• Πολιτική

    Ανακοινώνονται οι νέοι γενικοί γραμματείς – Οι τελευταίες αλλαγές στην λίστα

    • Γιώργος Σιαδήμας
    Άκης Σκέρτσος - Γιώργος Μυλωνάκης

    Άκης Σκέρτσος – Γιώργος Μυλωνάκης


    Ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για τον ανασχηματισμό των γενικών γραμματέων της κυβέρνησης με κάποιους να τον τοποθετούν ακόμα και τις επόμενες ώρες. Φαίνεται πως πλέον έχει οριστικοποιηθεί η τελική λίστα και απομένει το πράσινο φως από τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

    Στο Μέγαρο Μαξίμου πριν ακόμα τις ευρωεκλογές είχαν εντοπίσει καθυστερήσεις ή αρρυθμίες σε συγκεκριμένους τομείς και μετά τον ανασχηματισμό στην κυβέρνηση πλέον παίρνουν σειρά οι γενικοί γραμματείς.

    Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης έχουν τον κύριο λόγο στην ολοκλήρωση του καταλόγου με τους νέους γενικούς γραμματείς. Μάλιστα το απόγευμα της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε μια ακόμη σύσκεψη που είχε να κάνει με τις επικείμενες αλλαγές.

    Αξίζει να σημειωθεί πως ρόλο έχουν και οι υπουργοί και ήδη τα τελευταία 24 ώρα ο Γιώργος Μυλωνάκης είχε επικοινωνία με τους επικεφαλής των υπουργείων εν όψει του ανασχηματισμού στις γενικές γραμματείες.

    Βέβαια όπως συμβαίνει σε κάθε ανασχηματισμό υπάρχουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής όπως και καραμπόλες σε σχέση με τον αρχικό σχεδιασμό.

    Σύμφωνα με πληροφορίες όσον αφορά το υπουργείο Ανάπτυξης τις τελευταίες ώρες φαίνεται να κερδίζει έδαφος μια μετακίνηση. Η γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Στελλίνα Σιαριάπη που ανέλαβε τον περασμένο Μάρτιο διαδεχόμενη το Δημήτρη Ιατρίδη, ακούγεται έντονα για τη θέση της Βίκυ Λοίζου που είναι επικεφαλής στη γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων.

    Ήδη εκεί φαίνεται πως έχει κλειδώσει ένας ακόμη πρώην γαλάζιος βουλευτής ο Τάσος Γαϊτάνης στην θέση του Θανάση Κυριάζη στη γραμματεία Έρευνας και Καινοτομίας όπως αποκάλυψε πρώτο το mononews.

    Για μια θέση στο Ανάπτυξης όμως έπαιξε και η περίπτωση του πρώην βουλευτή της ΝΔ Γιάννη Μελά ο οποίος τελικά μάλλον να κατευθύνεται σε άλλο υπουργείο.

    Παράλληλα από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη ο Μάνος Λογοθέτης που όλα δείχνουν πως είναι υπό αποχώρηση συζητιέται να επιστρέψει σε γραμματεία στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου.

    Ο νυν γραμματέας Δημόσιας Τάξης ήταν μέχρι τις εκλογές του 2023 γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο.

    Πάντως οι πληροφορίες επιμένουν πως θα υπάρξει και δεύτερη αλλαγή στο Μετανάστευσης όσον αφορά τους γραμματείς.

    Εσωτερικών

    Στο υπουργείο Εσωτερικών ο πρώην δήμαρχος Καλλιθέας Δημήτρης Κάρναβος όπως έχει γράψει ήδη το mononews είναι ισχυρό φαβορί για τη γραμματεία Αυτοδιοίκησης αν και για το συγκεκριμένο πόστο ενδιαφέρονται και άλλοι.

    Στο υπουργείο Υγείας θεωρείται κλειδωμένη η τοποθέτηση του Γιώργου Παπαδημητρίου στη γραμματεία Δημόσιας Υγείας που επικεφαλής σήμερα είναι η Φωτεινή Καλύβα.

    Στο θέση του Γιώργου Παπαδημητρίου που είναι υποδιοικητής στον ΕΦΚΑ μπορεί να τοποθετηθεί ο Μπάμπης Καούκης που ήταν διευθυντής του πρώην υφυπουργού Οικονομικών Χάρη Θεοχάρη και ήταν μεταξύ των ονομάτων που συζητήθηκαν για τις γραμματείες.

    Όσο για τη γραμματέα Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη αν και τις τελευταίες μέρες υπήρξαν πληροφορίες οτι μπορεί να παραμείνει στη θέση της μάλλον θα αποχωρήσει από το Εργασίας όπως ήταν η αρχική εισήγηση.

    Νέα ονόματα

    Παράλληλα στην εξίσωση φαίνεται πως έχουν μπει και αλλά πρόσωπα όπως ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ και υποψήφιος στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις εκλογές του 2023 Νίκος Παπαϊωάννου που φλερτάρει με μια θέση γραμματέα όπως και ο πρώην γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής μέχρι το 2023 Κώστας Παπαθανασίου.

    Την ίδια ώρα κενή είναι και η θέση του γενικού γραμματέα του ΕΟΤ Δημήτρη Φραγκάκη ο οποίος παραιτήθηκε την περασμένη εβδομάδα. Για την ώρα χρέη γραμματέα έχει αναλάβει ο αντιπρόεδρος του ΕΟΤ Κωνσταντίνος Ζήκος μέχρι τον ορισμό του νέου γραμματέα. Όσο για το Δημήτρη Φραγκάκη που έκλεισε πέντε χρόνια στον ΕΟΤ κάποιοι λένε πως μπορεί να αναλάβει γενικός γραμματέας



    ΣΧΟΛΙΑ