• Πολιτική

    Αλέξης Τσίπρας: Δέσμη προτάσεων για την ψηφιακή πολιτική

    • Του Αντώνη Ι. Αντωνόπουλου
    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης

    Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ, Αλέξης


    Με κριτικές επισημάνσεις προς στην κυβέρνηση για τους χειρισμούς της στο πεδίο της αντιμετώπισης της ακρίβειας και την οικονομική πολιτική ο Αλέξης Τσίπρας παρουσίασε τις προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για τη ψηφιακή πολιτική, στο πλαίσιο του «Digital economy forum 2022» που διοργανώνει ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων Πληροφορικής & Επικοινωνιών Ελλάδας-ΣΕΠΕ.

    «Η κρίση μπορεί να είναι εν μέρει εξωγενής αλλά όλες αυτές οι αρνητικές πρωτιές της Ελλάδας, δεν είναι παρά η αποτύπωση της κυβερνητικής αποτυχίας στην ασκούμενη πολιτική και κυρίως η σκόπιμη ανοχή της σε μια σειρά από αρνητικά φαινόμενα» ισχυρίστηκε ο Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επικεντρώνοντας στη συνέχεια τη κριτική του σε συγκεκριμένα πεδία.

    «Είπα ήδη την αισχροκέρδεια. Θα μιλήσω και για την επικράτηση ολιγοπωλιακών συμφερόντων στη λειτουργία των αγορών. Στην αδιαφάνεια στην αξιοποίηση των δημόσιων πόρων. Στο έλλειμμα δημόσιων πολιτικών με συμπεριληπτικό πρόσημο και χαρακτήρα. Οι ολιγοπωλιακές καταστάσεις στην ενέργεια και τα υπερβάλλοντα κέρδη 7 – 8 μεγάλων επιχειρήσεων κοστίζουν σε όλες τις υπόλοιπες επιχειρήσεις. Και φυσικά κοστίζουν αρκετά και στα νοικοκυριά. Το ίδιο και με τις υψηλές τιμές ψηφιακών υπηρεσιών επικοινωνίας και internet. Επιτέλους στην Ελλάδα οι αγορές πρέπει να λειτουργήσουν σε όφελος όλων και το κράτος πρέπει να παρεμβαίνει. …Η αδιαφάνεια στην αξιοποίηση των δημόσιων πόρων είναι τροχοπέδη.

    Η διαφάνεια θα είναι μια απαραίτητη προϋπόθεση για μια υγιή οικονομία. Και δεν μπορώ να μην αναφερθώ στο λογαριασμό που όλο και μεγαλώνει, 8,5 δισ. ευρώ – ίσως να είναι και παραπάνω – σε απευθείας αναθέσεις τα τελευταία δύο χρόνια, αποτελεί ένα αρνητικό ιστορικό ρεκόρ. Εξ όσων μαθαίνω και διαβάζω χθες στον κυριακάτικο Τύπο, η διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων από την κυβέρνηση Μητσοτάκη, ακριβώς επειδή υπάρχουν αυτά τα αρνητικά ρεκόρ με τις απευθείας αναθέσεις στους διαγωνισμούς, έχει ήδη θορυβήσει και τις Βρυξέλλες», ανέφερε.

    Ο κ. Τσίπρας αφού παραδέχτηκε το έργο που έχει γίνει από τη Κυβέρνηση στο ψηφιακό περιβάλλον της χώρας παρουσίασε 8 άξονες που διέπουν το πρόγραμμα του για την ψηφιακή πολιτική της χώρας.

    «Αν λοιπόν ο πρώτος άξονας είναι η αύξηση της εγχώριας παραγόμενης αξίας, ο δεύτερος άξονας του σχεδιασμού μας αφορά τα κίνητρα εκείνα που πρέπει να δοθούν στον κλάδο τον ψηφιακό, προκειμένου να προχωρήσει σε προσλήψεις νέων επιστημών, νέων ανθρώπων στον τομέα της Πληροφορικής, στον ψηφιακό τομέα. Σχεδιάζουμε κυρίως την παροχή φορολογικών και ασφαλιστικών κινήτρων στις επιχειρήσεις για προσλήψεις επιστημονικού προσωπικού, καθώς και επενδυτικά κίνητρα σε νέους επιστήμονες στον κλάδο Τεχνολογίας Πληροφορικής και Επικοινωνιών ώστε να ανασχεθεί το brain-drain και να συγκλίνουμε με τους ευρωπαϊκούς στόχους.

    Ο τρίτος άξονας αφορά την ολοκλήρωση μεγάλων έργων υποδομών. Σχεδιάζουμε την επιτάχυνση και ολοκλήρωση των μεγάλων έργων υποδομής στα δίκτυα Internet νέας γενιάς υπερυψηλών ταχυτήτων. Η Ελλάδα πρέπει να πάψει να έχει το πιο αργό και πιο ακριβό Internet στην Ευρώπη.

    Ο τέταρτος άξονας είναι η επιτάχυνση της ψηφιακής μετάβασης στο Δημόσιο. Σχεδιάζουμε αυτό να συμβεί, η επιτάχυνση δηλαδή της μετάβασης στο Δημόσιο, αλλά και αυτή η διαδικασία να ακολουθεί ένα σχέδιο απλοποίησης των διαδικασιών των γραφειοκρατιών, ώστε να μη φτάσουμε στο τέλος να ψηφιοποιούμε τη γραφειοκρατία.

    Πέμπτος άξονας του σχεδιασμού μας είναι η συμπερίληψη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων στη Ψηφιακή Μετάβαση. Σχεδιάζουμε να συμπεριλάβουμε τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις στα ευρωπαϊκά αναπτυξιακά εργαλεία, εκεί συνίσταται η λογική μας. Κυρίως εκεί και βεβαίως σε μια σειρά άλλους τομείς που έχει ανάγκη η κοινωνία και βεβαίως η χώρα, όπως η περιφερειακότητα της ανάπτυξης, η συμπεριληπτικότητα.

    Έκτος άξονας η δημιουργία δομών ψηφιακής υποστήριξης του Πολίτη. Σχεδιάζουμε τη δημιουργία δομών στήριξης, τα λεγόμενα citizen Spots, με ευθύνη της Πολιτείας, όπου θα παρέχονται στοχευμένες δεξιότητες στους πολίτες για την αξιοποίηση των ψηφιακών δυνατοτήτων ανά ηλικιακή ομάδα και κατηγορία. Κάτι ανάλογο έχει υλοποιήσει ήδη η Πορτογαλία, όπου εκεί λειτουργούν 700 citizen spots σε όλη τη χώρα.

    Έβδομος άξονας η διαρκής επανακατάρτιση των εργαζομένων στον κλάδο και όχι μόνο στον κλάδο.

    Και όγδοος άξονας, η προστασία των προσωπικών δεδομένων και η κυβερνοασφάλεια. Αποτελεί προτεραιότητά μας η διασφάλιση και η προστασία των Συνταγματικά κατοχυρωμένων προσωπικών δεδομένων των πολιτών και η ασφάλεια συστημάτων, υπηρεσιών και δημοσίων δεδομένων από κυβερνοεπιθέσεις».

    Διαβάστε επίσης:

    Μητσοτάκης για Economist: Οι προσπάθειες και οι μεταρρυθμίσεις μας έχουν πραγματικό αντίκτυπο

    Νίκος Ανδρουλάκης: Η ματαιοδοξία και η σύγχρονη Ιωάννα της Λωρραίνης



    ΣΧΟΛΙΑ