Σε αυτοδυναμία της Νέας Δημοκρατίας με 155 έδρες στο εθνικό μας κοινοβούλιο μεταφράζεται το αποτέλεσμα που έβγαλαν οι κάλπες για την ευρωβουλή.

Μετά τη χθεσινή ολοκλήρωση των στοιχείων της εκλογικής μάχης που έγινε την περασμένη Κυριακή, προκύπτουν σαφώς νέοι συσχετισμοί δυνάμεων στο πολιτικό σκηνικό της χώρας, που μένει βεβαίως να διακριβωθούν επακριβώς, στις εθνικές κάλπες αυτήν τη φορά.

Πώς όμως θα ήταν η εικόνα, αν τα ίδια αποτελέσματα των ευρωεκλογών έβγαιναν και για την ελληνική Βουλή;

Κατ’ αρχάς, στο εθνικό κοινοβούλιο θα έμπαιναν τα ίδια έξι κόμματα που κατάφεραν να υπερκεράσουν το «φράγμα» του 3% στις ευρωεκλογές. Διότι το ίδιο αυτό «φράγμα» του 3% πανελλαδικά τίθεται και για τις εθνικές εκλογές. Για τις οποίες, όμως, εξίσου καθοριστικό στοιχείο είναι το αθροιστικό ποσοστό της λεγόμενης αναντιπροσώπευτης ψήφου. Τι πήραν δηλαδή όλα τα κόμματα που κινήθηκαν κάτω από το όριο του 3% μαζί.

Στις ευρωεκλογές τα κόμματα αυτά συγκέντρωσαν συνολικά το 21%. Το μεγαλύτερο που έχει υπάρξει ποτέ στα χρόνια της μεταπολίτευσης. Όχι μόνο για τις εκλογές εκπροσώπων στο ευρωκοινοβούλιο, αλλά και για τη Βουλή των Ελλήνων.

Σε κάθε περίπτωση, και με βάση των εκλογικό νόμο που δίνει «μπόνους» 50 εδρών στο κόμμα που θα πρωτεύσει στις εθνικές εκλογές, το 31,12% που πήρε η Νέα Δημοκρατία στις ευρωεκλογές μεταφράζεται σε 155 έδρες στην Ελληνική Βουλή.

Αντίστοιχα, ο Σύριζα με το ίδιο ποσοστό που πήρε την Κυριακή για την ευρωβουλή (23,76%) θα έβγαζε 76 βουλευτές στο εθνικό μας κοινοβούλιο.

Από εκεί και πέρα, το 7,72% που πήρε το ΚΙΝΑΛ δίνει 24 έδρες. Οπότε η Φώφη Γεννηματά μαζί με τον Κυριάκο Μητσοτάκη, θα μπορούσαν να συγκεντρώσουν τις 179 από τις 300 έδρες της Βουλής. Αν υποτεθεί βεβαίως ότι θα κινηθούν στο «ίδιο» πολιτικό τόξο.

Το ποσοστό που πήρε το ΚΚΕ στις ευρωεκλογές (5,35%) δίνει 17 έδρες στην Ελληνική Βουλή, ενώ το 4,88% της Χρυσής Αυγής, οδηγεί στη εκλογή 15 βουλευτών.

Ιδιαίτερη περίπτωση συνιστά η «Ελληνική Λύση» του Κυριάκου Βελόπουλου, καθώς αν έπαιρνε στις εθνικές κάλπες το ίδιο ποσοστό με εκείνο για την ευρωβουλή (4,18%) θα έβγαζε 13 βουλευτές. Με συνέπεια κι αυτός να αποκτά ένα υπολογίσιμο «ειδικό βάρος» στο πολιτικό σκηνικό.

Αυτή είναι συνολική εικόνα που προκύπτει, με την πιθανότητα σφάλματος στην κατανομή εδρών να είναι στο +/- 1 για κάθε κόμμα.

Το οριακό σενάριο και η «πριμοδότηση» του νικητή

Αν υποτεθεί ότι το κόμμα του Γιάννη Βαρουφάκη (ΜέΡΑ 25) έπιανε το όριο του 3% για την ευρωβουλή, τότε αυτό θα απομείωνε την εκλογική δύναμη της ΝΔ, σε ό,τι αφορά την… προβολή των αποτελεσμάτων στην Ελληνική Βουλή.

