ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
«Αναρωτιέμαι αν κάποιοι επικοινωνιολόγοι έχουν πει στον κ. Μητσοτάκη πως μιλώντας δυνατά μπορεί να πείσει» ανέφερε κατά την έναρξη της ομιλίας του στην Βουλή στη διαδικασία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.
«Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι μια δύναμη ετοιμόρροπη όπως την παρουσιάζει ο κ. Μητσοτάκη, αναρωτιέμαι: Γιατί τέτοια νευρικότητα κ. Μητσοτάκη; Μήπως ξέρετε τίποτα αληθινές δημοσκοπήσεις να μας τις πείτε να χαρούμε που διαβάζουμε τις ψεύτικες τόσον καιρό;.», είπε. Όπως μάλιστα ανέφερε, ο κ. Μητσοτάκης είναι ιδιαίτερα νευρικός πιθανόν γιατί γνωρίζει «κάποιες πραγματικές δημοσκοπήσεις», όπως ανέφερε.
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως επέλεξε αυτή τη διαδικασία, παρά το ότι είχε κάθε δυνατότητα με βάση στο Σύνταγμα να μην το πράξει, και να κρυφτεί πίσω από την πρόκληση προς την αντιπολίτευση να καταθέσει πρόταση δυσπιστίας, την οποία η ΝΔ δεν θα μπορούσε να κερδίσει. «Προκάλεσα αυτή τη συζήτηση και τη διαδικασία της ψήφου εμπιστοσύνης με πλήρη επίγνωση της ιστορικότητας των στιγμών αλλά κυρίως με πλήρη αίσθηση του καθήκοντος μου απέναντι στο κοινοβούλιο, τον ελληνικό λαό και τη δημοκρατία», είπε ο Αλέξης Τσίπρας. «Πήρα όμως το ρίσκο έχοντας την πολιτική τόλμη να ζητήσω και από τον μέχρι χθες κυβερνητικό μου εταίρο και από το σύνολο, γιατί η κρισιμότητα των πολιτικών διλημμάτων που έχουμε μπροστά μας, επιτάσσουν καθαρές λύσεις και καθαρές κουβέντες».
Ο κ. Τσίπρας επιτέθηκε στη ΝΔ υπενθυμίζοντας πως το καλοκαίρι του 2015, όταν οι βουλευτές του είχαν εγκαταλείψει το ΣΥΡΙΖΑ η αντιπολίτευση ζητούσε να συνεχίσει η κυβέρνηση και να μην πάει σε εκλογές. Επίσης, υπενθύμισε πως η κυβέρνηση του Κωνσταντίνου Μητσοτάκης κυβέρνηση με την ψήφο του Θεόδωρου Κατσίκη της ΔΗΑΝΑ.
Ο πρωθυπουργός κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη και τους βουλευτές που ασκούν κριτική, ότι στην Ε.Ε. 13 κυβερνήσεις κυβερνούν με κόμματα που δεν έχουν την απόλυτη πλειοψηφία των βουλευτών και είναι κυβερνήσεις μειοψηφίας. «Εγώ δεν κάνω αυτό, ζητώ ψήφο εμπιστοσύνης», σημείωσε.
«Εγώ πάλι, κ. Μητσοτάκη, δεν αλλάζω ανάλογα με τη περίσταση», είπε ο κ. Τσίπρας, αναφέροντας ότι η κυβέρνηση του χρειάζεται για να προχωρήσει στα κρίσιμα θέματα που έχει μπροστά της, την πλήρη εμπιστοσύνη από τη πλειοψηφία των βουλευτών για να φτάσει εως το τέλος της Συνταγματικά προβλεπόμενης θητείας της, δηλαδή τον Οκτώβρη του 2019.
Κάλεσε όλους να απαντήσουν αυτό βασικό ζήτημα «γιατί στις κρίσιμες ώρες οφείλουμε όλοι να παίρνουμε σαφή θέση».
«Ήρθατε εσείς κ. Μητσοτάκη να μας κάνετε μαθήματα πολιτικής ηθικής, εσείς που εντάξατε 4 βουλευτές από άλλα κόμματα», είπε.
