Υπό τρεις βασικούς όρους είναι το «ναι» που δίνει στην ανάπτυξη η κυβέρνησης, ανέφερε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης μιλώντας στο έκτακτο περιφερειακό συνέδριος για την Δυτική Αττική.

Όπως ανέφερε ο κ. Φλαμπουράρης, η ανάπτυξη θα πρέπει να συνοδεύεται με εργασιακές σχέσεις, με αναδιανομή πλούτου και με κοινωνικό κράτος. Διαφορετικά, θα πρόκειται για μια άδικη ανάπτυξη.

Ο κ. Φλαμπουράτης διεμήνυσε ότι πρέπει να γίνεται σεβαστή η διατήρηση της πολιτιστικής κληρονομιάς, η περιβαλλοντική ισορροπία, ο σεβασμός στην ιδιαιτερότητα της νησιωτικής Ελλάδας. Όμως, για να αλλάξει η Ελλάδα, χρειάζονται κεφάλαια και άρα θα ήταν υποκρισία να λέει κανείς ότι δεν χρειάζονται οι μεγάλες επενδύσεις, το αντίθετο, συμπλήρωσε.

Χαρακτήρισε μάλιστα πολύ δύσκολο και επίπονο να ανατάξεις μια οικονομία, που ήταν υπό κατάρρευση και στην καλύτερη περίπτωση υπολειτουργεί. Με τα δεδομένα αυτά, η κυβέρνηση όφειλε χωρίς υπαρξιακές αμφιθυμίες, όπως είπε, να σχεδιάσει μια αναπτυσσόμενη οικονομία καπιταλιστικού τύπου. Αλλά, βασική αρχή για την κυβέρνηση είναι η διάχυση του παραγόμενου πλούτου στους πολλούς, με τον υπουργό Επικρατείας να παρατηρεί ότι ο μηχανισμός αναδιανομής υπερβαίνει το κράτος πρόνοιας. Γι’ αυτό και ο υπουργός προέκρινε το μοντέλο να «συνυπάρξουν» Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων, κεφάλαια εγχώριων επιχειρήσεων και διεθνή επενδυτικά κεφάλαια

Ταυτοχρόνως, έκανε λόγο για ένα τριπλό μοντέλο ανάπτυξης, που θα περιλαμβάνει την ιδιωτική πρωτοβουλία, τις δημόσιες επενδύσεις, την κοινωνική οικονομία. Στο σημείο αυτό εξάλλου απέδωσε μεγάλη σημασία στην αξιοποίηση της δημόσιας και ιδιωτικής αγροτικής γης.

Όμως, ο υπουργός Επικρατείας αναφέρθηκε και σε κυκλώματα που λυμαίνονταν τις δημόσιες επιχειρήσεις (στις συγκοινωνίες για παράδειγμα) για να σημειώσει με έμφαση, «εμείς αυτά τα κόβουμε … μαχαίρι». Ενώ έκανε μνεία και στον ιδιωτικό τομέα, με αναφορές στα θαλασσοδάνεια των μέσων ενημέρωσης κ.α. περιπτώσεις.

Για την κυβέρνηση, «ο βασικός μας στόχος είναι η μείωση της ανεργίας», διαβεβαίωσε ο κ. Φλαμπουράρης και ζήτησε την αναθεώρηση των αντιλήψεων περί φαραωνικών έργων, όταν είναι τόσο υψηλή η ανεργία. Τέλος, ο κ. Φλαμπουράρης υπογράμμισε τη σημασία του διαλόγου με την κοινωνία, του διαλόγου μεταξύ διαφόρων εξουσιών και δημόσιων φορέων, τη σημασία των συναινέσεων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ : Αχτσιόγλου: Ανακοίνωσε «εκτάκτως» εφάπαξ επίδομα 400 ευρώ σε νέους ανέργους

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Π. Αποστολίδης (ΣΦΕΕ): Μειώνονται σταθερά τα περιθώρια για ανάπτυξη