ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Αυτή τη συζήτηση η κυβέρνηση την έχει ξεκινήσει εδώ και πάρα πολύ καιρό στο εσωτερικό της. Είναι αντικειμενική ανάγκη και δεν αφορά τον Τούρκο Πρόεδρο και πρέπει να επεκταθεί δημοσιά και ανοικτά με τη μειονότητα. Με τη μουσουλμανική μειονότητα που είναι τριφυλούς προέλευσης», δήλωσε ο πρωθυπουργός κατά τη συνέντευξη Τύπου μετά τη Σύνοδο Κορυφής για το θέμα της αλλαγής του τρόπου εκλογής αρχιμουφτή στη Θράκη, επιβεβαιώνοντας τις σχετικές δηλώσεις από τον υπουργό Παιδείας Κώστα Γαβρόγλου.
Συγκεκριμένα, ο υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου δήλωσε νωρίτερα ότι «θα πρέπει να αρχίσει μια πολύ σοβαρή συζήτηση με την ίδια τη μειονότητα ως προς το θέμα της ορθολογικοποίησης της εκλογής μουφτήδων». Όπως διευκρίνισε , «το σοβαρό ζήτημα που πρέπει να συζητηθεί -και νομίζω πρέπει να εξαντλήσουμε κάθε δυνατότητα που υπάρχει για συζητήσεις- είναι ο προσδιορισμός του εκλεκτορικού σώματος. Τον Πατριάρχη δεν τον εκλέγει η ρωμαίικη κοινότητα στην Πόλη, δεν τον εκλέγουν καν ιερείς, τον εκλέγουν τα μέλη της Ιεράς Συνόδου. Άρα υπάρχει πάντα στην εκλογή των θρησκευτικών ηγετών ένα ειδικό εκλεκτορικό σώμα».
Στις δηλώσεις του ο πρωθυπουργός αποκάλυψε πως εκφράστηκε ιδιαίτερο ενδιαφέρον από την πλευρά των εταίρων να ενημερωθούν σε σχέση με την επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου στην Ελλάδα, «αν και από ότι διαπίστωσα είχαν όλοι παρακολουθήσει τους διαλόγους».
Επί της ουσίας της επίσκεψης, ο Αλέξης Τσίπρας είπε στους Ευρωπαίους εταίρους ότι «από πλευράς μου τόνισα ότι σε μία ευρύτερη περιοχή που βυθίζεται στην αποσταθεροποίηση, η στήριξη των νοτιοανατολικών ευρωπαϊκών συνόρων καθίσταται ολοένα και πιο σημαντική».
Η ευρωπαϊκή ασφάλεια και διαχείριση ροών βασίζεται στις ομαλές ελληνοτουρκικές σχέσεις, σημείωσε ο πρωθυπουργός και υπογράμμισε τις προκλήσεις ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, οι οποίες κάνουν ακόμα πιο επιτακτική την ανάγκη δίκαιης και βιώσιμης επίλυσης του Κυπριακού στο βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ και χωρίς τουρκικές εγγυήσεις.
«Η ανάγκη για ειρήνη, σεβασμό του διεθνούς δικαίου και συνεργασία στο Αιγαίο και στην Μεσόγειο, αποτελεί ένα ευρωπαϊκό διακύβευμα που είναι πιο σημαντικό σήμερα από ποτέ. Στο πλαίσιο αυτό καλωσόρισα -και στην κατ΄ ιδίαν συνάντησή μας- το γεγονός ότι ΕΕ, Γερμανία και Βουλγαρία έδωσαν απάντηση στην Τουρκία σχετικά με τις δηλώσεις Ερντογάν για την αναθεώρηση της συνθήκης της Λοζάνης» επισήμανε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Τόνισε επίσης τη σημασία που έχει, η ΕΕ -ειδικά αυτήν την περίοδο- να εντείνει τη συνεργασία με την Άγκυρα στο πλαίσιο της Συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και να δώσει τα απαραίτητα μηνύματα στην Τουρκία για τον σεβασμό του διεθνούς δικαίου στο Αιγαίο και για την επανέναρξη των συνομιλιών για μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού.
