ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Επίθεση τόσο στον Στέφανο Κασσελάκη όσο και στους Νίκο Ανδρουλάκη και Δημήτρη Κουτσούμπα για τη στάση τους απέναντι στο ζήτημα της νομιμοποίησης του πολιτικού γάμου των ομόφυλων ζευγαριών εξαπέλυσε ο Αλέξης Πατέλης, επικεφαλής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού.
Ο κ. Πατέλης θέλησε να διασαφηνίσει μια σειρά από αμφιλεγόμενα σημεία του νομοσχεδίου, μιλώντας στην εφημερίδα Παραπολιτικά, αλλά δεν δίστασε να σχολιάσει και την στάση των αριστερών κομμάτων.
Μάλιστα, ειδικά για τον ΓΓ του ΚΚΕ, ο οποίος τάχθηκε κατά της νομιμοποίησης υποστηρίζοντας πως αυτό «ανοίγει τον δρόμο για την κατάργηση της πατρότητας και της μητρότητας», ο κ. Πατέλης καταλόγισε ομοφοβία, ενώ υπενθύμισε ότι επί Στάλιν οι ομοφυλόφιλοι κρατούνταν σε στρατόπεδα συγκεντρώσεως.
«Δεν είναι τυχαίο ότι το ΚΚΕ διαχρονικά έχει τοποθετηθεί εναντίον του θεσμού του γάμου. Αλλά και στον σταλινισμό, ομοφυλόφιλοι ήταν σε στρατόπεδα συγκέντρωσης, ενώ προχθές ο κ. Κουτσούμπας υιοθέτησε ομοφοβική ρητορική ντροπής.
Στον καθαρό καπιταλισμό, δεν υπάρχει χώρος για διακρίσεις με βάση τον σεξουαλικό προσανατολισμό. Σε μία αξιοκρατική κοινωνία προκόβουν οι καλύτεροι, χωρίς εμπόδια και διακρίσεις, που να προέρχονται μάλιστα από το κράτος», ανέφερε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα απαντώντας σε ερώτηση εάν ήταν ο γάμος του κ. Κασσελάκη στη Νέα Υόρκη που ανάγκασε την ΝΔ να προχωρήσει εσπευσμένα στην προώθηση του νομοσχεδίου για τον ομόφυλο γάμο, ο κ. Πατέλης είπε χαρακτηριστικά ότι «η υλοποίηση αυτής της στρατηγικής -που περιλαμβάνει και την ισότητα στον γάμο- περιλαμβανόταν στο προεκλογικό πρόγραμμα της ΝΔ.
Όλα αυτά προ Κασσελάκη, ο οποίος έχει επιδείξει έναν ναρκισσισμό εφάμιλλο του κ. Βαρουφάκη, αποδεικνύοντας ότι η προσωπικότητα κάποιου είναι κάτι ανεξάρτητο από τον σεξουαλικό του προσανατολισμό».
Σχετικά με τον Νίκο Ανδρουλάκη υπογράμμισε πως «αφού δεσμεύθηκε στην Ευρωομάδα των Σοσιαλιστών ότι θα στηρίξει την ισότητα στον γάμο, σήμερα μιλάει για «κορδόνια» και για μικροπολιτικούς λόγους εργαλειοποιεί». Απαντώντας σε ερώτημα για το εάν πρέπει να τεθεί κομματική πειθαρχία είπε πως επ’ αυτού έχει τοποθετηθεί ο κ. Μητσοτάκης,
Αναφορικά με τις αντιδράσεις που έχει φέρει η επικείμενη ψήφιση του νομοσχεδίου δηλώνει πως «η λέξη υιοθεσία σημαίνει ακριβώς το ίδιο πράγμα με τη λέξη τεκνοθεσία. (Επίσης αναφερόμαστε σε γάμο ομόφυλων και όχι ομοφυλοφίλων, διότι η διάκριση είναι στο φύλο και όχι στον σεξουαλικό προσανατολισμό –ήδη υπάρχουν ομοφυλόφιλοι παντρεμένοι!)
Ο γάμος είναι, νομικά, άρρηκτα συνδεδεμένος με την υιοθεσία. 39 χώρες στον κόσμο ήδη αναγνωρίζουν την ισότητα στην τεκνοθεσία, δηλαδή παραπάνω από αυτές που αναγνωρίζουν την ισότητα στον γάμο. Δεν έχει υπάρξει αλλοίωση της κοινωνίας ως αποτέλεσμα αυτής της μεταρρύθμισης.
