ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Τα μεγάλα σχέδια της Intralot, το παρασκήνιο για τη ΔΕΠΑ, οι νέες business του Λου Κολλάκη, έτοιμος ο Φέσσας, οι αλλαγές του Νεμπή, τα νέα πλοία του Προκοπίου, το κάλεσμα της Μήτση, οι περιπέτειες της πλατινομαλλούσας σε Βουλιαγμένη – Λεγρενά και ο ΧΧ
Δεν υπάρχουν πολιτικά περιθώρια για κόντρες με την Ιεραρχία, ήταν το μήνυμα που έστειλε χθες στην ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ο πρωθυπουργός και στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται η πρόταση που παρουσίασε για μια σολομώντεια λύση στις σχέσεις κράτους – Εκκλησίας, στο πλαίσιο της αναθεώρησης του Συντάγματος. Η πρόταση προφανώς ήταν σε συνεννόηση με τον αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο και στοχεύει στο να προσδώσει στον Αλέξη Τσίπρα τον τίτλο εκείνου που τελικά άγγιξε το δύσκολο θέμα.
Έτσι, παρά το αίτημα βουλευτών και παρά τις διαχρονικές διακηρύξεις της Αριστεράς περί διαχωρισμού, τελικά προτείνεται να μην απαλειφθεί το άρθρο 3 του Συντάγματος, που ορίζει ότι «επικρατούσα θρησκεία στην Ελλάδα είναι η θρησκεία της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας του Χριστού», αλλά να διαμορφωθεί χωρίς να αλλάξει ουσιωδώς και να προστεθεί η «ρητή κατοχύρωση της θρησκευτικής ουδετερότητας του κράτους».
Εξ αυτού θα είναι πλέον υποχρεωτικός ο πολιτικός όρκος για όλους τους αιρετούς και τους δημοσίους υπαλλήλους.
Όσο για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας, θέμα το οποίο μπήκε σε ψηφοφορία στην ΚΟ, οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ τελικά προέκριναν μια ενδιάμεση λύση. Με απώτερο στόχο την πίεση προς τα κόμματα της αντιπολίτευσης και την αποσύνδεση της εκλογής του ΠτΔ από τον βίο της Βουλής, αν αποτύχουν οι ψηφοφορίες, δεν θα διαλύεται η Βουλή, αλλά θα γίνονται έξι διαδοχικές ψηφοφορίες, μία τον μήνα. Όταν εξαντληθεί αυτή η διαδικασία, τότε θα γίνεται δημοψήφισμα μεταξύ δύο υποψηφίων για το αξίωμα. Σε όλη τη διάρκεια της διαδικασίας, θα παρατείνεται η θητεία του ΠτΔ.
Πάντως, αν και ζητά τη συναίνεση, ο πρωθυπουργός «έπαιξε» χθες πολύ επιθετικά, αφήνοντας πολλά υπονοούμενα περί απροθυμίας των κομμάτων της αντιπολίτευσης να αλλάξει το άρθρο περί ευθύνης υπουργών λόγω φαινομένων διαφθοράς. Χαρακτήρισε παιδιάστικη τη συμπεριφορά του προέδρου της ΝΔ, που διεμήνυσε ότι δε θα ψηφίσει την αναθεώρηση εάν δεν συμπεριληφθούν στα προς αναθεώρηση άρθρα και όσα προτείνει εκείνη.
Η πρόταση αναμένεται να κατατεθεί εντός των επομένων ημερών στο πρόεδρο της Βουλής, ο οποίος θα συγκροτήσει Επιτροπή Συνταγματικής Αναθεώρησης, ορίζοντας την διάρκεια λειτουργίας της.