Προανήγγειλε μάλιστα πως την επόμενη περίοδο θα ενταθούν οι επαφές της χώρας τόσο σε ευρωπαϊκό επίπεδο, όσο και στην ευρύτερη περιοχή. «Τον Ιανουάριο θα επισκεφθώ τη Ρώμη για την Σύνοδο των Ευρωπαϊκών Χωρών του Νότου. Παράλληλα, θα επισκεφθώ την Κύπρο για τις τριμερείς με το Ισραήλ και με τον Ιορδανία, ενώ προετοιμάζουμε και την τριμερή με την Παλαιστίνη», γνωστοποίησε ο Αλέξης Τσίπρας προσθέτοντας πως παράλληλα προετοιμάζεται και η Σύνοδος ΕΕ-Δυτικών Βαλκανίων, με συναντήσεις των τεσσάρων Βαλκανικών χωρών στο Βουκουρέστι και στην Αθήνα.
Η κοινωνική Ευρώπη και το προσφυγικό πρόβλημα
Το προσφυγικό, η αμυντική συνεργασία με το ΝΑΤΟ, καθώς και οι πυλώνες για την κοινωνική Ευρώπη, συζήτηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Έλληνα πρωθυπουργού, αποτέλεσαν τα κυρία ζητήματα της Συνόδου των αρχηγών κρατών- μελών της ΕΕ, όπως επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.
Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε σε δυο καλούς για τη χώρα μας οιωνούς, ξεκινώντας από την πίστωση στους λογαριασμούς των δικαιούχων του κοινωνικού μερίσματος, το οποίο καλύπτει περισσότερα από 1.300.000 νοικοκυριά, ενώ -όπως προσέθεσε- στον αριθμό αυτό θα προστεθούν και ορισμένα ακόμα μετά από διορθώσεις που γίνονται στο σύστημα.
Παράλληλα έκανε λόγο για ράλι των ελληνικών ομολόγων την προηγούμενη εβδομάδα, καθώς βρέθηκαν στα επίπεδα του 2006 όταν δηλαδή δεν είχε καν ξεσπάσει η οικονομική κρίση. Απαντώντας δε, σε ερώτηση του ΑΠΕ-ΜΠΕ εάν η απόδοση των ομολόγων όπως και τα στοιχεία της ελληνικής οικονομίας σχολιάστηκαν από τον Ευρωπαίο κεντρικό τραπεζίτη κατά τη διάρκεια της πρωινής συζήτησης για την ευρωζώνη, ο κ. Τσίπρας σημείωσε πως ο Μάριο Ντράγκι εξέφρασε τον θαυμασμό του για τις επιτυχίες της ελληνικής οικονομίας.
Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε πως η Ελλάδα θα μπορούσε και τώρα να βγει από το πρόγραμμα, ωστόσο παραμένει και θα το ολοκληρώσει με επιτυχία τον Αύγουστο του 2018. Ο στόχος της Ελλάδας είναι η εμπιστοσύνη των επενδυτών στη χώρα να έχει διάρκεια, τόνισε.
Αναφερόμενος στην πρωτοβουλία του για τους πυλώνες της κοινωνικής Ευρώπης, ο πρωθυπουργός είπε πως «η σημερινή Ευρώπη έχει υπερβολικό κοινωνικό έλλειμμα και δεν το αντιμετωπίζει», «κλείνει τα μάτια, με προσχήματα και αναδιαρρυθμίσεις διακοσμητικού χαρακτήρα, ώστε να μην αλλάξει τίποτα».
Υπογραμμίζοντας την ελληνική πρωτοβουλία για την Κοινωνική Ευρώπη και για αξιόπιστο Ευρωπαϊκό Πυλώνα Κοινωνικών Δικαιωμάτων, ο πρωθυπουργός τόνισε την ανάγκη να υπάρξουν συγκεκριμένοι δεσμευτικού στόχοι το επόμενο 6μηνο, ενώ αναφέρθηκε στην αύξηση της φτώχειας και του κοινωνικού αποκλεισμού μέσα στην Ευρώπη.
