ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Θα ήταν πολύ πιο πλούσια η σημερινή συνάντηση αν αποδεχόντουσαν την πρόταση διαλόγου όλες οι δυνάμεις του ευρύτερου προοδευτικού χώρου. Όχι να συμφωνήσω, να διαφωνήσω με τον φίλο μου στον Σταύρο Θεοδωράκη και η Φώφη Γεννηματά», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφερόμενος στους δύο πολιτικούς αρχηγούς που δεν εμφανίζονται πρόθυμοι να συνδράμουν τον ΣΥΡΙΖΑ ενόψει των επερχόμενων εκλογικών αναμετρήσεων.
«Η απουσία της Φώφης Γεννηματά και του Σταύρου Θεοδωράκη από την εκδήλωση δείχνει έλλειμμα αυτοπεποίθησης για τις απόψεις και τον πολιτικό χώρο που εκπροσωπούν», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας. Σχολίασε, μάλιστα, πως ίσως η πρόσκληση του ΣΥΡΙΖΑ που άνοιξε τη συζήτηση για την προοδευτική διακυβέρνηση, «ενδεχομένως τους προκαλεί ερωτηματικά και φοβίες».
Ο πρωθυπουργός ξεκαθάρισε πως ο ΣΥΡΙΖΑ δεν επιθυμεί «να αλώσει ούτε και να εξαϋλώσει το Κίνημα Αλλαγής, αλλά αυτό που θέλει είναι να πείσει».
«Θα ήμουν ανόητος αν πίστευα ότι ένας ιστορικός πολιτικός χώρος μπορεί να αλωθεί ή να εξαϋλωθεί και θα ήμουν ακόμη πιο ανόητος αν ήταν και πολιτική μου στρατηγική», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας. «Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα της Αριστεράς, δεν επιθυμεί να γίνει κόμμα της Κεντροαριστεράς» δήλωσε.
Απευθυνόμενος μάλιστα στο Κίνημα Αλλαγής τόνισε πως όταν η στρατηγική του είναι η στρατηγική ήττα του ΣΥΡΙΖΑ, που σημαίνει «στρατηγική νίκη της Δεξιάς», τότε «αυτοακυρώνεται και αυτοπαγιδεύεται κινδυνεύοντας να γίνει συμπληρωματική δύναμη της Δεξιάς. Κι εδώ έρχεται ο ΣΥΡΙΖΑ και προσπαθεί να πείσει το ΚΙΝΑΛ να αλλάξει στρατηγική και να ανοίξει ένας διάλογος για τις μεγάλες προκλήσεις της εποχής».
Ο κ. Τσίπρας επανέλαβε, όπως και στην ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ, πως το κόμμα του κατάφερε να ολοκληρώσει το τρίτο μνημόνιο «κρατώντας την κοινωνία όρθια». Μάλιστα υποστήριξε ξανά πως τα μέτρα που περιείχε το δικό του μνημόνιο βασίστηκαν στην προτεραιότητα της υπεράσπισης της κοινωνικής πλειοψηφίας και του κόσμου της εργασίας, επαναλαμβάνοντας το μότο για τον «διαφορετικό δρόμο» που ακολούθησε.
Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε στα τέσσερα χρόνια της σημερινής κυβέρνησης και είπε πως κατάφερε να αλλάξει την κατάσταση στην Ελλάδα. «Το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής ήταν σαφώς ηπιότερο δημοσιονομικά και εστίασε σε αναγκαίες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Ολοκληρώσαμε το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής, καταφέρνοντας να κρατήσουμε την κοινωνία όρθια. Με ένα διαφορετικό μείγμα πολιτικής, που βασίστηκε στην προτεραιότητα υπεράσπισης της κοινωνικής πλειοψηφίας και του κόσμου της εργασίας. Και έτσι αποδείξαμε ότι υπάρχει κι άλλος δρόμος, εκτός αυτού της ρήξης ή αυτού της υποταγής».
Επιτέθηκε στις προηγούμενες κυβερνήσεις, κατηγορώντας τις μάλιστα και για την καταστροφική κατάληξη της «υπερήφανης διαπραγμάτευσης» της πρώτης κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ!
«Αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προβληματιστούμε για το πως αφήσαμε τα πράγματα να οδηγηθούν ως το καλοκαίρι του 2015, πως επιτρέψαμε τη κρίση να διαλύσει το κοινωνικό συμβόλαιο, πως επιτρέψαμε στους τεχνοκράτες να πάρουν τα κλειδιά από τους αιρετούς, πως επιτρέψαμε τις λάθος συνταγές που όξυναν το πρόβλημα”, δήλωσε ο Έλληνας πρωθυπουργός!
