ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ
Στο τελευταίο ενημερωτικό δελτίο του Άλεξ Πατέλη, επικεφαλής οικονομικός σύμβουλος του Πρωθυπουργού, τα βασικά θέματα προς συζήτηση είναι η αναβάθμιση της Fitch, η είσοδος του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών (ΔΑΑ) στο ΧΑ αλλά και η πρόσκληση σε ιδιωτικά πανεπιστήμια του εξωτερικού να έρθουν στην Ελλάδα.
Τα βασικά σημεία του newsletter του είναι:
1. Ο οίκος Fitch αναβάθμισε την Ελλάδα σε επενδυτική βαθμίδα και το περιοδικό Economist ανακήρυξε την Ελλάδα χώρα της χρονιάς 2023.
2. Η δημόσια εγγραφή του Διεθνούς Αερολιμένα Αθηνών ξεκινάει σήμερα. Αυτό το σημαντικό ορόσημο αναμένεται να συμβάλει στη διεύρυνση του εύρους των εισηγμένων εταιρειών, ενώ παράλληλα θα βοηθήσει στον πρωταρχικό στόχο του Χρηματιστηρίου Αθηνών να επανέλθει στις ανεπτυγμένες αγορές.
3. Όσον αφορά τις μεταρρυθμίσεις, στο τρέχον ενημερωτικό δελτίο επισημαίνονται τα εξής:
A. Ιδιωτικά πανεπιστήμια: για πρώτη φορά θα επιτραπεί η ιδιωτική τριτοβάθμια εκπαίδευση στην Ελλάδα και η χώρα προσκαλεί κορυφαία πανεπιστήμια από όλο τον κόσμο να δουν τι έχει να προσφέρει η Ελλάδα.
B. Επιστολική ψήφος: για πρώτη φορά στην ιστορία της, η Ελλάδα εισάγει τη δυνατότητα ψηφοφορίας με επιστολική ψήφο. Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένης της ευρείας διασποράς της χώρας, αλλά θα πρέπει επίσης να βοηθήσει όσους είναι λιγότερο κινητικοί εντός της Ελλάδας.
Γ. Επανασχεδιάζεται ο δικαστικός χάρτης της Ελλάδας, ενοποιώντας και αναβαθμίζοντας τα δικαστήρια σε όλη τη χώρα. Αυτή η πολύ σημαντική μεταρρύθμιση, η οποία έλαβε επίσης τεχνική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα, είναι ένα ακόμη εργαλείο στον πρωταρχικό στόχο της επιτάχυνσης της δικαστικής διαδικασίας στην Ελλάδα.
Δ. Γάμος μεταξύ προσώπων του ιδίου φύλου. Όταν εγκριθεί από το κοινοβούλιο, η Ελλάδα πρόκειται να γίνει το 16ο κράτος μέλος της ΕΕ, η 37η χώρα παγκοσμίως και η πρώτη στη Νοτιοανατολική Ευρώπη που θα νομοθετήσει την ισότητα των γάμων.
4. Ενημέρωση για το πρόγραμμα επενδύσεων Ελλάδα 2.0, το σχέδιο της χώρας στο πλαίσιο του μηχανισμού ανάκαμψης και ανθεκτικότητας:
Συμπεριλαμβανομένου του RepowerEU που έχει εγκριθεί, τα συνολικά διαθέσιμα χρήματα έχουν αυξηθεί από 31 δισ. ευρώ σε 36 δισ. ευρώ, συμπεριλαμβανομένων πρόσθετων δανείων ύψους 5 δισ. ευρώ και επιχορηγήσεων ύψους σχεδόν 1 δισ. ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 αποτελείται πλέον από 103 επενδύσεις και 76 μεταρρυθμίσεις, που καλύπτουν επιχορηγήσεις ύψους 18 δισ. ευρώ και δάνεια ύψους 18 δισ. ευρώ.
Μέχρι σήμερα, η Ελλάδα έχει ήδη λάβει 15 δισ. ευρώ σε πληρωμές (τρεις δόσεις και προκαταβολή). Το 2023, η απορρόφηση επιχορηγήσεων ανήλθε σε περίπου 1,4 δισ. ευρώ και ο στόχος για το 2024 είναι 2,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, έχουν ήδη συναφθεί 269 δάνεια, με μέσο επιτόκιο 2,2%, με χρηματοδότηση 4,4 δισ. ευρώ από το πρόγραμμα Ελλάδα 2.0 (και συνολικό προϋπολογισμό, συμπεριλαμβανομένης της ιδίας συμμετοχής και του τραπεζικού δανεισμού στα 10,3 δισ. ευρώ).
«Σας αφήνω με ένα βίντεο με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να συνομιλεί με το Ravi Agrawal, αρχισυντάκτη του Foreign Policy στο πρόσφατο WEF στο Νταβός, καταλήγει στο ενημερωτικό του σημείωμα ο Άλεξ Πατέλης.
Διαβάστε επίσης:
ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΣΗΜΕΡΑ
- Νορβηγία: Όσλο και Βαρσοβία θα εδραιώσουν στρατηγική εταιρική σχέση στον ενεργειακό τομέα
- Metron Analysis: Άνω των 11 μονάδων το προβάδισμα ΝΔ, πτώση για Ανδρουλάκη, στο 7,1% η Λατινοπούλου
- Λιμενικό Σώμα – Ελληνική Ακτοφυλακή: Ο Αρχηγός, Γεώργιος Αλεξανδράκης συναντήθηκε με την Υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Δανίας
- CNN: Χιλιάδες επιπλέον στρατιώτες διατάχθηκαν να αναπτυχθούν στα σύνορα με το Μεξικό