Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ, αρθρογραφία και άμεση ενημέρωση, με όλα τα τελευταία νέα και ειδήσεις για την Οικονομία, τις Επιχειρήσεις, το Χρηματιστήριο, το Bitcoin, τις πολιτικές εξελίξεις και τον πολιτισμό
Πολιτική

Ανακοινώνονται οι νέοι γενικοί γραμματείς – Οι τελευταίες αλλαγές στη λίστα και οι εκπλήξεις

Ο Γιώργος Μυλωνάκης με τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη

Η τελική έγκριση του Κυριάκου Μητσοτάκη απομένει για την ανακοίνωση των νέων γενικών γραμματέων της κυβέρνησης. Μάλιστα αν δεν υπάρξουν αλλαγές της τελευταίας στιγμής ακόμα και σήμερα μπορεί να ολοκληρωθεί η συγκέντρωση των βιογραφικών ώστε μέχρι την Τετάρτη σύμφωνα με τον προγραμματισμό να ανακοινωθεί το νέο σχήμα με τους γενικούς γραμματείς.

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Γιώργος Μυλωνάκης και ο στενός συνεργάτης του πρωθυπουργού Θανάσης Νέζης έχουν ολοκληρώσει τις εισηγήσεις της ενώ μέσα στο Σαββατοκύριακο ο Γιώργος Μυλωνάκης ήταν σε επικοινωνία με τους υπουργούς οι οποίοι έχουν και αυτοί ρόλο στην επιλογή των νέων προσώπων.

Πενταετία

Σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες βούληση είναι να απομακρυνθούν ή να μετακινηθούν γραμματείς που βρίσκονται στην κρατική μηχανή από το 2019 και έχουν κλείσει μια πενταετία.

Σε αυτή την ομάδα των γενικών μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται από το υπουργείο Οικονομικών ο γραμματέας Δημοσίων Επενδύσεων και ΕΣΠΑ Δημήτρης Σκάλκος που ακούγεται και για το ΤΑΙΠΕΔ, η γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων ΕΚΤ Νίκη Δανδόλου αλλά και η γραμματέας Δημοσιονομικής Πολιτικής Πολιτικής Παυλίνα Καρασιώτου που φαίνεται όμως να παραμένει στο πόστο της.

Από το Αγροτικής Ανάπτυξης έχουν κλείσει πέντε χρόνια στις θέσεις τους και οι τρεις γενικοί γραμματείς. Ο γραμματέας Αγροτικής Πολιτικής και Διεθνών Σχέσεων Κώστας Μπαγινέτας, ο γραμματέας Ενωσιακών Πόρων και Υποδομών Δημήτρης Παπαγιαννίδης αλλά και ο γραμματέας Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Στρατάκος.

Επισης ο γραμματέας Μεταναστευτικής Πολιτικής Πάτροκλος Γεωργιάδης αλλά και γενικός γραμματέας Δημοσίας Τάξης Μάνος Λογοθέτης που μπορεί όμως να μετακινηθεί στο Μετανάστευσης που ήταν ως το 2023.

Στη ίδια τάξη των γενικών γραμματέων είναι και ο γραμματέας Αθλητισμού Γιώργος Μαυρωτάς, η γραμματέας Εργασιακών Σχέσεων Άννα Στρατινάκη και ο γραμματέας Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης Δημοσθένης Αναγνωστόπουλος.

Πρώην βουλευτές

Μια άλλη ομάδα όμως που φαίνεται πως εισέρχεται στο νέο σχήμα είναι αυτή με πρώην βουλευτές της ΝΔ, δημάρχους αλλά και περιφερειάρχες.

Ο πρώην βουλευτής και πρώην δήμαρχος Κατερίνης Σάββας Χιονίδης όπως αποκλειστικά είχε γράψει προ δυο εβδομάδων το mononews όλα δείχνουν πως κλειδώνει για τη θέση του γραμματέα Αυτοδιοίκησης στο υπουργείο Εσωτερικών.

Ο πρώην βουλευτής Τάσος Γαϊτάνης προωθείται στο υπουργείο Ανάπτυξης στη θέση του γενικού γραμματέα Έρευνας και Καινοτομίας που σήμερα επικεφαλής είναι ο Θανάσης Κυριάζης που επισης έχει κλείσει πενταετία στην κυβέρνηση.

Ακόμα ο πρώην βουλευτής Γιάννης Μελάς συζητήθηκε για μια γραμματεία στο Ψηφιακής Διακυβέρνησης χωρίς όμως να έχει κλειδώσει οριστικά η περίπτωση του ενώ στην εξίσωση έχει μπει και ο επίσης πρώην γαλάζιος βουλευτής Χριστόφορος Μπουτσικάκης καθώς και ο πρώην περιφερειάρχης Μακεδονίας – Θράκης Χρήστος Μέτιος.

Όσον αφορά τον πρώην δήμαρχο Καλλιθέας Δημήτρη Κάρναβο που συζητιέται και για το υπουργείο Εσωτερικών και τη Γραμματεία Ιθαγένειας κάποιοι υποστηρίζουν πως θα μπορούσε να αναλάβει και ειδικός γραμματέας στην αποκεντρωμένη διοίκηση Αττικής στη θέση του Γρήγορη Ζαφειρόπουλου αν ο ίδιος μετακινούνταν ως γραμματέας στο υπουργείο Δικαιοσύνης εκεί που σήμερα είναι ο Πάνος Αλεξανδρής.