Αντιθέτως, αυτές είναι χώρες που ιεραρχούν ψηλά την αξία της ελευθερίας και της ισότητας και χώρες στις οποίες πολλοί θέλουν να ζήσουν.
Αλλά και ήδη στην χώρα μας, πολλές εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες έχουν μεγαλώσει για διάφορους λόγους χωρίς μητέρα ΚΑΙ πατέρα και θα ήταν λάθος να στιγματίζουμε τόσους ανθρώπους».
«Το θέμα μας δεν είναι αν ομόφυλα ζευγάρια θα αποκτούν παιδιά. Αυτό ήδη συμβαίνει, όποια άποψη και να έχουμε ως προς το αν θα έπρεπε ή οχι. Γυναίκες με δότη σπέρματος νόμιμα στην χώρα μας ή στο εξωτερικό, άνδρες με παρένθετη μητέρα ή με υιοθεσία στο εξωτερικό. Μόνοι άνδρες ή γυναίκες νόμιμα στην Ελλάδα με υιοθεσία από το 1946.
Πρέπει όμως να προστατεύσουμε τα παιδιά αυτά. Σήμερα ζουν με δύο γονείς στο σπίτι τους, όμως η πολιτεία αναγνωρίζει μόνο τον ένα. Και αυτό γιατί όσο δεν επιτρέπεται ο γάμος, ο μη αναγνωρισμένος γονέας δεν μπορεί να υιοθετήσει τα παιδιά του αναγνωρισμένου» προσθέτει ο κ. Πατέλης.
«Αν πεθάνει ο αναγνωρισμένος γονέας, το παιδί πάει σε ίδρυμα ή σε μακρινό συγγενή, και όχι στον άλλο γονέα που το έχει μεγαλώσει τόσα χρόνια. Αν πεθάνει ο μη αναγνωρισμένος γονέας, το παιδί δεν καθίσταται κληρονόμος του.
Αν χωρίσουν οι γονείς, ο μη αναγνωρισμένος γονέας μπορεί να εξαφανιστεί, χωρίς υποχρέωση διατροφής του παιδιού. Αλλά και ο αναγνωρισμένος μπορεί να πάρει το παιδί και να φύγει, χωρίς να το ξαναδεί ο άλλος γονέας.
Στο νοσοκομείο, ο μη αναγνωρισμένος γονέας δεν μπορεί να πάρει απόφαση για το παιδί. Και για να ταξιδέψει με το παιδί στο εξωτερικό, χρειάζεται την άδεια του αναγνωρισμένου γονέα.
Ακόμα χειρότερα, υπάρχουν Ελληνόπουλα που έχουν γεννηθεί στο εξωτερικό, από ζευγάρια Ελλήνων ομόφυλων γονιών, που δεν μπορούν να αποκτήσουν την ελληνική ιθαγένεια, διότι το πιστοποιητικό γέννησής τους αναγράφει δύο γονείς ιδίου φύλου και αυτό δεν αναγνωρίζεται, ούτε βέβαια τροποποιείται. Τι φταίνε τα παιδιά αυτα;
Δεν μιλάμε εξάλλου για πολλές περιπτώσεις. Είναι λίγες, αλλά τα παιδιά αυτά βιώνουν διακρίσεις, και η πολιτεία πρέπει να σταθεί δίπλα τους και να τα προστατεύσει. Όσο δεν τους δίνουμε τα ίδια δικαιώματα με όλα τα Ελληνόπουλα, συντηρούμε τον στιγματισμό τους.
Πώς θα πούμε «όχι» στο μπούλινγκ στα σχολεία; Άρα το ζήτημα της τεκνοθεσίας τελικά αφορά κυρίως τα δικαιώματα των παιδιών και όχι τα δικαιώματα των γονιών», υποστηρίζει ο διευθυντής του οικονομικού γραφείου του πρωθυπουργού.
Σύμφωνα με τον κ. Πατέλη «θα ήταν οξύμωρο να πιστεύουμε ότι μπορούμε να λύσουμε μία διάκριση ως προς τα παιδιά, δημιουργώντας μια καινούρια διάκριση. Δηλαδή θα λέμε στα παιδιά, αυτός ο άνθρωπος με τον οποίο ζείτε σπίτι σας και σας μεγαλώνει είναι ο «επίτροπος» ή ο «κηδεμόνας» σας; Αφήστε δε που, αν αλλάξει το πλαίσιο του συμφώνου συμβίωσης, αυτό θα πρέπει υποχρεωτικά να αφορά και τα ετερόφυλα ζευγάρια. Και αν το σύμφωνο γίνει σαν τον γάμο, τότε “τι Γιάννης, τι Γιαννάκης”».