«Από την πλευρά της αντιπολίτευσης βλέπω νευρικότητα, σύγχυση, αμηχανία. Πριν από μια εβδομάδα η αντιπολίτευση ζητούσε από εμένα επιτακτικά να ζητήσω – αν τολμάω, λέγατε- ψήφο εμπιστοσύνης. Και τώρα που τολμάω, πάλι πρόβλημα έχετε», είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Κατηγόρησε τον κ. Μητσοτάκη ότι κάνει μαθήματα εκείνος «που δεν είχε το πολιτικό σθένος και την πολιτική τόλμη να προκαλέσει αυτός τη συζήτηση, που μας απειλούσε με την πρόταση δυσπιστίας όταν θα ερχόταν η συμφωνία των Πρεσπών, αλλά δεν τόλμησε να το κάνει».
Σχολίασε ότι ο κ. Μητσοτάκης έχει «μια δυσκολία να προσαρμοστεί στις αλλαγές που συντελούνται, όταν υιοθετεί ένα αφήγημα, συνεχίζει με αυτό ανεξάρτητα αν αλλάζουν οι συνθήκες». Σχολίασε ότι μέχρι χθες του ζητούσε ψήφο εμπιστοσύνης και δεν τολμούσε να καταθέσει πρόταση μομφής και πως πλέον, ενώ τον έβγαλε από τη δύσκολη θέση, μάλλον χειροτέρεψε τα πράγματα για τον ίδιο.
«Αντί για πολιτικό επιχείρημα, αντί για πολιτικό σχέδιο κατέληξε να αναγιγνώσκει μέσα στην ελληνική βουλή και από το έδρανο αυτό λιβελογραφήματα. Και να ρίξει σε πρωτόγνωρα βάθη το επίπεδο του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Με στοχοποίηση βουλευτών, με απειλές και χαρακτηρισμούς, με συνθήματα και ύβρεις ακόμη και για πρόσωπα που τιμούν το δημόσιο βίο, όπως τον ναύαρχο Αποστολάκη», είπε ο Αλ. Τσίπρας για τον κ. Μητσοτάκη.
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης φέρνει τον διχασμό
Ο κ. Τσίπρας κατήγγειλε τον κ. Μηστοτάκη πως δεν καταδίκασε τις απειλές κατά βουλευτών που θα ψηφίσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών και οδηγεί τη χώρα στον διχασμό!
«Μένω άναυδος που δεν βρήκατε να πείτε μια κουβέντα για να καταδικάσετε το στέλεχος της ΝΔ, κ. Αβραμάκο, τον επικεφαλής της μεγαλύτερης νομαρχιακής της ΝΔ που έστελνε μαζικά μηνύματα στους οπαδούς της ΝΔ με τα κινητά των βουλευτών που προτίθενται να στηρίξουν την κυβέρνηση», ανέφερε. Ο δρόμος που έχει επιλέξει είναι επικίνδυνος, πρόσθεσε.
Απαντώντας σε αναφορά του κ. Θεοδωράκη για το παρελθόν, πριν από 8 χρόνια, είπε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πάντα καταδίκαζε με ανακοινώσεις του τέτοια περιστατικά. Τον ρώτησε τι θα γινόταν, αν αυτό που έκανε τώρα ο κ. Αβραμάκος, το έκανε σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ.
«Ο κ. Μητσοτάκης έχει επιλέξει τη στρατηγική της έντασης», η ΝΔ έχει κάνει την μετατόπιση από τον μεσαίο χώρο προς την ακραία δεξιά, φαίνεται ότι ζηλεύετε και τις πρακτικές της ακροδεξιάς όχι μόνο τις θέσεις της και αυτό είναι πολύ επικίνδυνο για τον τόπο ως κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε ο Αλ. Τσίπρας.