Πάντως ανεξάρτητα από αυτό οι πληροφορίες κάνουν λόγο πως σε κάθε περίπτωση ο νυν γραμματέας του Δικαιοσύνης θα αντικατασταθεί.

Κλείδωσαν

Από εκεί και πέρα φαίνεται πως έχουν κλειδώσει στο υπουργείο Ανάπτυξης η νυν γραμματέας Υποδοχής Αιτούντων Άσυλο Στελλίνα Σιαριάπη για τη θέση της Βίκυς Λοίζου που είναι επικεφαλής στη γραμματεία Ιδιωτικών Επενδύσεων.

Στο υπουργείο Υγείας φαβορί για μια γραμματεία θεωρείται ο υποδιοικητής του ΕΦΚΑ Γιώργος Παπαδημητρίου.

Παράλληλα στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη υπάρχει ενδεχόμενο να τοποθετηθεί ο Παναγιώτης Στάθης, αντιστράτηγος ε.α. και πρώην διοικητής της 1ης ΥΠΕ ο οποίος έχει αναλάβει διευθυντής του υφυπουργού Ναυτιλίας Στέφανου Γκίκα.

Στην ειδική γραμματεία για την προστασία των ζώων Συντροφιάς που σήμερα επικεφαλής είναι η Μαριάνθη Δημακοπούλου συζητείται και ο πρώην αστυνομικός διευθυντής Ηρακλείου Νίκος Χρυσάκης ο οποίος έχει ασχοληθεί πολύ με το ζήτημα των αδέσποτων ζώων.

Έξοδος

Στην έξοδο μπορεί να βρεθούν ακόμα εκτός των άλλων ο γραμματέας Ιθαγένειας Αγγελος Δημοσθένους στο υπουργείο Εσωτερικών (που όμως τις τελευταίες ώρες ακούγεται για το Εργασίας) όπως και από το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας οι δύο γενικοί γραμματείς, Ζέφη Δημαδάμα και Μαρίνα Στέφου όπως υποστηρίζουν κάποιοι.

Στο Προστασίας του Πολίτη εκτος του Μάνου Λογοθέτη που όλα δείχνουν πως θα μετακινηθεί είναι πιθανό να αποχωρήσει και η γραμματέας Αντιεγκληματικής Πολιτικής Δήμητρα Λυγούρα

Στο Εργασίας επίσης στο μικροσκόπιο είναι και ο γραμματέας Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νίκος Μηλαπίδης όπως και στο υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών ο γραμματέας Υποδομών Κώστας Μαγουλάς για τον οποίο όμως ο αρμόδιος υπουργός Χρήστος Σταικουρας έχει καλή άποψη ενώ εισηγήσεις υπάρχουν και για τον γραμματέα Μεταφορών Γιάννη Ξιφαρά.

Στο υπουργείο Παιδείας αλλαγή μπορεί να υπάρξει στη γραμματεία Επαγγελματικής Εκπαίδευσης που σήμερα επικεφαλής είναι ο Γιώργος Βούτσινος ενώ στους υπο αποχώρηση κάποιοι τοποθετούν και τον γενικό γραμματέα Ανώτατης Εκπαίδευσης Οδυσσέα Ζώρα.

Στο υπουργείο Ναυτιλίας ακούγεται έντονα πως μπορεί να αποχωρήσει και ο γραμματέας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Μανώλης Κουσουλάκης ενώ ο έτερος γραμματέας Ναυτιλίας και Λιμένων Βαγγέλης Κυριαζοπούλος αν και έχει κλείσει πενταετία στην κυβέρνηση κάποιοι επιμένουν πως θα παραμείνει στην θέση του.

Ονόματα

Στον αντίποδα στην τελική ευθεία ακούγονται προς αξιοποίηση και αλλά ονόματα όπως ο πρώην πρύτανης του ΑΠΘ και υποψήφιος στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις εκλογές του 2023 Νίκος Παπαϊωάννου αλλά και ο πρώην γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής μέχρι το 2023 Κώστας Παπαθανασίου.

Ακομα ο Γιώργος Σωτηρόπουλος, διευθυντής του μέχρι πρότινος υφυπουργού Ναυτιλίας Γιάννη Παππά που είναι μέλος της ΠΕ και ήταν ήταν υπεύθυνος για ζητήματα νησιωτικής πολιτικής στο Νότιο Αιγαίο την περίοδο της αντιπολίτευσης.

Διαβάστε επίσης:

Αποκάλυψη: Λάθος συντελεστή έχει η Υπουργική απόφαση για τις αυξήσεις εισφορών στις μεγαλύτερες εισηγμένες εταιρείες
Ποιοι Έλληνες επιχειρηματίες επενδύουν στο Ελληνικό αγοράζοντας οικόπεδα και κτίρια
Telecoms: Η μάχη των παρόχων για γρήγορο ίντερνετ