Απαντώντας στο εάν είναι παράδοξο η παρένθετη μητρότητα να μην επιτρέπεται για τα ομόφυλα ζευγάρια, αλλά να αναγνωρίζεται αν έχει πραγματοποιηθεί στο εξωτερικό, ο κ. Πατέλης λέει πως «το ίδιο συμβαίνει σε πολλές χώρες. Αλλιώς πάλι την πληρώνουν τα παιδιά. Να σας πω την περίπτωση ενός άνδρα Δανού υπηκόου, ο οποίος παντρεύτηκε μία Ελληνίδα και απέκτησαν μαζί παιδί με παρένθετη κυοφόρο στην Ελλάδα. Όταν επέστρεψαν στη Δανία, το παιδί δεν το αναγνώρισε η πολιτεία και τους το πήραν και το πήγαν σε ίδρυμα».
Επιπλέον επισημαίνει πως «η ισότητα, το κράτος δικαίου, τα ανθρώπινα δικαιώματα, είναι στην ιδεολογική καρδιά της Νέας Δημοκρατίας. Γιατί να αφήσουμε άλλα κόμματα να τα οικειοποιηθούν;»
Με την ιδιότητα του ως μελος της επιτροπής που όρισε ο Πρωθυπουργος το 2021 για την χάραξη της στρατηγικής για την Ισοτητα των ΛΟΑΤΚΙ+ ο κ Πατέλης σημειώνει ότι η Νέα Δημοκρατία ήταν το κόμμα που έβαλε την Ελλαδα στην ΕΟΚ ως το 10ο της μέλος, υποστηρίζοντας ότι θα ήταν ανακόλουθο κάποια άλλη παράταξη να είναι αυτή που θα την καταστήσει το 16ο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης που θα θεσπίσει την ισότητα στον γάμο, θέτοντας την χώρα μας στην “σωστή πλευρά της ιστορίας” και σε αυτό το ζήτημα.
Ο κ. Πατέλης επισημαινει οτι ο Ντέιβιντ Κάμερον, ηγέτης του Συντηρητικού Κόμματος στο Ηνωμένο Βασίλειο, είχε επιχειρηματολογήσει το 2011: «Δεν υποστηρίζω τον γάμο ομοφύλων, παρότι είμαι συντηρητικός, υποστηρίζω τον γάμο ομοφύλων, επειδή είμαι συντηρητικός».
Απευθυνόμενος σε όσους διαφωνούν με την ισότητα στον γάμο υπογραμμίζει: «Σέβομαι απόλυτα την διαφορετική άποψη. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να διχάσουμε». Ο κ. Αλέξης Πατέλης καταλήγει με απόσπασμα της απόφασης του Ανωτατου Δικαστηρίου των Ηνωμένων Πολιτειών το 2015:
«Θα ήταν λάθος να ισχυριστούμε ότι οι άνθρωποι αυτοί δεν σέβονται την ιδέα του γάμου. Η αλήθεια είναι ότι τον σέβονται, και τον σέβονται τόσο βαθιά που αποζητούν την προσωπική τους ολοκλήρωση μέσα από αυτόν. Προσδοκούν ότι δεν θα είναι καταδικασμένοι να ζουν στην μοναξιά, αποκλεισμένοι από έναν εκ των παλαιότερων θεσμών του πολιτισμού μας. Επιζητούν την ισότητα στην αξιοπρέπεια έναντι του Νόμου».
Διαβάστε επίσης:
Σπέτσες: Κοντά στο τζάκι αγκαλιά στην πολυθρόνα, μ’ ένα «όνειρο» του Κασσελάκη μια νύχτα του χειμώνα
Ζαχαράκη για γάμο ομόφυλων ζευγαριών: Προσπαθούμε να προασπίσουμε τα δικαιώματα των παιδιών
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Ελβετικό φραγκο: Τι ζητούν οι δανειολήπτες, ποια λύση προκρίνει το υπουργείο Οικονομικών
- H Aston Martin αποκαλύπτει το Vantage Roadster των 655 HP
- Η νέα ηθική των ΗΠΑ αποτελεί παγκόσμιο κίνδυνο
- Η λάμψη της Alter Ego, τα 19 ευρώ της ΓΕΚ, οι ξένοι της Intrakat, τα 3 πρόσωπα του Υπερταμείου, η συνέντευξη του Πιέρ στο My Story, το party του Καπράλου και ένα hot quiz με την τέως ευρωβουλευτή