Για έναν «ευνοϊκό άνεμο ανανέωσης, αισιοδοξίας και ανάκαμψης» που πλέει πλέον στην Ελλάδα έκανε λόγο ο Αλέκης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στο συνέδριο του Economist.

Από τις πρώτες του αναφορές ο πρωθυπουργός προσπάθησε να εξηγήσει το μέγεθος της «επιτυχίας» της συμφωνίας με τα Σκόπια για το ονοματολογικό. «Η πρόσφατη συμφωνία στην οποία καταλήξαμε μετά από 6 μήνες δύσκολης διαπραγμάτευσης με τους βόρειους γείτονές μας, για την επίλυση της μακροχρόνιας διένεξης για το ονοματολογικό με την ΠΓΔΜ, συνιστά ιστορικής σημασίας εξέλιξη, επιτυχία για την Ελλάδα, με πολλαπλά οφέλη και στο οικονομικό πεδίο».

Διότι, όπως εξήγησε, «η διαιώνιση αυτού του προβλήματος, όχι απλά στερούσε δυνατότητες από την Ελλάδα, όχι απλά σπαταλούσε άγονα τις δυνάμεις μας στον τομέα της διπλωματίας, αλλά στερούσε τη δυνατότητα στη χώρα μας να συνάψει ισχυρούς δεσμούς οικονομικής συνεργασίας και συνανάπτυξης με την γειτονική μας χώρα και, άρα, να διαδραματίσει τον ηγετικό ρόλο που της αξίζει στην ευρύτερη περιοχή της Βαλκανικής».

«Η λογική της συνανάπτυξης και της αμοιβαίας κατανόησης για το κοινό μέλλον των λαών, τη συνεργασία και την ειρήνη αποτέλεσε και τη βάση για το μακεδονικό ζήτημα, όπου αποδείξαμε ότι μια διένεξη δεκαετιών, όταν υπάρχει βούληση μπορεί να επιλυθεί ισορροπημένα και με το βέλτιστο δυνατό τρόπο, χωρίς να θιγεί ούτε το εθνικό συμφέρον αλλά ούτε και η αξιοπρέπεια των λαών». Αυτό τόνισε ο Αλ. Τσίπρας, για να υπογραμμίσει ότι «η Ελλάδα γυρίζει σελίδα και μπροστά σε κρίσιμες και ιστορικές αποφάσεις, όλοι καλούνται να τοποθετηθούν απέναντι στην ιστορία».

Μιλώντας σε προσωπικό τόνο, από τη μικρή μεν αλλά πλούσια σε πυκνότητα γεγονότων εμπειρία του ως πρωθυπουργός, όπως είπε, που κλήθηκε να διαχειρισθεί κρίσιμα για τη χώρα θέματα και κρίσιμες αποφάσεις, τόνισε: «Δεν υπάρχει πολιτικό κόστος. Αυτό που υπάρχει είναι η επιλογή ανάμεσα στον πολιτικό στρουθοκαμηλισμό και την πολιτική της ευθύνης».

«Το ίδιο κάναμε και για την οικονομική κρίση μπροστά σε δύσκολες αποφάσεις, το ίδιο στα εθνικά θέματα, το ίδιο κάναμε και στο ζήτημα της προσφυγικής κρίσης. Όπου προτάξαμε τον ανθρωπισμό και την αλληλεγγύη, και δεν κάναμε τα στραβά μάτια όπως άλλοι», σημείωσε.

Αναφορικά με την οικονομία, ο κ. Τσίπρας ανέφερε πως «η χώρα με τις δύσκολές επιλογές μας και τη σκληρή μας προσπάθεια, τούτες τις μέρες αφήνει πίσω της μια μακρά εποχή μιζέριας και καχεξίας τόσο στην οικονομία όσο και στις διεθνείς της σχέσεις».

Είπε ότι «η Ελλάδα δεν είναι πια μια χώρα με καχεκτική οικονομία που παράλληλα χάνει διαρκώς τα διεθνή της ερείσματα», αλλά μια χώρα που η οικονομία της ανακάμπτει δυναμικά και ταυτόχρονα μετρά πλέον νέους φίλους και συμμάχους στο διεθνές στερέωμα.

Τόνισε ότι για τους λόγους αυτούς, έχει ανακτήσει και στον υπέρμετρο βαθμό, την εμπιστοσύνη, το σεβασμό και την αξιοπιστία έναντι των διεθνών εταίρων της. «Και όσοι αυτό δεν το καταλαβαίνουν ή κάνουν ότι δε το καταλαβαίνουν προκειμένου να εξυπηρετήσουν μικροπολιτικά παιχνίδια στο εσωτερικό», σχολίασε, «δεν καταφέρνουν τίποτε παραπάνω από το να υπενθυμίζουν ότι εκπροσωπούν την Ελλάδα του χθες. Την Ελλάδα της αποτυχίας, της μιζέριας και της χρεοκοπίας». Πρόσθεσε ότι αγωνίζονται να μας στερήσουν τη δυνατότητα να χτίσουμε την Ελλάδα του αύριο, «επειδή οι ίδιοι δεν μπορούν να αντέξουν τη δική τους ευθύνη για τη χρεοκοπία της Ελλάδας του χθες, αγωνίζονται να μας στερήσουν τη δυνατότητα να χτίσουμε την Ελλάδα του αύριο».

«Η Ελλάδα της οικονομικής ανάκαμψης, της ισχυρής παρουσίας στα Βαλκάνια και στη Μεσόγειο. Η Ελλάδα της σταθερότητας και της προόδου, είναι ήδη εδώ. Και κανείς δε θα μπορέσει να τη γυρίσει πίσω», τόνισε ο Αλ. Τσίπρας.

«Ο απεγκλωβισμός από τα μνημόνια και η επιστροφή στην ανάπτυξη ήταν ένας διαρκής αγώνας, που σήμερα βλέπουμε τα θετικά αποτελέσματα», είπε ο Αλ. Τσίπρας.

«Μπορούμε», πρόσθεσε, «τόσο εμείς και κυρίως ο ελληνικός λαός -γιατί πρόκειται για συλλογική προσπάθεια- να αισθανόμαστε δικαιωμένοι & πιο σίγουροι για το μέλλον».

«Η Ελλάδα βρίσκεται σήμερα στις πρωταθλήτριες χώρες στις μεταρρυθμίσεις. Δεν είναι πια οι εταίροι μας επιφυλακτικοί, διαμηνύουν σε όλες τις κατευθύνσεις ότι σήμερα η Ελλάδα είναι μια άλλη χώρα, δεν είναι μέρος του προβλήματος, είναι μέρος της λύσης, είναι μια χώρα πρότυπο». Πρόσθεσε ότι όμως «και στο πεδίο της πραγματικής οικονομίας, διαγράφεται ξεκάθαρα πλέον αυτή η θετική κατάσταση».

«Στο Eurogroup χρειαζόμαστε μια γενναία απόφαση για το χρέος χωρίς ασάφειες», ανέφερε μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.

Κλείνοντας την ομιλία του στο συνέδριο του Economist, ο πρωθυπουργός έστειλε το μήνυμα ότι : «Η ιστορία και ο λαός θα μας κρίνει. Το σίγουρο είναι -και έχει ήδη κριθεί- ότι μια χώρα που τρία χρόνια πριν ήταν μέρος της κρίσης, αν όχι η ίδια η κρίση στην Ευρώπη, σήμερα αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της λύσης για την Ευρώπη.»

Κάλεσε δε τη διεθνή κοινότητα να εμπιστευτεί και να στηρίξει την Ελλάδα και την προσπάθεια της.