• Πολιτική

    Αλβανός Πρόεδρος: «Ελπίζω οι δηλώσεις Κοτζιά πως ο Ελληνικός στρατός δεν αναγνωρίζει τα σύνορα να είναι fake news»

    • NewsRoom
    Ιλίρ Μέτα

    Ιλίρ Μέτα, πρόεδρος Αλβανίας


    Την αντίδραση του Αλβανού προέδρου Ιλίρ Μέτα προκάλεσαν οι πρόσφατες δηλώσεις του πρώην υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά στο ραδιόφωνο News247, κατά τις οποίες υποστήριξε πως ο Ελληνικός Στρατός αρνείται να αναγνωρίσει τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας.

    Στις δηλώσεις του ο κ. Κοτζιάς αναρωτήθηκε «ποιος είναι ο ρόλος της εθνοφρουράς στην Β.Ελλάδα» προσθέτοντας πως «πρέπει να δούμε γιατί ο στρατός αρνείται να αναγνωρίσει, ουσιαστικά, τα σύνορα Ελλάδας-Αλβανίας». Μάλιστα στις διευκρινήσεις που ζητήθηκαν για τα όσα ανέφερε, ο κ. Κοτζιάς επέμεινε λέγοντας πως «ο στρατός πρέπει να κάνει ορισμένες ενέργειες για να τελειώσουμε με τα θέματα των συνόρων και δεν τις κάνει», προσθέτοντας μάλιστα πως «υπάρχουν γραπτά». Ερωτώμενος ξανά αν αυτό είναι ευθύνη των στρατηγών ή της πολιτικής ηγεσίας, ο κ. Κοτζιάς αρκέστηκε να πει πως «αυτό, θα το αναζητήσουμε».

    Οι δηλώσεις Κοτζιά μεταφέρθηκαν στον Αλβανό Πρόεδρο, Ιλίρ Μέτα, ζητώντας του να τοποθετηθεί επί του θέματος. Mιλώντας στο διεθνές συνέδριο των δημοσιογράφων της Νοτιοανατολικής Ευρώπης «South East Europe Medi Forum», ο κ. Μέτα δήλωσε:

    «Σήμερα κυκλοφόρησε μια ιστορία που ελπίζω να είναι ψεύτικη – fake news- όπου ένας πρώην υπουργός της γειτονικής χώρας, είπε ότι ο στρατός της χώρας δεν αναγνωρίζει τα σύνορα της Αλβανίας. Θα πρέπει να είμαστε ήρεμοι ακόμη και όταν αυτές οι ειδήσεις είναι αληθινές και όταν είναι ψεύτικες. Εδώ είναι ο ρόλος των μέσων μαζικής ενημέρωσης να διατηρούν την απόσταση από κάθε χειραγώγηση που αυξάνει τη ρητορική και μας απομακρύνει από τη συνεργασία».

    Ο πρόεδρος της Αλβανίας επεσήμανε πως «είναι πολύ σοβαρό θέμα» εάν όντως τα όσα δήλωσε ο πρώην Έλληνας υπουργός Εξωτερικών ισχύουν, ενώ δήλωσε πως δεν ανησυχεί γιατί οι αλβανικές Ένοπλες Δυνάμεις γνωρίζουν τα σύνορα της χώρας. «Φυσικά, δεν ανησυχώ για το λόγο ότι, οι διοικητές των Ενόπλων Δυνάμεων, ο Αλβανικός Στρατός, γνωρίζει τα σύνορά του και δεν υπάρχει καμία αξίωση σε άλλη χώρα, σαν δημοκρατική χώρα που είμαστε» κατέληξε ο κ. Μέτα.



    ΣΧΟΛΙΑ