ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Ο Ιβάν Σαββίδης, η επαγγελματική του πορεία του και η εμπλοκή του στην επιχειρηματική και πολιτική ζωή της Ελλάδας βρίσκονται στο επίκεντρο εκτενούς ρεπορτάζ του αμερικανικού περιοδικού The American Interest.
Το περιοδικό, το οποίο ειδικεύεται σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, περιγράφει στο δημοσίευμα με τίτλο «Η νέα ολιγαρχία της Ελλάδας – Από τη Ρωσία με αγάπη» την δραστηριότητα του Σαββίδη, κάνοντας λόγο για τους «πολλούς και ασυνήθιστους ρόλους που έχει παίξει στη ζωή του», όπως μεγιστάνας στο χώρο των καπνικών προϊόντων σε Ευρώπη και Ασία, μέλος της ρωσικής Δούμας και άτομο του περιβάλλοντος του Ρώσου προέδρου Πούτιν.
Το ΤΑΙ αναφέρει ότι πλέον από μερίδα του ευρωπαϊκού Τύπου θέτονται ευθέως ερωτήματα για το πώς κατόρθωσε να αποκτήσει τη μεγάλη του περιουσία. «Πώς ένας άνδρας που στα χαρτιά έχει περιουσία 760 εκατομμύρια δολάρια έχει επενδύσει σχεδόν το ήμισυ αυτού του ποσού στην Ελλάδα μέσα σε λιγότερο από μία δεκαετία;» διερωτάται χαρακτηριστικά στο δημοσίευμα.
Περισσότερο ανησυχητικός, σύμφωνα με το περιοδικό, είναι ο ρόλος «του αμφιβόλου προέλευσης ολιγάρχη στην Ελλάδα». Όπως αναφέρει, το τελευταίο διάστημα η δραστηριότητα του κ. Σαββίδη στη Θεσσαλονίκη έχει προκαλέσει ερωτήματα όσον αφορά την προέλευση των πόρων του και τις επιδιώξεις του, ειδικά για την επένδυση στο λιμάνι της πόλης που αποτελεί πύλη για τα Βαλκάνια. Το ΤΑΙ σημειώνει πως η επένδυση Σαββίδη στο στρατηγικής αξίας λιμάνι της Θεσσαλονίκης φαντάζει κίνηση που θα μπορούσε να περιορίσει την πρόσβαση του Ναυτικού του NATO στα Βαλκάνια, την περιοχή όπου εφάπτονται οι σφαίρες της Δύσης και της Ρωσίας.
Το περιοδικό κατηγορεί τον Σαββίδη πως στην πραγματικότητα προωθεί υπογείως τα συμφέροντα του Πούτιν στο Αιγαίο. «Υπό αυτό το πρίσμα όλες οι δουλειές του Σαββίδη στην Ελλάδα δείχνουν να εξυπηρετούν την ατζέντα της Μόσχας», αναφέρει το άρθρο.
Το ΤΑΙ αναγνωρίζει πως οι καταγγελίες σχετικά με τον κ. Σαββίδη θα μπορούσαν να είναι άστοχες, όμως υπογραμμίζει ότι ακόμα και σε αυτή την περίπτωση ο ρωσοπόντιος επιχειρηματίας έχει μία μεγάλη διαφορά από τους παραδοσιακούς «ολιγάρχες» της Ελλάδας: Οι υπόλοιποι μεγαλοεπιχειρηματίες είναι πάντοτε φιλοδυτικοί Ευρω-Ατλαντιστές, ενώ ο κ. Σαββίδης θυμίζει περισσότερο το γκρίζο τοπίο που έχει διαμορφωθεί στην πάλαι ποτέ Σοβιετική Ένωση.
Οι σχέσεις με τον ΣΥΡΙΖΑ
Έμφαση δίνεται από το ΤΑΙ στο γεγονός ότι ο Ρωσοπόντιος επιχειρηματίας δεν είναι ο τυπικός Έλληνας ολιγάρχης ο οποίος έχει σχέσεις με όλο το πολιτικό φάσμα της χώρας και ο προσανατολισμός του είναι προς τη Δύση. «Ο Σαββίδης έχει γίνει έναν πιστό όργανο της ακροαριστερής κυβέρνησης, η οποία ανελίχθηκε στην εξουσία υποσχόμενη ότι θα επιβληθεί σε άτομα σαν αυτόν, αλλά αντιθέτως τους έδωσε την άδεια να ευδοκιμήσουν», σημειώνει το αμερικανικό περιοδικό.
Μάλιστα αναφέρει ότι για τον Αλέξη Τσίπρα ο Ιβάν Σαββίδης είναι “ημέτερος”. Από την πλευρά του ο Σαββίδης σε συνεντεύξεις του συγκρίνει τον Τσίπρα με τον Putin, ενώ “προειδοποίησε” τον αρχηγό της αντιπολίτευσης Κυριάκο Μητσοτάκη ότι “δεν θα γίνει ποτέ πρωθυπουργός.
Ολοκληρώνοντας το άρθρο, το περιοδικό τονίζει ότι η υπόθεση Σαββίδη αποδεικνύει πέραν πάσης αμφιβολίας ένα πρόβλημα στη σημερινή Ελλάδα: Ότι τα ευρωπαϊκά προγράμματα στήριξης που θεωρητικά είχαν στόχο να εκσυγχρονίσουν το παραγωγικό μοντέλο της χώρας με όργανο τη λιτότητα, δεν απέφεραν καρπούς αλλά άνοιξαν την πόρτα σε φιλόδοξους νέους ολιγάρχες.
«Μπορούμε ήδη να φανταστούμε μελλοντικούς αξιωματούχους της ΕΕ να παραξενεύονται για τη σάπια κατάσταση της Ελλάδας, διερωτώμενοι πώς αυτό συνέβη ξανά».
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ : Στις 25 Ιανουαρίου η ΕΓΣ για την αλλαγή της διοίκησης του ΟΛΘ
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: «Έπεσαν» και τυπικά οι υπογραφές για το 67% των μετοχών ΟΛΘ
ΜΗ ΧΑΣΕΤΕ: ΣΕΚΑΠ: Στην αντεπίθεση η πλευρά Σαββίδη – Οι επόμενες κινήσεις
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ισραήλ: Εξαπέλυσε σήμερα τις πρώτες αεροπορικές επιθέσεις στον Λίβανο, μετά την έναρξη της εκεχειρίας
- Θεσσαλονίκη: Αντιολισθητικές αλυσίδες από και προς τα χιονοδρομικά Ημαθίας και Ελατοχωρίου
- Βασιλιάς Κάρολος: Ευχαρίστησε τους γιατρούς του στο χριστουγεννιάτικο μήνυμά του
- Χέρτσογκ – Ισραήλ: Ζητά από την κυβέρνηση να καταλήξει «πάση θυσία» σε μια συμφωνία για την απελευθέρωση των ομήρων