ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ενώ το Oruc Reis συνεχίζει την επικίνδυνη πορεία του εντός και εκτός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, η ελληνική πλευρά «χτίζει» διπλωματική ασπίδα προστασίας απέναντι στην τουρκική προκλητικότητα.
Ένα από τα σημαντικά βήματα που έγιναν από την ελληνική πλευρά είναι οι συμφωνίες που υπέγραψε πρόσφατα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας με την Ιταλία και την Αίγυπτο για τον καθορισμό των ΑΟΖ. Η ελληνική πλευρά διαμηνύει στους εταίρους της ότι προτίθεται να κυρώσει άμεσα τις συμφωνίες αυτές, μόλις ανοίξει η Βουλή, δηλαδή την επόμενη εβδομάδα, μεταξύ 24-28 Αυγούστου.
Την ίδια ώρα, οι μεγάλοι «παίκτες» στην διεθνή διπλωματική σκακιέρα στέλνουν τα δικά τους μηνύματα. Μετά την συνάντηση Πομπέο – Δένδια στην Βιέννη την Παρασκευή, υπήρξε και συνάντηση του Αμερικανού ΥΠΕΞ με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, στην Δομινικανή Δημοκρατία. Μετά την συνάντηση ο Πομπέο μέσω Twitter ενημέρωσε ότι τόνισε στον Μεβλούτ Τσαβούσογλου πως πρέπει να μειωθεί η ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο.
«Είχαμε μια συζήτηση που έγινε την κατάλληλη στιγμή με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου για την επείγουσα ανάγκη να μειωθούν οι εντάσεις στην Ανατολική Μεσόγειο» αναφέρεται χαρακτηριστικά στο tweet του Μάικ Πομπέο.
Παράλληλα, ο ύπατος εκπρόσωπος της ΕΕ για την εξωτερική πολιτική, Ζοζέπ Μπορέλ, κατηγόρησε ευθέως την Άγκυρα για υπονόμευση της προσπάθειας και των διαπραγματεύσεων για διάλογο προκειμένου να σημειωθεί άμεση αποκλιμάκωση της έντασης. Την αντίδρασή του πυροδότησε η νέα τουρκική ανακοίνωση για γεωτρήσεις από το Γιαβούζ σε θαλάσσια ζώνη που οριοθετήθηκε από την Κύπρο και την Αίγυπτο.
Δεν είναι τυχαία και δικαιώνει τις επιλογές της Ελλάδας η στάση που τήρησαν χώρες στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, οι οποίες βλέπουν με ανησυχία τον ρόλο που διαδραματίζει ο Ερντογάν και τις αποσταθεροποιητικές κινήσεις του. Ελλάδα, Ισραήλ, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Αίγυπτος, μαζί με την Γαλλία μπορούν να διαμορφώσουν μια ισχυρή συμμαχία, ανάχωμα στα επεκτατικά σχέδια του Ερντογάν.
Την ίδια ώρα η ΕΕ, ως συνηθίζει, δυσκολεύεται να βρει κοινό βηματισμό. Η έκτακτη σύνοδος των υπουργών Εξωτερικών της Παρασκευής δεν κατέληξε σε κοινό κείμενο και παρέπεμψε στην επόμενη συνεδρίαση. Η γερμανική πλευρά, δε, κρατάει στάση ισορροπίας, με την Άνγκελα Μέρκελ να στέλνει μηνύματα ότι οι δύο πλευρές πρέπει να καθήσουν στο ίδιο τραπέζι και να αρχίσουν απευθείας συνομιλίες.
Στην στάση αυτή η ελληνική πλευρά στέλνει τα δικά της μηνύματα: Διάλογος υπό το καθεστώς απειλών και εκβιασμών δεν μπορεί να γίνει. Πρώτα πρέπει να υπάρξει αποκλιμάκωση της τουρκικής προκλητικότητας και μετά να οριστούν οι προϋποθέσεις και οι κανόνες υπό τους οποίους θα μπορούσε να ξεκινήσει διάλογος.
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Tράπεζα Πειραιώς: Τα κέρδη στις αγορές φέρνει άνοδο στις τιμές των αγροτικών προϊόντων
- Κρεμλίνο μετά τις συνομιλίες Πούτιν-Φίτσο: Οι πωλήσεις φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι ένα περίπλοκο θέμα
- Επιθεώρηση Εργασίας: Πρόστιμα καθ΄οδόν, ύψους 635.950 ευρώ στις οδικές μεταφορές
- Εξώδικο του Μανούσου Μανουσάκη και του ΑΔΜΗΕ στο mononews.gr