Όπως είπε, «την πρωτοβουλία μας στήριξε η Κομισιόν, ο Γάλλος Πρόεδρος Μακρόν, η Ιταλία, η Πορτογαλία, η Σουηδία, και, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, οι περισσότεροι φάνηκαν έτοιμοι να την αποδεχτούν- με εξαίρεση την Ολλανδία και την Ουγγαρία, που εξέφρασαν επιφυλάξεις και έτσι το θέμα θα ξανατεθεί στην επόμενη Σύνοδο τον Μάρτιο».
«Αλλά, αν στην Ευρώπη των 27 η απόρριψη δεσμευτικών κοινωνικών στόχων έχει μόνον αρνητικές κοινωνικές συνέπειες, στην Ευρωζώνη ένας ισχυρός και δεσμευτικός κοινωνικός πυλώνας, που θα εξισορροπεί τον οικονομικό και δημοσιονομικό, είναι προϋπόθεση σταθερότητας και βιωσιμότητας», τόνισε μεταξύ άλλων ο Αλέξης Τσίπρας και επανέλαβε την πάγια θέση του ότι καμία νομισματική ένωση δεν μπορεί να λειτουργήσει με κοινωνίες πολλών ταχυτήτων στο εσωτερικό της.
Σε σχέση με τη διαχείριση των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, ο πρωθυπουργός τόνισε πως ο τρόπος με τον οποίο ο πρόεδρος Τουσκ έθεσε το θέμα ήταν απαράδεκτος, «όχι μόνο γιατί μια τέτοια αντίληψη δυσχεραίνει τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, αλλά θέτει σε κίνδυνο το μέλλον της ΕΕ καθώς υπονομεύει την έννοια της αλληλεγγύης».
Όπως είπε ο Αλέξης Τσίπρας το σημαντικό για την Ελλάδα δεν είναι αν κάποιες χώρες θα φιλοξενήσουν 200 ή 300 άτομα αλλά ότι επιμένουν να υπονομεύουν μια καταστατική αρχή της ΕΕ, βάσει της Συνθήκης της Λισαβόνας, την αλληλεγγύη, «υπονομεύουν δηλαδή το μέλλον της ΕΕ».
«Από πλευράς μας, τηρήσαμε σταθερά αυτήν την αρχή, ανταποκρινόμενοι στις ευαισθησίες άλλων κρατών, ακόμα και όταν διαφωνούσαμε π.χ. με κυρώσεις έναντι τρίτων κρατών. Τηρήσαμε και τηρούμε τους ευρωπαϊκούς κανόνες στην οικονομία, παρά τις σαφείς διαφωνίες μας στην πολιτική της λιτότητας», είπε ο πρωθυπουργός και κάλεσε όλα τα κράτη- μέλη να δείξουν τον ίδιο σεβασμό για την αντιμετώπιση ενός μείζονος ευρωπαϊκού ζητήματος.
Όπως ανέφερε, ο πρωθυπουργός επισήμανε στους εταίρους ότι ο απαραίτητος διάλογος για την αναθεώρηση του Δουβλίνου δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί σε αυτές τις απαράδεκτες βάσεις.
Για το μέτρο της μετεγκατάστασης είπε ότι έχουν επωφεληθεί πάνω από 21.000 πρόσφυγες και πως ήταν ένα σημαντικό βήμα, όπως και ο μηχανισμός επανεγκατάστασης από την Τουρκία στην Ευρώπη στον οποίο συμμετείχαν πάνω από 10.000 άτομα.
Ωστόσο, ο Έλληνας πρωθυπουργός σημείωσε πως χρειαζόμαστε και άλλους αποτελεσματικούς μηχανισμούς. «Μηχανισμούς που θα στηρίζουν τρίτες χώρες στην αντιμετώπιση δικτύων διακινητών, στη μείωση των ροών και στην αποδοχή επιστροφών» προσέθεσε.
Υπογράμμισε, ακόμη, την ανάγκη δημιουργίας μηχανισμών για την αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών των προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών, που να ενταχθούν στην πιο αποφασιστική εξωτερική και αμυντική πολιτική που συζητήσαμε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Ανοιχτός σε διάλογο για το θέμα της εκλογής μουφτήδων ο Γαβρόγλου
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Ν. Κοτζιάς: Ο Ερντογάν έδωσε συνέντευξη στον ΣΚΑΪ λόγω του παραγωγού του Survivor (video)