Απαντώντας στην αναφορά του κ. Μητσοτάκη πως το διαζύγιο με τον Πάνο Καμμένο ήταν «σκηνοθετημένο», ο κ. Τσίπρας αναρωτήθηκε γιατί να διακινδυνεύει και να ζητά ψήφο εμπιστοσύνης.
«Αυτό που έχετε πάθει είναι ότι αδυνατείτε να προσαρμοστείτε στην πραγματικότητα . Το ίδιο κάνατε όταν βγήκαμε από τα μνημόνια, εσείς λέγατε ότι είμαστε στο τέταρτο ενώ όλη η Ευρώπη το αναγνωρίζει. Τώρα υπάρχει ρήξη, αποχώρησαν οι ΑΝΕΛ από την κυβέρνηση κι εσείς συνεχίζετε να λέτε το αφήγημα σας περί σκηνοθεσίας. Αυτό το περί σικέ διαζυγίου και συναλλαγής είναι ό,τι πιο αστείο μπορεί να πει κανείς βλέποντας με ποιο σχέδιο πορευόμαστε για το αύριο του τόπου», ανέφερε.
Μάλιστα επιτέθηκε και στην κ. Γεννηματά, για την οποία όπως ανέφερε «έχει τα ιδία επιχειρήματα με τον κ.Μητσοτάκη». «Λες κι έχουν τον ίδιο λογογράφο», ανέφερε.
Για τη Συμφωνία των Πρεσπών
Ο καθένας θα πάρει την πατριωτική και εθνική ευθύνη, δήλωσε ο πρωθυπουργός και απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης είπε: «Αδικείτε τους εαυτούς σας με την κριτική που κάνετε».
Ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως κοινοποιήθηκε στο υπουργείο εξωτερικών η ρηματική διακοίνωση για τη συνταγματική αναθεώρηση στα σκόπια όπως προβλέπεται από την Συμφωνία των Πρεσπών, με το οποίο ενημερώνουν για το πέρας των διαδικασιών και διευκρινίζουν πως ότι ο όρος nationality αναφέρεται στην ιθαγένεια και δεν προδικάζει την εθνότητα και πως η γλώσσα έχει αναγνωριστεί από τη διάσκεψη του ΟΗΕ του 1997 και είναι σλαβική γλώσσα.
“Τι έχουμε λοιπόν εδώ κύριε Μητσοτάκη; Την πλήρη και ολοκληρωτική αποδόμηση των προσχημάτων που ανακαλύψατε για να κρυφτείτε από την ιστορική ευθύνη που σας αναλογεί και σε εσάς και στην παράταξή της, ο οποίος ωστόσο παραδέχθηκε στη συνέχεια, κατηγορώντας τη ΝΔ πως χρησιμοποιεί τον όρο «Σλαβομακεδόνες» για να χαρακτηρίσει την εθνότητα της γειτονικής χώρας, πως οι ίδιοι αποκαλούν τους εαυτούς τους ως «Μακεδόνες».
Ο κ. Τσίπρας κάλεσε τον κ. Μητσοτάκη να έχουν ένα τηλεοπτικό debate για το θέμα ενώ ανέφερε πως η αντιπολίτευση θα έχει όσο χρόνο χρειάζεται μέχρι να κατατεθεί προς κύρωση στη Βουλή η Συμφωνία.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ: Μητσοτάκης: Τελευταία πράξη της πολιτικής φαρσοκωμωδίας – Επιτέλους, φύγετε!
ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Φώφη Γεννηματά: Ο Τσίπρας είναι το βαρίδι της Αριστεράς
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- ΗΠΑ: “Σώστε το ΤΙΚΤΟΚ” παροτρύνει ο εκλεγμένος πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ
- Όλα Καλένιους (Mercedes-Benz): Ζητά από την Ευρώπη να άρει τους δασμούς στα κινεζικά αυτοκίνητα
- Ισραήλ: Με παραίτηση από την κυβέρνηση Νετανιάχου απειλεί ο ακροδεξιός υπουργός Οικονομικών Μπεζαλέλ Σμότριχ
- Παγκράτι: Συνελήφθησαν 5 ανήλικοι με μαχαίρια