Σε αυτήν την περίπτωση, η ΝΔ έφτανε οριακά στις 151 έδρες, ο Σύριζα θα έπαιρνε 73, το Κίνημα Αλλαγής 23, το ΚΚΕ 16, η «Χρυσή Αυγή» 15, η «Ελληνική Λύση» 13, ενώ το « ΜεΡΑ 25» θα έβγαζε 9 βουλευτές.

Αναμφίβολα και παρακάμπτοντας τα υποθετικά σενάρια, η ΝΔ διαθέτει την κεκτημένη δυναμική για να κατακτήσει και στη πραγματικότητα την αυτοδυναμία στις επικείμενες εθνικές εκλογές.

Άλλωστε η προϊστορία δείχνει ότι το κόμμα που κερδίζει τις ευρωεκλογές, ενισχύει κατά κανόνα τις δυνάμεις του στις εθνικές εκλογές που έπονται.

Ο μέσος όρος της «πριμοδότησης» είναι στο 20%, οπότε με τη «λογική» αυτή η ΝΔ σε ποσοστό της τάξεως του 38,6%… Αν και φυσικά σε τέτοιου είδους προσεγγίσεις, η κάλπη είναι εκείνη που πάντα έχει τον τελικό λόγο, αφήνοντας στην άκρη τη στατιστική.

Εκτός ευρωβουλής για 391 ψήφος το κόμμα Βαρουφάκη

Πέραν τούτων και σε ότι αφορά αμιγώς τα αποτελέσματα των ευρωεκλογών, τα στοιχεία δείχνουν ότι το «ΜεΡΑ25» έμεινε εκτός ευρωπαϊκού νυμφώνος για μόλις… 391 ψήφους.

Το Μέτωπο Ευρωπαϊκής Ρεαλιστικής Ανυπακοής, όπως είναι το πλήρες όνομα του κόμματος που έχει ιδρυτή και Γραμματέα τον Γιάνη Βαρουφάκη, πήρε τελικά 169.293 ψήφους, όταν το εκλογικό μέτρο του 3% ήταν οι 169.694 ψήφοι… Μέτρο το οποίο προκύπτει αν το σύνολο των 5.656.154 ψηφοδελτίων διαιρεθεί με τον αριθμό των 21 ευρωβουλευτών που εκλέγει η χώρα μας.

Βάσει του ισχύοντος «αναλογικού» συστήματος και των… παραδόξων που αυτό κρύβει, η «Ελληνική Λύση» χρειάστηκε να λάβει 236.365 ψήφους για να κερδίσει μια έδρα στη ευρωβουλή.

Αντίστοιχα η κάθε μία από τις συνολικά 8 έδρες της ΝΔ αντιστοιχεί σε 234,2 χιλιάδες ψήφους, του Σύριζα σε 224,5 χιλ., του ΚΙΝΑΛ σε 218,4 χιλ., του ΚΚΕ σε 151,3 χιλ., ενώ της «Χρυσής Αυγής» σε 137,9 χιλιάδες ψήφους… Είναι ενδεικτικό ότι η «Χρυσή Αυγή» έβγαλε τη δεύτερη έδρα στο ευρωκοινοβούλιο, έχοντας αχρησιμοποίητα υπόλοιπα μόλις 6.481 ψήφων…

Αναμφίβολα, το κόμμα Βαρουφάκη ήταν μια από τις εκπλήξεις που δεν μπόρεσαν να ανιχνεύσουν οι δημοσκοπήσεις. Επίσης ως έκπληξη μπορεί να ερμηνευτεί το γεγονός ότι το κόμμα του Ηλία Ψινάκη πήρε περισσότερους ψήφους από τους «Ανεξάρτητους Έλληνες» του Πάνου Καμμένου… Καθώς και ότι το «Ποτάμι» βρέθηκε πίσω από την «Πλεύση Ελευθερίας» της Ζωής Κωνσταντοπούλου.

Σε ό,τι αφορά τα…. στοιχήματα, οι παίκτες που έπαιξαν το φαβορί «σημείο» της ήττας του Σύριζα με διαφορά κάτω από 5,5 μονάδες, απλά πήγαν «στον κουβά». Το ίδιο συνέβη και με εκείνους που πόνταραν ότι η ΝΔ θα έφτανε σε εκλογικό ποσοστό κάτω από 31,5%…