«Πώς τους αφήσαμε να επιμένουν στις λάθος συνταγές. Και εν τέλει εκθρέψουν την απελπισία, την οργή και το φόβο που με τη σειρά τους έδωσαν έδαφος στις πιο σκοτεινές αντιλήψεις και θεωρίες να επιστρέψουν ξανά, με εκκωφαντικό τρόπο, στο πολιτικό προσκήνιο της Ευρώπης. Και για να μιλήσουμε καθαρά: Πώς επιτρέψαμε στον νεοφιλελευθερισμό να γίνει η επίσημη Ευρωπαϊκή οικονομική θρησκεία. Το επίσημο δόγμα», συμπλήρωσε.
Οι παρεμβάσεις από το νεοφιλελεύθερο «επιχειρηματικό κράτος» (corporate state), από την δεκαετία του 1980 μέχρι το ξέσπασμα της τελευταίας διεθνούς οικονομικής κρίσης, είναι που οδήγησαν, ακόμη και στους καιρούς της νεοφιλελεύθερης ανάπτυξης, στην δραματική αύξηση των ανισοτήτων, επισήμανε ο πρωθυπουργός.
«Το καθήκον των προοδευτικών δυνάμεων είναι να αλλάξουν την πραγματικότητα»
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως οι κυβερνήσεις σε Ελλάδα, Πορτογαλία και Ισπανία συγκροτούν εκ των πραγμάτων ένα διαφορετικό πολιτικό υπόδειγμα στην Ευρώπη».
«Το καθήκον μας ως προοδευτικές δυνάμεις είναι να μην αποδεχτούμε τη ζοφερή πραγματικότητα ως νομοτέλεια, αλλά να αγωνιστούμε από κοινού, παρά τις υπαρκτές διαφορετικότητες, για να αλλάξουμε αυτή την πραγματικότητα”, δήλωσε ο πρωθυπουργός.
«Να διαμορφώσουμε τις προϋποθέσεις σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, για την υπέρβαση του κυρίαρχου μοντέλου, που έχει οδηγήσει την Ευρώπη σε έκρηξη των ανισοτήτων, αλλά και σε μια πρωτοφανή υπαρξιακή κρίση. Για να πετύχουμε σε αυτή την ιστορική αποστολή, χρειαζόμαστε ένα οραματικό και συγχρόνως πειστικό πολιτικό πρόγραμμα”, σημείωσε.
«Χρειάζεται να συνειδητοποιήσουμε ότι οι ερχόμενες ευρωπαϊκές εκλογές είναι υπαρξιακού χαρακτήρα για την Ευρώπη», είπε ο κ. Τσίπρας.
«Είναι η πιο κρίσιμη πολιτική μάχη από την ίδρυση της Ευρώπης, γιατί αυτό που διακυβεύεται είναι, πέρα από τις ιδρυτικές της αξίες, η ίδια η ενότητά της. Οι ευρωπαϊκές προοδευτικές δυνάμεις δε μπορούμε να κλείσουμε τα μάτια μπροστά σε αυτό το ιστορικό διακύβευμα. Σοσιαλδημοκράτες και αριστεροί σοσιαλιστές, κομμουνιστές, αριστεροί και πράσινοι, έχουμε μεταξύ μας σημαντικές διαφορές. Και ιστορικές αλλά και σε ότι αφορά τη τρέχουσα συγκυρία», σημείωσε. «Η προτεραιότητα σήμερα είναι να φτιάξουμε κοινό ανάχωμα στην έφοδο της ακροδεξιάς και στην καταστροφική για τους λαούς μας ηγεμονία του νεοφιλελευθερισμού, που άλλωστε είναι αυτός που τρέφει την ακροδεξιά», είπε ο πρωθυπουργός.
«Και αυτό μπορεί να συμβεί μόνο αν ενώσουμε τις δυνάμεις μας. Σε μια πλατιά Κόκκινη – Κόκκινη και Πράσινη Συμμαχία», πρόσθεσε.
