιπρόεδρος του ΣτΕ Δημήτριος Σκαλτσούνης και η αρεοπαγίτης Πηνελόπη Παρτσαλίδου-Κομνηνού) είχαν την άποψη ότι ο εισαγγελέας μπορεί να ενημερώνεται και να παρίσταται στην ανάκριση «αλλά δεν έχει τη δυνατότητα να υποβάλει έστω και διευκρινιστικές ερωτήσεις απευθείας ή μέσω του ανακριτή»
Δύο από τα μέλη του Δικαστικού Συμβουλίου που μειοψήφησαν (η εισηγήτρια αρεοπαγίτης Όλγα Σχετάκη-Μπονάτου και ο σύμβουλος Επικρατείας Βασίλειος Ανδρουλάκης) είχαν την άποψη ότι ο εισαγγελέας πρέπει να έχει ενεργό ρόλο. Όπως αναφέρουν στο σκεπτικό τους «ο εισαγγελέας χωρίς να δυσχεραίνει το έργο της ανάκρισης, μπορεί να υποβάλει απλώς αιτήσεις ή προτάσεις, όπως πχ να υποβληθούν ορισμένες ερωτήσεις στον εξεταζόμενο μάρτυρα ή τον απολογούμενο κατηγορούμενο ή να ζητήσει να καταχωρηθούν στη σχετική έκθεση ορισμένες παρατηρήσεις. Με τον τρόπο αυτό, ο εισαγγελέας συμβάλει στην ουσιαστική διαλεύκανση της υποθέσεως…
Αγνωστο παραμένει εάν αύριο η εισαγγελέας Θεοδώρου θα επιλέξει να παρασταθεί ή όχι στο ανακριτικό γραφείο, κατά την κατάθεση του Ευάγγελου Βενιζέλου.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νετανιάχου: Το Ισραήλ διατηρεί «το δικαίωμα να επαναλάβει τον πόλεμο» με την υποστήριξη των ΗΠΑ
- Ιράν: Αποκάλυψε υπόγεια ναυτική βάση νότια της χώρα – Ορισμένα είναι εξοπλισμένα, ικανά να πλήξουν αμερικανικά πλοία
- Θεοδωρικάκος: Η πολιτική της κυβέρνησης μας είναι η στήριξη της ελληνικής περιφέρειας
- ΗΠΑ: Έρχεται ο «τσάρος των συνόρων» – Απελάσεις 700.000 μεταναστών, αμέσως μετά την ορκωμοσία