“Ο μεγάλος μας, κοινός στόχος, πρέπει να είναι η συμπερίληψη και η εκ νέου ενσωμάτωση των αποκλεισμένων λαϊκών τάξεων σε μια νέα στρατηγική, κοινωνικά και περιβαλλοντικά βιώσιμης ανάπτυξης. Σε ένα νέο, Κοινωνικό Συμβόλαιο για την Ευρώπη του 21ου αιώνα, βασισμένο σε πολιτικές ισότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης”, τόνισε ο κ. Τσίπρας.
Σήμερα η Ευρώπη χρειάζεται μια πολιτική συμμαχία που θα βάλει φραγμό στην απόπειρα συλλογικής οπισθοδρόμησης που επιχειρεί η ακροδεξιά και ο νεοφιλελευθερισμός”.
“Είναι ιστορική αναγκαιότητα”, επισήμανε και συνέχισε: “Σήμερα, η Ευρώπη χρειάζεται ένα ρεύμα προοδευτικών τομών, αλλαγών και μεταρρυθμίσεων για να εγγυηθεί στους λαούς της μια καλύτερη προοπτική, ένα μέλλον με αξιοπρέπεια και δικαιοσύνη. Ας μιλήσουμε, λοιπόν, με τόλμη τις επόμενες εβδομάδες και μήνες, πριν και αμέσως μετά τις Ευρωεκλογές, για την ανάγκη κοινής πορείας, όλων όσοι δεν αρκούμαστε στη δικαίωση των αναλύσεων, αλλά θέλουμε να αλλάξουμε τα πράγματα σήμερα, τώρα. Πριν να είναι πολύ αργά. Εμείς, από την πλευρά μας, εκπροσωπώντας ένα λαό που τόλμησε να εμπιστευτεί την Αριστερά στα δύσκολα και δικαιώθηκε, είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε τον ιστορικό ρόλο που μας αναλογεί, στην πρώτη γραμμή αυτού του ταυτοτικού αγώνα για την Ευρώπη”.
«Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια γροθιά στο μαχαίρι του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας»
Η Συμφωνία των Πρεσπών ήταν μια γροθιά στο μαχαίρι του εθνικισμού και της πατριδοκαπηλίας, είπε ο πρωθυπουργός και σημείωσε πως η κυβέρνηση και ο ΣΥΡΙΖΑ ανέλαβαν την ευθύνη και το πολιτικό κόστος και μάλιστα λίγο πριν τις ευρωεκλογές.
“Κάποιοι δεν τόλμησαν να διακινδυνεύσουν πολύ μικρότερο κόστος, κι ας αυτοαποκαλούνται προοδευτικοί”, είπε και εξήρε τη στάση του Ποταμιού και της ΔΗΜΑΡ υπέρ της Συμφωνίας αναφέροντας τον Μίλτο Κύρκο και τον Θανάση Θεοχαρόπουλο που μίλησαν στη σημερινή εκδήλωση..
“Εμείς το τολμήσαμε. Γιατί ; Γιατί ήμασταν βέβαιοι ότι λειτουργούμε με βάση τις αξίες μας και ήμασταν βέβαιοι ότι τοποθετούμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας. Και τώρα, που προτείνουμε αυτή τη πλατιά συμπαράταξη, αντί της εύκολης οίησης, του εύκολου ηγεμονισμού και σεχταρισμού, το πράττουμε γιατί πιστεύουμε βαθιά ότι αυτή είναι η ανάγκη των καιρών και της ιστορίας. Γιατί πιστεύουμε ξανά ότι τοποθετούμαστε στη σωστή πλευρά της ιστορίας”, είπε.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Αυτοαποθεώνεται ο Τσίπρας: Εφαρμόσαμε μνημόνιο χωρίς να πάρουμε μνημονιακές πολιτικές!
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Πάτρα: Οι σύνεδροι του ΚΙΝΑΛ φώναξαν «έξω οι Συριζαίοι» στον Απ. Κατσιφάρα
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Χάρης Βαφειάς: Αύξηση κερδών και μείωση εσόδων στο τρίτο τρίμηνο του 2024 για την C3is
- Χρήστος Μεγάλου (Τράπεζα Πειραιώς): Εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επενδύσουμε εκτός Ελλάδας – Η χώρα χρειάζεται ισχυρότερες τράπεζες
- Kristina Blahnik: Από την αρχιτεκτονική στην κυριαρχία του Manolo Blahnik και η μυστική συνταγή της επιτυχίας
- Επιτροπή Ανταγωνισμού: Εγκρίθηκε η απόκτηση της Αττικής Οδού από ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